Akcie

Slabší firemní výsledky a obchodní tlaky ve středu oslabily akcie USA

Čtvrtek 16. srpen 2018 12:16

Akcie na Wall Streetu ve středu oslabily. Obchodování bylo vedeno v silných obchodních objemech. Investoři akcie prodávali kvůli firemním výsledkovým zprávám, které zklamaly a kvůli eskalujícím obavám obchodních válek. Akcie zasáhl i pokles cen ropy.

Hlavní akciový index S&P 500 klesl v procentuálním vyjádření nejvíc od konce června.

Obchodní objemy burz USA ve středu byly 7,86 mld. zobchodovaných akcií. Za posledních 20 obchodních dnů to v průměru bylo 6,53 mld.

Zklamala data firem Tencent Holdings a Macy’s

Čínská technologická společnost Tencent Holdings oznámila první pokles zisku za téměř 13 let. Zpráva dostala pod tlak technologický sektor USA. Technologické akcie tak nejvíce oslabovaly Index S&P 500. Index technologického sektoru Indexu S&P 500 klesl 1,1 %.

Akcie sektoru maloobchodu oslabily s tím, jak akcie Macy’s padly 15,9 %. Investory polekaly obavy ziskových marží firmy. Ty zastínily tržby a zisk nad odhady trhu.

Zisky firem USA za druhé čtvrtletí většinou byly nad očekáváním trhu. Podle dat Thomson Reuters I/B/E/S 79,1 % z 460 firem Indexu S&P 500, které již výsledky hlásily, zisky překonalo tržní očekávání.

Obchodní války se opět ozvaly

Obchodní války napsaly další díly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zdvojnásobil cla na dovoz některého zboží USA do Turecka. Čína uložila na obchodní politiky USA u Světové obchodní organizace WTO stížnost. Taky proto akcie průmyslového sektoru citlivého na vývoj mezinárodní obchodní politiky značně oslabily. Poklesy akcií reprezentantů odvětví, Caterpillaru a Boeingu snížily hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average. Události oslabily akcie nejen kvůli zesílení nejistoty obav rizik obchodních válek ale taky kvůli ohrožení rozvíjejícícíh se trhů. Turecko je důležitým měřítkem rozvíjejících se trhů. Obchodní války rovněž hrozí zpomalit růst hlavně hospodářství Evropy a Číny než USA.

Index sektoru energie Index S&P 500 oslabil 3,5 %. Pokles cen surové ropy byl vyvolán nečekaným vzestupem hlavně surové ropy ale i ropných destilátů USA.

Ve středu značně oslabily i ceny kovů. K tomu a obecně k poklesu cen akcií přispěl i americký dolar. Jeho index .DXY krátce zasáhl 13měsíční maximum. V denním srovnání zavíral beze změn. Tento vývoj snížil ceny akcií sektoru materiálů.

Makroekonomická data nepřekvapila

Makroekonomické i pro trhy významné zprávy středy potvrdily dosavadní trendy a měly na obchodování vliv. Červencové maloobchodní tržby mírně překonaly očekávání trhu a potvrdily svůj robustní růst. Růst produktivity práce byl mírně nad a růst jednotkových pracovních nákladů poněkud za očekáváním trhu. Růst mezd nepřekvapil. Data se týkají letošního prvního pololetí. Celkově růst produktivity práce je stále trvaleji slabý. Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů zůstává decentní. Index ekonomické aktivity Fed New Yorku v srpnu nečekaně vzrostl. Růst regionální ekonomické aktivity zůstává solidní.

Ve středu Index S&P 500 klesl 0,8 % na 2 818 bodů, Index Dow Jones Industrial Averahe oslabil 0,5 % na 25 162 bodů a Index Nasdaq Composite přišel o 1,2 % na 7 774 bodů.

Ztráty byly poněkud kompenzovány růsty akcií defenzivních sektorů včetně nemovitostí a veřejných služeb.

Plány Tesly akcionářské struktury stále v pozornosti trhu

Akcie Tesly ve středu odepsaly 2,6 %. Komise cenných papírů a burzy (SEC) podle Fox Business Network společnosti zaslala předvolání. Důvodem je plán ředitele firmy Elona Muska odkupu firemních akcií soukromým subjektem a jejich stažením z burzy.

Mezi firmy, jejich akcie ve středu nejmarkantněji posílily bezesporu patří Canopy Growth sídlící v Kanadě. Její akcie se vznesla 30,4 %. Producent piva Constellation Brands’ oznámil, že zvyšuje svůj podíl v producentovi konopí.

Akcie Chipotle Mexican Grill vzrostly 6,6 %. Morgan Stanley totiž zvýšila hodnocení řetězce producenta mexických kukuřičných placek na “NADVÁŽIT” ze “DRŽET VÁHU”.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web