Akcie

S&P 500 ztratil s poklesem Applu a obavami globálního ek. růstu

Úterý 26. březen 2019 13:16

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 uzavřel pondělní kolísavé obchodování mírně níže. Rizika poklesu růstu světové ekonomiky trvala. Akcie Applu v pondělí klesly poté, co Apple zveřejnil nové produkty včetně služby vysílání videí.

Akcie Applu v pondělí oslabily 1,2 % a nejvíce oslabovaly hlavní akciové indexy USA. producent iPhonů zveřejnil svoji dlouho očekávánou vysílací službu s původním programem Apple TV+ a předplatitelskou službu Apple TV Channels. Apple tak vstoupil na velmi konkurenční trh produktů a služeb vysílání online. Akcie Applu v březnu rostly právě v očekávání novinek. Tento rok akcie firmy rostly s tím, jak trh odmazával prudkou korekci akciového trhu a technologického sektoru čtvrtého čtvrtletí minulého roku.

Hlavní akciové indexy USA se v pondělí během obchodování pohybovaly mezi pásmy ztrát a zisků. Investoři byli pozorní vůči trhu státních dluhopisů USA.

Prohlubující globální slabost průmyslu nastartovala výnosovou inverzi

Výnosy čelního desetiletého státního dluhopisu USA v pondělí klesly na svou nejnižší úroveň od prosince 2017. Inverze výnosové křivky mezi tříměsíční státní pokladniční poukázkou USA a desetiletým státním dluhopisem USA se v pondělí dále zvýraznila s tím jak investoři pokračovali v úvahách nečekaně silného zmírnění monetární politiky Fedu na jeho zasedání úrokových sazbách 20.-21.3.

Zvětšení slabosti průmyslu hlavně Evropy ale i USA vedla k inverzi výnosů státních dluhopisů USA. To dále akcelerovalo starosti globálního hospodářského oslabení.

Aktivita průmyslu dle indexů PMI hlavně Evropy ale i USA se v březnu meziměsíčně ponořila do ještě větší slabosti, než se předpokládalo, v Japonsku pokračovala drobná recese průmyslu. To zvětšilo nebezpečí poklesu růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center či v případě Evropa přímo hospodářské recese (potvrzený pokles ekonomické aktivity).

Světová ekonomika je stále pod tlakem nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Druhým důvodem, který sráží hlavně ekonomiku USA jsou vyšší úrokové sazby. A třetím faktorem nejistot a slabost je stále nejasné generační odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, které oslabuje hlavně ekonomiku Evropy. Nejistota snižuje spotřebu a investice domácností a firem a tím i ekonomickou aktivitu.

Slabost ekonomického růstu či hospodářská recese vede centrální banky k uvolňování monetární politiky s cílem posílit ekonomickou aktivitu. Podpůrná monetární expanze je realizována redukcí úrokových sazeb. Proto nepříznivý ekonomický výhled vede k inverzi výnosové křivky, kdy trhy předpokládají v budoucnu pokles úrokových sazeb. Výskyt výnosové inverze státních dluhopisů USA tak vede k predikci případně obavám světové hospodářské slabosti v podobě poklesu růstu ekonomiky či hospodářské recesi. Řada investorů, obchodníků a ekonomů inverzi výnosové křivky považuje za indikátor hospodářské recese pravděpodobně během 1 - 2 let.

Slabá páteční průmyslová data přispěla k vytvoření inverze výnosů státních dluhopisů USA. Výnosy tříměsíčních státních pokladničních poukázek USA poprvé od roku 2007 (období začínající světové hospodářské a finanční krize) překonaly výnosy jejch desetiletých státních dluhopisů.

Inverzní výnosová křivka sráží akcie odvětví finance

Obavy trhů z prohloubení ekonomické slabosti posledních čtvrtletí a výnosovou inverzi podnítily i hlavní světové centrální banky, Federální rezervní systém USA a Evropská centrální banka. Obě instituce v březnu na pozadí hospodářské slabosti až nečekaně silně snížily výhled zvyšování úrokových sazeb (Fed odstranil výhled dvou letošních zvýšení o 1/4 procentního bodu a již posun své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nečeká, ECB posunula výhled možné zvýšení své hlavní úrokové sazby z letošního druhého pololetí na začátek příštího roku) a i dalšími zákroky překvapivě razantně zmírnily svoji monetární politiku. Vedle pomoci svým ekonomikám resp. světovému hospodářství obě banky vznesly otazníky, nejistoty a starosti, jaký je skutečný stav a pravděpodobný vývoj hospodářství.

V závěru minulého roku trhy naopak znepokojovala důvěra v solidně rostoucí ekonomiku, která ale tlačila výnosy desetiletého státního dluhopisu přes 3 %, tedy k možná abnormální výnosnosti a současně monetární restrikci v podobě nadměrného zdražení peněz. To hrozilo utlumit ekonomickou aktivitu. Nyní jsou ale starosti opačné, trh se s poklesem úrokových sazeb delších termínů obává hospodářské recese. Výnos desetiletého státního dluhopisu USA se v pondělí pohyboval kolem 2,4 %.

Z pohledu akciových sektorů, inverze výnosů v podobě očekávání poklesu úrokových sazeb snižuje akcie finančních institucí. Pokles úrokových sazeb totiž redukuje jejich rozpětí úrokových sazeb úvěrů a depozit a tím i jejich ziskové marže a tím i jejich tržby, zisk, výsledky a aktivitu a tím i ceny jejich akcií.

Index sektoru financí hlavního akciového indexu USA S&P 500 v pondělí oslabil 0,4 %. Klesl pátý den v řadě. Je to jeho nejdelší klesající sled tento rok.

Boeing chystá aktualizace softwaru a tréninku

Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average zakončil pondělní obchodování výše s pomocí zisku 2,3 % akcií Boeingu. Největší producent letadel světa řekl, že tento týden bude informovat piloty a regulátory o aktualizacích softwaru a tréninku svých civilních osobních letadel 737 MAX po haváriích tohoto typu letadel v říjnu v Indonésii indonéské společnosti Lion Air a v březnu v Etiopii etiopské společnosti Ethiopian Airlines. Právě etiopské aerolinky Ethiopian Airlines a Qatar Airways vyjádřili důvěru v Boeing vzdor současným katastrofám.

Firma je po incidentu pod tlakem kvůli odstavení komerčních letounů zmíněného typu po jejich fatálních haváriích v říjnu v Etiopii a v březnu v Indonésii, které vykazují známky podobnosti. K nejprodávanějším letadlům Boeingu patří právě 737 MAX. Řada aerolinek tak váhá se zakázkami tohoto typu letadel a rovněž zvažuje požadavky kompenzace ušlých zisků kvůli odstávce letadel 737 MAX, což poškozuje výhled tržeb, zisků a výsledků Boeingu a tím i jeho akcie. Společnost je pod mnohem větší kontrolou veřejnosti a odborníků. Stoupl tak tlak na korporaci, aby rychle podpořila důvěru v bezpečnost těchto letadel.

Po havárii akcie korporace spíše stagnují s tím, jak investoři čekají na další vývoj vyšetřování obou havárií, hledání jejich spojitostí a nápravných opatření Boeingu obnovujících důvěru veřejnosti ve svá letadla. Den po katastrofě akcie firmy ztratily 10 %.

Trh přešel Muellerovu zprávu bez větší odpovědi

Investoři obecně příliš nereagovali na zprávu zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera, že prezident USA včetně jeho kampaně a osob s ní spojených nespolupracovali s Ruskem. Zpráva nicméně nechala otevřené téma druhého možného zločinu prezidenta USA Trumpa, totiž, že údajně mařil právo podkopováním vyšetřování ohrožující jeho prezidentství.

Podle zprávy zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Roberta Muellera prezident USA Donald Trump resp. jeho kampaň se v případě vměšování Ruska do voleb Spojených států amerických v roce 2016 nedopustili údajné konspirace. Informace je důležitým vítězstvím Trumpa. A to i přesto, že zpráva nezaujímá názor k údajnému maření práva resp. vyšetřování Trumpem.

Opoziční demokratická strana ale dosud s celkovým hodnocením vyčkává. Demokraté požadují zveřejnění celé Muellerovy zprávy. Zatím ovšem není jasné, jaká část reportu bude ještě odtajněna. Demokraté taky žádají předvolání Barra do Kongresu. Kromě toho část maření práva/vyšetřování Trumpem nebyla vyhodnocena úplně jednoznačně. Vedle toho další vyšetřování podnikání Trumpa a jeho finančních záležitostí ještě pořád probíhá.

Přesto kontakty s Ruskem možná byly největší politickou hrozbou pro prezidenta a ta se nyní ztrácí. Muellerova zpráva posílí Trumpa uvnitř Republikánské strany před primárními stranickými prezidentskými volbami ale i uvnitř veřejnosti USA. Popularita prezidenta povážlivě klesla s prosincovým a lednovým částečným uzavřením vlády, které Trump odmítl podepsat, dokud mu Kongres neschválí finance na splnění svého předvolebního slibu stavby zdi na hranicích USA a Mexika. Vzal si tak téměř milion zaměstnanců jako rukojmí své politiky. Ti dočasně nechodili do zaměstnání případně pracovali zdarma.

Home Depot a Amazon.com pomohly diskreční spotřebě

Index sektoru diskreční spotřeby v pondělí zpevnil 0,6 % s podporou zisků akcií fimy zboží pro dům, stavbu, domácnost a zahradu Home Depot a akcií giganta online maloobchodu Amazon.com.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,1 % na 2 798 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,1 % na 25 516 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,1 % na 7 638 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 6,96 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,69 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web