Akcie

Třídenní růst Wall Streetu skončil, Apple oslabil, optimismus obchodu ochabl

Pondělí 5. listopad 2018 13:13

Akcie USA v pátek přerušily třídenní období svého růstu. Akcie Applu oslabily s předpovědí, která trh zklamala. USA potlačily optimismus obchodních rozhovorů USA a Číny. Říjnová zpráva zaměstnanosti potvrdila další solidní růst trhu práce.

Makroekonomická data jsou stále zdravá. Zpráva zaměstnanosti ministerstva práce ukázala robustní růst zaměstnanosti a tím i jeho další utahování ve smyslu redukce jeho volných kapacit a rezerv. To je patrné z nadále rekordně nízké nezaměstnanosti. Růst mezd nepatrně zvolil, od léta ale zůstává zvýšený. Dlouhodobě růst mezd dlouhodobě zrychloval jen drobně. Růst zaměstnanosti překonal očekávání. Míra nezaměstnanosti a růst mezd naplnily očekávání. Data potvrzují očekávání dalších zvýšení hlavní úrokové sazby Fed Federal Funds Rate. To první by mělo přijít na řadu na přespříštím zasedání Fed monetární politiky a úrokových sazeb v prosinci.

Apple a Kraft Heinz výsledky zklamaly

Akcie Applu silně klesly 6,6 %. Tržní hodnota firmy se tak při zavření trhu sesunula zpět pod 1 bilión. Den předtím producent iPhonů Apple varoval, že tržby klíčového kvartálu sváteční sezóny nemusí naplnit tržní očekávání. Firma se v srpnu stala první veřejně obchodoanou společností USA s biliónovou tržní hodnotou.

Apple zaujímá čelo žebříčku nejhodnotnějších firem USA. Patří rovněž do agregovaných skupin růstových akcií jako např. FAANG. Jejich expanze táhne růst ekonomiky ale i akciového trhu USA. Proto významnější pohyby tohoto titulu se promítají do významnějších výkyvů hlavních akciových indexů USA, S&P 500, Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite.

Předpověď stáhla do denní ztráty taky akcie dodavatelů Applu USA, většinou producenty čipů. Výhled rovněž stáhl index technologií hlavního akciového indexu USA S&P 500.

Celkový akciový trh byl otřesen i slabší výsledkovou zprávou potravinářského magnáta Kraft Heinz. Akcie firmy spadly 9,7 %. Firma totiž kvartálním ziskem nedosáhla na tržní očekávání. Společnost rovněž upozornila na silné náklady, např. komodit a cenové akce. Ty zastínily nad očekávání silné tržby.

Údery slabších výsledkových zpráv tak trh zasáhly z různých směrů tržních sektorů akciové burzy.

Kudlow oslabil optimismus obchodu USA - Čína

Nákupní náladu přitlumily i komentáře ekonomického poradce Bílého domu Larryho Kudlowa k tématu obchodních rozhovorů USA a Číny. Kudlow řekl, že i když se prezident USA Donald Trump v listopadu setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, nepožádal představitele USA o sestavení navrhovaného obchodního plánu. Poznámky Kudlowa jsou v rozporu s předchozí páteční zprávou. Ta zvýšila naděje řešení nejistoty obav nebezpečí obchodních válek.

Po vyjádření Kudlowa akcie prohloubily svůj denní pokles. Akcie indexu průmyslu indexu S&P 500, které se celý den pohybovaly v zeleném den uzavřely se ztrátou 0,3 %. Průmysl je odvětvím s globální působností. Proto reprezentuje mezinárodní obchod a reaguje na jeho dění včetně obchodních válek a protekcionismu včetně obchodních cel. Akcie symbolů globálního průmyslu v rámci zahraničního obchodu, producentů letadel Boeingu a těžké průmyslové techniky Caterpillaru patřily k akciovým titulům, které táhly růst tohoto akciového sektoru.

Akcie řetězce kaváren Starbucks vystřelily k svému rekordnímu maximu s denním ziskem 9,7 %. Den předtím firma hlásila silné tržby v USA i v Číně.

Producent ropy a plynu Chevron vykázal zdvojnásobení jeho kvartálního zisku díky rekordní produkci ropy a plynu. Akcie firmy následně zpevnila 3,2 %.

Celkově výsledky firemní výsledkové sezóny USA jsou silnější než se čekalo. Překonání tržního odhadu dosud podle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) dat Refinitivu zvládlo 78 % firem.

Trh zaměřuje kongresové volby

Momentální nervozitu nyní představuje nejistota voleb do Kongresu USA. Ty se konají již 6. listopadu. Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu.

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další reformy daní a deregulace ekonomiky. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Z těchto důvodů by akciový trh, pokud výsledky voleb dopadnou dle tohoto očekávání, mohl oslabit.

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Obchodní objemy stále silné

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,6 % na 2 723 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average ztratil 0,4 % na 25 271 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 1,0 % na 7 357 bodů.

V týdenním srovnání, oba indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average posílily 2,4 % a Nasdaq Composite 2,7 %.

Přes páteční oslabení cen akcií díky třídenní robustní růstové šňůře indexy S&P 500 a Nasdaq Composite vykázaly svoje nejsilnější týdenní procentuální růsty od května. Index Dow Jones Industrial Average pak na stejné bázi posílil nejvíce od června.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 8,9 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,8 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledním týdnu signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web