Akcie

Trump otevírá měnového džina z láhve, viní Čínu a Evropu z manipulace

Úterý 21. srpen 2018 18:35

Prezident USA Trump po čase otevřel svůj předvolební slib, který dlouho schovával v šuplíku. Pro Reuters nařkl Čínu a EU z měnové manipulace. Útok může opět podnítit hlavní letošní mezinárodní téma, to jsou obchodní války.

“Čína svou měnou absolutně manipuluje. A myslím, že euro je manipulováno taky. Oni tím kompenzují skutečnost, že teď hodně platí, stovky milionů a v některých případech i miliardy dolarů USA. To jim pomáhá, mě nikoliv, ale stejně vyhraji,” shrnul Trump tvrzení opřené o potřebu Číny a Evropské unie kompenzovat dopad vyšších nákladů cel na jejich importy do USA.

Představitel čínské centrální banky řekl, že USA i Čína by měly o tématu dále mluvit. Uvedl rovněž, že kurs činské měny juanu je hlavně determinován trhem. Podle něj flexibilita kursu juanu vzrostla. Rovněž uvádí, že Čína nebude usilovat o konkurenční měnovou depreciaci a nebude používat měnu jako zbraň k řešení obchodních válek.

Trump strhl dolar níže

Čína postupně liberalizuje svoje obchodní vazby se světem. To se týká i řízení klíčového měnového kursu. Juan posledních pět let kopíruje světové finanční trhy. Tedy pokud jde o stínování vývoje dolaru. Ten na světových trzích rostl přibližně pět let až do loňského roku. Rok 2017 naopak vůči euru a juanu značně ztratil, od jara ovšem opět roste.

Dolar tento rok vůči juanu zpevnil o 5,4 % a vůči euru kolem 4,3 %. Jeho síla plyne ze solidního růstu ekonomiky USA a s tím souvisejícího zvyšování úrokových sazeb. Euro a juan ztratily značně obchodními válkami. Ty totiž limitují ekonomický růst a tím i atraktivitu globalizovaných a otevřených ekonomik s jejich aktivy. Naopak ekonomika USA je tažena hlavně domácími sektory a není na zahraničním obchodě tolik závislá. V kombinaci s riziky povolební Itálie a některých geopolitických rizik tak značně utrpěla důvěra ekonomických subjektů Evropy a tím i její ekonomický růst.

Trump dříve stanovil prioritu redukce deficitu obchodní bilance USA. Posilující měna má tendenci podněcovat import a redukovat export a tím i stlačovat obchodní bilanci do většího schodku.

Dolar v reakci na Trumpova slova k euru slábne o 0,6 % na 1,153, juan k dolaru stagnuje na 6,834.

Slova jako katalyzátor měny

Měny bývají citlivé i jen k vyjádření čelních politiků či bankéřů centrálních bank. Ti čas od času slovní intervence používají. To platí v bilaterálních vztazích USA a EU. V případě Číny tak USA hrozily, že ji označí za měnového manipulátora. To by dále umocnilo tlaky mezinárodního obchodu na Čínu. Po nástupu Trumpa do prezidentského úřadu USA potřebovaly s Čínou dobré vztahy k řešení jaderné politiky vůči KLDR. Letos se ovšem blíží listopadové volby do Kongresu USA. Ty budou významné i pro start kampaně prezidentských voleb. Trump obchodními válkami zatlačil na Čínu a jiné země. Kursová otázka nebyla dosud řešena ani využita.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web