Akcie

Trump viní Čínu a Evropu z měnové manipulace, soudy jeho poradců mu ublížují (události minulého týdne)

Pondělí 27. srpen 2018 17:28

Prezident USA Trump nařkl Čínu a EU z měnové manipulace. Dřívější právník prezidenta USA Trumpa M. Cohen se přiznal k porušení finančních pravidel kampaně voleb 2016. Trumpovy ublížilo i stanovení viny ředitele jeho prezidentské kampaně P. Manaforta.

Měny: Trump otevírá měnového džina z láhve, viní Čínu a Evropu z manipulace

Prezident USA Trump po čase otevřel svůj předvolební slib, který dlouho schovával v šuplíku. Pro Reuters nařkl Čínu a EU z měnové manipulace. Útok může opět podnítit hlavní letošní mezinárodní téma, to jsou obchodní války.

Dolar tento rok vůči juanu zpevnil o 5,4 % a vůči euru kolem 4,3 %. Jeho síla plyne ze solidního růstu ekonomiky USA a s tím souvisejícího zvyšování úrokových sazeb. Euro a juan ztratily značně obchodními válkami. Ty totiž limitují ekonomický růst a tím i atraktivitu globalizovaných a otevřených ekonomik s jejich aktivy. Naopak ekonomika USA je tažena hlavně domácími sektory a není na zahraničním obchodě tolik závislá. V kombinaci s riziky povolební Itálie a některých geopolitických rizik tak značně utrpěla důvěra ekonomických subjektů Evropy a tím i její ekonomický růst.

Měny bývají citlivé i jen k vyjádření čelních politiků či bankéřů centrálních bank. Ti čas od času slovní intervence používají. To platí v bilaterálních vztazích USA a EU. V případě Číny tak USA hrozily, že ji označí za měnového manipulátora. To by dále umocnilo tlaky mezinárodního obchodu na Čínu. Po nástupu Trumpa do prezidentského úřadu USA potřebovaly s Čínou dobré vztahy k řešení jaderné politiky vůči KLDR. Letos se ovšem blíží listopadové volby do Kongresu USA. Ty budou významné i pro start kampaně prezidentských voleb. Trump obchodními válkami zatlačil na Čínu a jiné země. Kursová otázka nebyla dosud řešena ani využita.

USA: Riziko ztráty většiny Kongresu a impeachmentu pro Trumpa vzrostlo

Dřívější osobní právník prezidenta USA Donalda Trumpa Michael Cohen se přiznal k porušení finančních pravidel kampaně prezidentských voleb 2016.
Trumpovy politické akcie srazilo i stanovení viny ředitele jeho prezidentské kampaně z roku 2016 Paula Manaforta za řadu finančních machinací. Těch se měl většinou dopustit před tím, než pracoval pro Trumpa. Soudní porážky Trumpových bývalých kolegů oslabují volební vyhlídky republikánů v kongresových volbách konaných letos v listopadu. S tím je spojena trvalá hrozba legislativní žaloby a odvolání Trumpa za přestupky s jeho tehdejší volební kampaní.

Cohen řekl, že provedl platby k ovlivnění voleb ve prospěch kandidáta federálního úřadu. Podle všeho tím nepřímo označil právě Trumpa. Cohen doznal, že spolupracoval a byl veden k provedení zločinu.Trump se zapletl do milostných poměrů s pornoherečnou Stormy Danielsovou a dřívější modelkou Playboye Karen McDougalovou. Podle všeho nařídil Cohenovi obchod jejich umlčení za finanční odměnu.

Postup Trumpa sice není přímo kriminální. Minimálně ale jde o přestupek a morální skvrnu. Případ Manaforta pro Trumpa je rovněž bolestivý, protože se jej dlouhodobě zastával a vzhledem k jejich hlubší spolupráci a rozsáhlých Manafortových zločinech. Důsledek Manafortova odsouzení ale může pro Trumpa zůstat jen v rovině podezření a morálních škod. Manafort totiž zákony většinou překročil předtím, než pracoval pro Trumpa.

Zlomový vývoj vyšetřování okolí Trumpa je i nepřímým důsledkem mravenčí práce speciálního radního Roberta Mullera. Ten vyšetřuje vměšování Ruska ve volbách USA v roce 2016. Vzroste tím tlak na neovlivňování a podpory jeho práce. V tomto smyslu dosavadní vývoj již komentovali demokratičtí i republikánští zákonodárci. To taky znamená větší nebezpečí pro Trumpa.

Celkově oba soudní případy se pro prezidenta vyvíjejí nepříznivě. Hrozí nepříznivý dopad pro jeho republikánskou stranu v listopadových kongresových volbách. Republikáni mohou ztratit většinu a kontroly jak dolní komory, Sněmovny reprezentantů, tak horní části parlamentu, Senátu. Případné posílení tábora demokratů by mohlo vést i k tzv. impeachmentu. Kongres by mohl vznést obvinění proti prezidentovi, které by mohlo vyústit v jeho odstranění z úřadu. Akciové trhy a dolar v posledních letech rostly v souvislosti s prorůstovými politikami Trumpa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web