Akcie

Slábnutí ekonomické aktivity eurozóny nebere konce

Pátek 23. listopad 2018 15:17

Hlavní ukazatele ekonomické aktivity eurozóny zůstaly v listopadu za očekáváním. Hlavní index klesl z 53,1 na 52,4. V podobném trendu je následovaly index aktivity průmyslu a služeb.

Francie: Index PMI zpracovatelského průmyslu (11 2018)

Skutečnost: 50,7
Očekávání:  51,3
Předchozí:   51,2

Francie: Index PMI služeb (11 2018)

Skutečnost: 55,0
Očekávání:  55,0
Předchozí:   55,3

Francie: Index PMI kompozitní (11 2018)

Skutečnost: 54,0
Očekávání:  53,9
Předchozí:   54,1

Německo: Index PMI zpracovatelského průmyslu (11 2018)

Skutečnost: 51,6
Očekávání:  52,0
Předchozí:   52,0

Německo: Index PMI služeb (11 2018)

Skutečnost: 53,3
Očekávání:  54,5
Předchozí:   54,7

Německo: Index PMI kompozitní (11 2018)

Skutečnost: 52,2
Očekávání:  53,1
Předchozí:   53,4

Eurozóna: Index PMI zpracovatelského průmyslu (11 2018)

Skutečnost: 51,5
Očekávání:  52,0
Předchozí:   52,0

Eurozóna: Index PMI služeb (11 2018)

Skutečnost: 53,1
Očekávání:  53,6
Předchozí:   53,7

Eurozóna: Index PMI kompozitní (11 2018)

Skutečnost: 52,4
Očekávání:  53,0
Předchozí:   53,1

Hodnocení: Již necelý rok trvá pokles růstu ek. aktivity na nízkou úroveň. Oslabování růstu ek. aktivity stále nekončí.

Hlavně slábne, a pro trh nečekaně silně, růst aktivity průmyslu. Týká se to Německa i Francie. To je globalizované a více exponované protekcionismu mezinárodního obchodu.

Růst hospodářství letos ustavičně brzdí nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu. Ten odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká. Svět se též obává vyšších úrokových sazeb USA. Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je Evropská unie značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na oslabení růstu HDP. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než či v Číně. V USA růst silný HDP spíše zrychlil.

Kromě obchodních válek a vyšších úrokových sazeb vyhlídky ekonomického růstu sráží i nejistoty povolebního vývoje Itálie (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a stále trvající geopolitická rizika (vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii apod.). V poslední době se k tomu přidaly nepokoje na rozvíjejících se trzích (v Turecku a Argentině zintenzivnily měnové krize).

A nově se trh obává “tvrdého Brexitu”, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Rovněž roztržka v německé vládní koalici a její nepřesvědčivé regionální volební výsledky na pozadí tématu imigrace rovněž sentiment německých firem oslabují.

Dopad dat na trhy: Trvalý pokles růstu aktivity průmyslu, služeb a celé ekonomiky a rovněž celková slabost růstu aktivity průmyslu a ekonomické aktivity jsou zprávy nepříznivé pro euro a akcie. Jsou naopak příznivé pro dluhopisy.

Rozbor: Celkový slabý růst ekonomické aktivity eurozóny v listopadu klesl víc, než se čekalo, hlavně v Německu. Slabý růst aktivity průmyslu eurozóny, Německa i Francie v listopadu dále klesl, pro trh nečekaně, předpokládal jeho stagnaci. Podobně růst aktivity služeb eurozóny i Německa v listopadu klesl víc, než se čekalo. Jeho výše již není solidní ale rovněž slabá.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web