Akcie

Silné březnové prodeje nových domů, pokles růstu HDP 1. čtvrtletí (výhled událostí týdne USA)

Úterý 23. duben 2019 13:40

Hlavní události týdne Spojených států amerických jsou březnové Prodeje nových domů (23.4. 16.00 SEČ) a Hrubý domácí produkt (1Q, 26.4.). Prodeje nových domů mají zůstat silné. Růst HDP má pokračovat ve slábnutí ze silného na solidní růstové tempo.

Prodeje nových domů (3 2019, 23.4. 16.00 SEČ): Prodeje nových domů sice mají meziměsíčně klesnout, jejich robustní růstový trend ale trvá. Jiná data trhu domů ale již tak zářivá nejsou hlavně výsledky březnových zahájení staveb domů v posledních letech stagnují možná i přímo slábnou.

HDP (1Q, 26.4.): Růst HDP by sice měl numericky opakovat růstovou rychlost HDP ze čtvrtého čtvrtletí, 2,2 % (anualizovaná mezikvartální změna). V průměru po očištění bazického efektu by ale tato data znamenala pokračování trendu slábnutí ekonomického růstu ze silného na solidní tempo. Důvodem je předpokládané další oslabení růstu spotřeby domácností. Výdaje domácností ale v prvním kvartálu ale dle měsíčních maloobchodních tržeb mohou příjemně překvapit.

Trvaleji slábnou i firemní investice a exporty.

Růst ekonomiky nicméně trvale oslabují obchodní války, které USA samy vyprovokovaly. Ty spolu s geopolitickými riziky např. v podobě nevyjasněného a odkládaného odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie značně snížily růst světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy i Číny, což se promítlo do poklesu růstu exportu USA. Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek vlekle omezují i firemní investice. Ty přiškrtily i vyšší úrokové sazby. Rovněž dopad daňové reformy a škrtů firemních daní opadává.

Předpokládáme, že rizika ekonomkického růstu letos oslabí. Ochabnout by měly obchodní války. Stabilita výhledu úrokových sazeb centrální banky USA a vyjasnění nejistot brexitu by rovněž letos měly růst ekonomiky stabilizovat a či mírně posílit.

Očekávaný dopad dat na trhy: Data trhu nových domů zůstávají silná a růst HDP přes očekáváný pokles by měl stále být solidní. To jsou zprávy dobré pro akcie a dolar, nepříznivé pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web