Akcie

Turecká lira propadla, HDP Německa nečekaně přestal slábnout (události minulého týdne)

Pondělí 20. srpen 2018 21:15

Pád turecké liry se přenesl na hlavní finanční světové trhy. Růst HDP Německa v 2Q nečekaně přestal slábnout. Zůstal solidní. Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v srpnu nečekaně prudce oslabil, růst ek. aktivity stěží zůstává solidní.

Emerging Markets: Tlak na tureckou liru přetrvá, dopad na svět se ale sníží

Druhý srpnový pátek ale Turecko po delší době významně zasáhlo i hlavní světové trhy. Světové hlavní akciové indexy klesaly, když obchodníci prodávali hlavně akcie bank exponovaných investicemi na Turecko. Turecké vibrace se podepsaly i na měnovém trhu a dluhopisovém trhu. Hlad po bezpečných aktivech převádí kapitál z eura do dolaru a do státních dluhopisů USA. Důvodem bylo prudké oslabení turecké liry. Dolar k turecké liře skokově vzrostl právě hlavně v pátek. To k turecké liře posílil 15 % na rekordní maximum. Zprávu obchodníci připisovali prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi. Trump totiž zdvojnásobil cla na ocel a hliník dovážené do do USA z Turecka.

Tlak na liru ještě bude trvat, citlivost světa na Turecko ale klesá.

Německo: Růst HDP Německa v 2Q nečekaně zastavil slábnutí

Německo: HDP Německa ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,5 %, trh čekal růst 0,4 % po růstu 0,4 % v předchozím čtvrtletí. Meziroční růst ekonomiky klesl na 2,0 % z 2,1 % v prvním čtvrtletí, trh čekal růst 2,1 %.

Trh čekal pokračování zpomalování růstu ekonomiky tohoto roku. Jenže to se nekonalo a růst se udržel přibližně na úrovni prvního čtvrtletí. Růst německé ekonomiky tak celkově v prvním pololetí tohoto roku klesl jen drobně a pohybuje se na dráze přibližně 2 %. Růst hospodářství je tak stále solidní. Letošní zpomalení růstu ekonomiky bylo vyvoláno hlavně oslabením růstu exportu. Důvodem jsou patrně obchodní války. Ty včetně obav z hospodářské politiky Itálie se alespoň do prvního čtvrtletí neprojevily do firemních investic. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

USA: Index Fedu Philadelphia v srpnu padl překvapivě silně na téměř 2leté minimum

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v srpnu klesl na 21-měsíční minimum 11,9 z 25,7 v červenci, trh přitom čekal hodnotu 22,0. Růst ekonomické aktivity tak značně oslabil a stěží zůstal solidní.

Data jsou nečekaně slabá. Z pohledu volatilních regionálních výsledků mezi jinak solidními zprávami se jedná pouze o výkyv. To po předchozích oslabeních potvrzuje obnovená síla výhledu ekonomické i své aktivity průmyslových firem regionu.

Značným varováním pro firmy do druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek ve spojení se silným růstem cen komodit, nedostatkem pracovní síly, zpožďováním dodávek stejně jako růstu úrokových sazeb. Tlaky omezení strany nabídky včetně prodlužování dodacích termínů snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web