Akcie

Severní Korea pohrozila zrušením summitu Kim Čong-Una s Donaldem Trumpem

Středa 16. květen 2018 15:06

Severní Korea ve středu náhle oznámila, že může přehodnotit konání červnového summitu severokorejského vůdce Kim Čong-Una s prezidentem USA Donaldem Trumpem, pokud USA budou trvat na unilaterální jednostranné denuklearizaci.

USA ale pokračují v přípravách na červnový summit.

S citací prvního víceminiastra zahraničí Severní Koreje severokorejská oficiální tisková agentura KCNA oznámila, že osud summitu USA - Sverní Korea stejně jako bilaterálních vztahů bude jasný, pokud USA budou hovořit o “libyjské” denuklearizaci Severní Koreje. Víceministr řekl, že pokud se USA budou snažit zahnat USA do kouta a vynutit si unilaterální uzavření jaderného programu KLDR, pak Severní Korea již nebude mít zájem o takový dialog a bude muset zvážit pokrařování summitu USA - KLDR.

Severokorejský první víceministr zahraničí ostře kritizoval představitele USA, zvláště poradce národní bezpečnosti Johna Boltona za návrh denuklearizace Severní Koreje po vzoru Libye. Bolton Trumpovi a Kim Čong-Unovi navrhuje uzavření dohody podobné té, která vedla k převedení částí libyjského nukleárního programu do USA v roce 2004. Podle víceministra nelze srovnávat začínající jaderný program Libye s pokročilým atomovým systémem KLDR.

Víceministr rovněž naznačil odmítnutí celkové zamýšlené dohody USA se Severní Koreou zmíněnou ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Pompeo v neděli řekl, že USA budou souhlasit se zrušením sankcí vůči Severní Koreji, pokud ta bude souhlasit zcela opustit svůj nukleární zbrojní program. Víceministr řekl, že KLDR se nikdy nevzdá svého jaderného programu výměnou za ekonomický obchod s USA.

Víceministr KLDR potvrdil zájem Severní Koreje na denuklearizaci korejského poloostrova s podmínkou ukončení nepřátelské politiky vůči KLDR a jaderným výhrůžkám a vydírání ze strany USA.

KLDR vadí vojenské cvičení USA s Jižní Koreou. Ještě předtím KCNA oznámila, že Severní Korea kvůli tomu zrušila schůzku s Jižní Koreou na vysoké úrovni. USA reagovaly prohlášením, že severokorejský vůdce řekl, že potřebě a užitečnosti pokračovat ve vojenském cvičení rozumí.

Komentáře KLDR mohou cílit na testování ochoty Trumpa k ústupkům před summitem resp. možnosti, že by prezident USA jednání opustil. Možné je rovněž rozhořčení KLDR z faktu, že USA udržují sankce vzdor ústupkům ze strany KLDR.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web