Akcie

Týdenní výhled USA: Fed zvýší úr. sazbu, ekonomika expanduje, inflace na 2 %

Středa 26. září 2018 19:31

V USA bude rušno. ​Dnes ve 20:00 Fed oznámí zvýšení hlavní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Zítra indexy PCE ukáží stabilní srpnovou inflaci a firemní barometr Chicaga potvrdí silný zářijový růst ekonomické aktivity.​

Zasedání Fed monetární politiky resp. úr. sazeb (26.9., 20.00 SEČ): Centrální banka dle očekávání trhu pravděpodobně zvýší hlavní úrokovou sazbu Federal Funds Rate (FFR) o 0,25 procentního bodu. Za předpokladu, že se FFR zvýší, jak čeká trh, hlavní pozornost bude upřena k prohlášení Fedu k rozhodnutí k projekcím hlavních makroekonomických agregátů centrální banky (HDP, inflace, nezaměstnanost, FFR) a k tiskové konferenci guvernéra Fed Powella.

Ekonomika je stále v solidním růstu a trh práce na pokraji plné zaměstnanosti pokračuje v robustní expanzi. Inflace včetně své jádrové složky bez potravin a energií se stabilizuje blízko cílové hladiny nastavené Fedem. Možné přehřívání trhu práce včetně reálné možnosti zesílení růstu mezd a inflačních tlaků vedou centrální banku ke zvyšování FFR. Podle posledních projekcí Fed čeká, že FFR bude letos postupně zvýšena o 0,5 procentního bodu (pravděpodobně 2 x 0,25 procentního bodu), příští rok o 0,7 procentního bodu (pravděpodobně 3 x 0,25 procentního bodu) a v roce 2020 o 0,25 procentního bodu. Fed v červnové projekci navýšil výhled letošního zvyšování FFR o 0,25 procentního bodu. Předpokládáme, že centrální banka tuto tendenci potvrdí. Vývoj a projekce ekonomiky se zřejmě příliš za kvartál nezměnily.

Jenže hospodářství zatím vykazuje trvalou rezistenci rychlejšího zvyšování mezd, dílem i kvůli slabšímu růstu produktivity práce. Navíc i kdyby došlo ke znatelnému zrychlení růstu mezd, v případě silné konkurence a neschopností firem zvyšovat ceny své produkce může dojít k poklesu ziskovosti a disponibilních příjmů ekonomických subjektů, domácností a firem a tím i k poklesu růstu ekonomické aktivity. Zrychlení růstu mezd by se tak mohlo projevit nejen zvýšením ale i snížením růstu cen. Hospodářství by taky mohlo i bez razantně vyšší úrokové sazby oslabit svůj růst a expanzi trhu práce právě omezením nabídky pracovní síly.

Mezi bankéři výkonného grémia centrální banky se tak vede klíčová diskuse, do jaké výše Fed hlavní úrokovou sazbu povede. Skupina výkonného výboru Fed FOMC zase naopak uvádí, že FFR již je blízko normálové hladiny. Příliš jejího zvýšení tak již nečekají.

Fed jinak naznačuje znepokojení z nejistoty, obav a rizik obchodních válek. Toto téma může brzdit odhodlání centrální banky silněji zvyšovat svoji hlavní úrokovou sazbu. Vzhledem k jejich nejistotám a těkavosti ale stojí tento faktor v pozadí. Fed primárně řeší domácí ekonomické parametry.

Deflátor (jádrových) cen spotřebitelských výdajů (Deflátor PCE) (08 2018, 28.9.): Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni. Spotřebitelská inflace je mírně nad cílem Fed 2,0 %, včetně svého segmentu bez cen potravin a energií. Hlavním motorem růstu výrobních i spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace. Zdá se, že inflační tlak v posledních měsících poněkud ustává. Inflace není nebezpečná.

Zatím je příliš brzo na konstatování, že došlo k potvrzení trvalé konzistentní normalizace inflace. Taky vzestup inflace nemusí mít pevné základy, když růst mezd je mírný a zvyšuje se pouze mírně.

Firemní barometr Chicaga (09 2018, 28.9.): Trh čeká snížení růstu ekonomické aktivity regionu, v kterém je významně zastoupena produkce automobilů. Růst by měl ale zůstat velmi silný.

Dopad dat na trhy: Zvyšování úrokových sazeb je příznivé pro dolar, při jejich výši však již méně pro akcie. Rostoucí úrokové sazby jsou nepříznivé pro dluhopisy a zlato. Rovnovážná inflace je pro dolar, akcie, dluhopisy a zlato příznivá. Robustní růst ek. aktivity je dobrý pro dolar a akcie a nepříznivý pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web