Akcie

Trh čeká stabilizaci srpnových předstihových PMI eurozóny (týdenní výhled EMU)

Úterý 21. srpen 2018 13:37

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu a služeb Německa, Francie a eurozóny (08 2018, 23.8.) mají potvrdit stabilizaci poklesu růstu ekonomické aktivity v souladu s jinými data (např. Indexy ZEW). Zlepšení patrně pomohla obchodní předdohoda USA a EU.

Indexy PMI zpracovatelského průmyslu a služeb Německa, Francie a eurozóny (08 2018, 23.8.):

Poslední srpnová předstihová data ekonomické aktivity více naznačila stabilizaci poklesu jejího růstu (např. Indexy ZEW). Pomohla tomu obchodní předdohoda USA a Evropské Unie. Ta stanovuje, že obě strany se budou snažit snížit obchodní bariéry včetně nových cel na ocel a hliník. Dohoda se netýká automobilového průmyslu. V jeho případě USA EU stále hrozí vyššími cly.

Růst aktivity průmyslu, služeb i celé ekonomiky Německa, Francie i celé eurozóny v prvním pololetí značně oslabil. Důvodem jsou hlavně trvající nejistoty obav rizik globálních obchodních válek, nejistota hospodářské politiky Itálie (obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a geopolitické rizika. Kromě přímého vlivu obchodních válek na export, na němž je EU značně závislá, nejistoty mohou redukovat výdaje a investice domácností a firem.

Přes značné oslabení růstu aktivita průmyslu, služeb a celé ekonomiky Německa, Francie a eurozóny nadále roste solidně. Ve Francii a eurozóně nicméně je oslabení růstu místy silnější.

Data zastavováním slabosti a celkovou silou by měla být dobrá pro euro a akcie, nepříznivá pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web