Akcie

Světová ekonomika: APEC vyzval k volnému a spravedlivému obchodu, strašák protekcionismu a obchodních válek ustupuje

Pátek 27. listopad 2020 19:34

Lídři zemí asijskopacifického prostoru odložili neshody a prvním společným komuniké kvůli koronaviru virtuálního summitu po 3 letech vyzvali k volnému, otevřenému, férovému, nediskriminačnímu, transparentnímu a předvídatelnému obchodu k pomoci globální ekonomice poničené koronavirovou pandemií.

Vedoucí představitelé Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce (APEC) sdružující 21 zemí včetně prezidentů největších světových ekonomik Spojených států amerických a Čínské lidové republiky, Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga rovněž uvedli, že se neuchýlí k protekcionistickým politikám. Lídři rovněž schválili vizi, která vytvoří volný a spravedlivý obchod cílem agendy APECu příštích 20 let. 

V roce 2018 APEC nedokázal najít shodu, poté, co rozhovory byly zmařeny nesouhlasem nad obchodem a investicemi USA a Číny, loňský summit v Chile byl kvůli tamním divokým pouličním protestům zrušen.

Podle zdroje se znalostí projevu Trumpa americký prezident se na jeho poměry v nezvykle mírném projevu zaměřil hlavně na domácí záležitosti a mluvil o úspěších jeho prezidentského funkčního období. Trump totiž často atakoval Čínu kvůli koronaviru a uvalil na ni dovozní cla na import čínského zboží do USA za miliardy dolarů.

Návrat osy volného obchodu potvrdila skutečnost, že 15.11. 15 asijsko-pacifických ekonomik vytvořilo světově největší blok volného obchodu. Regionální ekonomické partnerství (RCEP) podle Vietnamu, kde byla dohoda podepsána pojme 30 % světové ekonomiky, 30 % globální populace s 2,2 miliardami spotřebitelů. Dohoda obsahuje krácení cel, některých okamžitě, jiných v rozmezí příštích 10 let. Dohoda posiluje postavení Čínské lidové republiky ve světové ekonomice a je to odraz obchodních válek rozpoutaných americkým prezidentem Donaldem Trumpem nejen vůči Číně, ale i k hlavním obchodním partnerům, kteří ve světové ekonomice hledají alternativy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web