Akcie

Sedmý ziskový den v řadě S&P 500, obavy ekonomického růstu zmírnila zpráva zaměstnanosti

Pondělí 8. duben 2019 13:08

Akcie Spojených států amerických v pátek vzrostly. Podporu akciovému trhu poskytla zpráva zaměstnanosti za březen resp. za první čtvrtletí, která byla díky nečekaně silnému růstu zaměstnanosti příznivější, než se čekalo.

Výsledky snížily obavy zpomalení ekonomického růstu, které periodicky poslední rok vířily finanční trhy.

Hlavní akciový index USA S&P 500 s pátečním ziskem uzavřel sedmý obchodní den v řadě v zeleném. Je to jeho nejdelší růstová šňůra od října 2017.

Zpráva zaměstnanosti solidnější, než se čekalo

Ministerstvo práce USA uvedlo, že zaměstnanost mimo zemědělství v březnu vzrostla 196 000. Růst překonal předpověď ekonomů dle agentury Reuters nových zaměstnání 180 000. Navíc růst zaměstnanosti v předchozích dvou měsících byl revizí navýšen o 14 000: v únoru z 20 000 na 33 000 (nejnižší růst zaměstnanosti od září 2017 18 000) a v lednu na 312 000 z 311 000 (nejsilnější růst zaměstnanosti od února 2018 330 000).

Data poskytla uklidnění dva týdny poté, co výnosová křivka mezi výnosy tříměsíčními státními pokladničními poukázkami USA a hlavními desetiletými státními dluhopisy USA vykázala inverzi (výnosy delších termínů jsou nižší než výnosy kratších splatností) a zneklidnila tak finanční trhy.

Tento jev bývá běžně vnímán jako známka přicházející hospodářské recese. V této souvislosti navíc hlavní světové centrální banky, Federální rezervní systém a Evropská centrální banka, zmírnily svoje monetární politiky víc než se čekalo.

Růst mezd ale v březnu zpomalil. Tyto výsledky podpořily obrat monetární politiky Fedu zastavení jejího tříletého utahování a zvyšování jeho cíle jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Růst zaměstnanosti je rozkolísán hlavně částečným zavřením vlády USA v prosinci a lednu a rovněž místy tvrdým zimním počasím. Únorový propad růstu zaměstnanosti kompenzuje jeho nadprůměrně silný růst v lednu. Březnový růst zaměstnanosti ukazuje jeho návrat k normálovému solidnímu růstovému tempu.

Celkově v průměru růst zaměstnanosti zůstává solidní, míra nezaměstnanosti rekordně nízká a růst mezd pokračuje v drobném zrychlování.

Začínající výsledková sezóna firem má ukázat pokles zisku

Akcie na celém světě rostly po čtvrtečních komentářích prezidenta USA Donalda Trumpa, že USA a Čína jsou blízko očekávané klíčové rámcové obchodní dohodě, která může být oznámena během 4 týdnů. Trump ale později řekl, že nepredikuje, že obchodní dohoda bude dosažena.

Do popředí pozornosti akciových trhů dostane opět firemní výsledková sezóna prvního čtvrtletí. Ta bude neoficiálně otevřena výsledky hlavních bank USA tento týden. Analytici čekají, že zisky firem indexu S&P 500 poprvé od roku 2016 v prvním kvartálu meziročně klesnou.

Akcie firmy Dow omezily posílení hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average. Akcie klesly 4,1 % poté, co JPMorgan Chase zahájila pokrývání této společnosti, jež se oddělila od DowDuPont, ratingem “podvážit”.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,5 % na 2 893 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 26 425 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,6 % na 7 939 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 6,24 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,33 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web