Akcie

Technologické akcie stáhly burzu níže, obavy výsledkové sezóny

Úterý 16. říjen 2018 12:14

Akcie USA zakončily rozkolísané pondělní obchodování níže. Pokles způsobily technologické akcie. Trh se stále obává vyšších úrokových sazeb a zda budou naplněna velmi optimistická očekávání začínající firemní výsledkové sezóny USA.

Hlavní akciový index USA S&P 500 kolísal mezi teritoriem ztráty a zisku během většiny dne. V poslední půlhodině obchodování ale definitivně zamířil dolů. Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average, jenž byl v zisku většinu pondělního obchodování otočil rovněž na jih.

Minulý týden hlavní akciové indexy USA propadly, procentuálně nejvíce za posledních 7 měsíců (na týdenní bázi). Zvětšily se totiž obavy investorů z dopadu obchodních cel a rostoucí úrokové míry prodražující firemní úvěrové náklady. Firemní výsledková sezóna za třetí čtvrtletí právě v těchto dnech naplno otevírá své opony.

Technologie resp. Apple táhly pokles

Index technologií indexu S&P 500 klesl 1,6 %. Tento index se nejvíce přičinil o pokles indexu S&P 500. Akcie defenzivních sektorů jako jsou nemovitosti, základní spotřebitelské zboží a veřejné služby z hlavních sektorů indexu S&P 500 vykazovaly největší prucentuální zisky.

Akcie Applu klesly 2,1 %. Tento pokles nejvíce stlačil všechny tři hlavní akciové indexy Wall Streetu. Investiční banka Goldman Sachs totiž uvedla více signálů rapidně slábnoucí spotřebitelské poptávky Číny, která by tento podzim mohla ovlivnit poptávku po iPhonech.

Výnosy hlavního destiletého státního dluhopisu USA byly 3,1557 %. To je více než v září ale méně než v říjnu. Právě jejich úrovně ze začátku října minulý týden vyvolaly výprodeje na akciových trzích.

Ministerstvo financí USA v pondělí reportovalo, že federální vláda USA uzavřela fiskální rok 2018 s největším defictem od roku 2012. Ve dvanácti sledovaných měsících zakončených zářím registrovalo deficit 779 mld. USD. Daňová reforma prezidenta USA Donalda Trumpa má těžiště v razantních škrtech firemních daní. Tento důvod snížil příjmy rozpočtu. Vláda rovněž platila více za službu rostoucího národního dluhu.

Expanzivnější fiskální politika vede k větším půjčkám na dluhopisovém trhu ze strany vlády a tím i k jejich oslabování a růstu výnosů. To rovněž přispívá k obavám akciových trhů.

Společnosti indexu S&P 500 mají v průměru dle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) Refinitivu za třetí kvartál hlásit meziroční růst zisku 21,6 %. Růst zisků přes svou sílu nebude tak silný jak v prvních dvou čtvrtletích roku.

Bank of America zaostala růstem úvěrů

Trh kromě výživného zahájení firemní výsledkové sezóny USA za třetí čtvrtletí vyčkává taky na středeční zápis ze zasedání Fed monetární politiky (na kterém centrální banka dle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 %, potvrdila komentáře, optimismus i projekce makroekonomických veličin včetně výhledu dalšího zvyšování hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate) a na páteční HDP Číny za třetí kvartál. Čínská ekonomika vykazuje pokles růstu.

Akcie Bank of America klesly 1,9 %. Výsledky zisku za třetí čtvrtletí banky snadno, jak je u Bank of America zvykem, překonaly odhad trhu. Jenže trh zaskočilo, že růst úvěrů druhé největší banky USA, jeden z klíčových ukazatelů aktivity bank, zaostal za růstem půjček největších rivalů Bank of America. Nepříznivý vliv na akcie mohl mít i pokles poplatků za poradenství obchodních transakcí a za úpis dluhopisů.

Index širšího trhu S&P 500 klesl 0,6 % na 2 751 bodů, index blue-chip největších a nejvýznamnějších firem USA Dow Jones Industrial Average klesl 0,4 % na 25 251 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,9 % na 7 431 bodů. Obchodní objem burz USA v pondělí byl 6,91 mld. zobchodovaných akcií. V posledních 20 obchodních seancích poznamenaných zvýšenou volatilitou spojených s rostoucí obchodní aktivitou se v denním průměru zobchodovalo 7,82 mld. akcií. Ovšem za normálních tržních podmínek jsou obchodní objemy v průměru nižší. Z tohoto pohledu pondělní obchodní aktivita byla v dlouhodobém srovnání stále nadprůměrná.

Akciové tituly L3 Technologies a Harris v pondělí patřily k akciím s nejsilnějším růstem. Akcie vzrostly 12,8 % resp. 11,9 %. Poskytovatelé vojenského komunikačního vybavení oznámily spojení obou firem, které se bude týkat všech jejích akcií. Vznikne tak šestý největší zbrojovka USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web