Akcie

Trumpovo kladivo visí nad Rosensteinem, rizika pro trhy (analýza)

Úterý 25. září 2018 19:09

Akciový trh včera citelně oslabil se zprávou rezignace náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina. Ta se nakonec nenaplnila. Pokles akcií pokračoval už od pondělního otevření burzy. Svůj vliv má exekuce nových cel mezi USA a Čínou.

Ale taky jde o reakci na skutečnost, že Trump ještě hodiny předtím Rosensteina tvrdě kritizoval. A to tak že Rosensteinovi odchod z funkce ale velmi hrozí.

Bílý dům oznámil, že Rosenstein je pozván do Bílého domu ke schůzce s prezidentem ve čtvrtek. Vše způsobily mediální informace, že Rosenstein navrhoval odposlouchávání Trumpa k dokumentaci jeho nezpůsobilosti zastávat funkci prezidenta USA. Rosenstein to dementoval. Trump ale na politickém shromáždění naznačil, že jej stihne osud řady politických činitelů vlády, Bílého domu či FBI, kteří byli odvoláni či sami funkce opustili. Použil přitom značně expresivní slovník.

Rosenstein zřejmě odejde, co bude dál?

Domníváme se, že by bylo překvapení, kdyby Rosenstein ve funkci po čtvrtku setrval.

Rosenstein vykonává dohled nad vyšetřováním aktivit Ruska během prezidentských voleb v roce 2016. V možném konfliktu zájmů Trumpa, Rosensteina a Roberta Muellera, který vede vyšetřovací komisi se trh obává, že odchod Rosensteina oslabí i pozici vyšetřovatelů.

Navíc za několik týdnů čekají USA volby do Kongresu. Republikánům hrozí, že ztratí kontrolu nad Senátem i Sněmovnou reprezentantů. Akciová burza nemá politickou nestabilitu ráda.

Na druhou stranu Trump místo Rosensteina dosadí pro něj kompromisnějšího politika. Přistřihnutí křídel Muellerově komisi, která lomcuje možnými Trumpovými aférami, by zase mohlo situaci uklidnit. Trh by se pak mohl vrátit od politiky k ekonomickým tématům.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web