Akcie

Události minulého týdne: Atentát na Sulejmáního a reakce Íránu, tlaky povolily, parlament UK schválil brexit, von der Leyenová nevidí obchodní dohodu s UK včas, povolební situace ve Španělsku a Rakousku, Index ISM průmyslu vykázal nečekaný růst recese

Úterý 14. leden 2020 19:34

Spojené státy americké zabily významného íránského generála Sulejmáního. Írán odpověděl raketovým útokem na americké vojenské základny v Iráku, jak Irák tak USA ale naznačily spíše deeskalaci napětí. Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska teprve začátkem roku 2020 schválil zákon dohody odchodu UK z Evropské unie. Brexitu tak prakticky nestojí v cestě žádná větší překážka a UK pravděpodobně v dohodnutém termínu do 31.1. opustí EU. Předsedkyně Evropské unie Ursula vod der Leyenová ale varovala, že obchodní dohoda UK s EU se nestihne uzavřít v termínu vynucovaném UK do konce roku 2020. Španělsko po dlouhé době má vládu s parlamentní důvěrou. Zemi budou vládnout levicové strany. To v Rakousku povolební vyjednávání nebylo tak těsné, staronová vládní strana, lidovci povládnou se zelenými. Ti budou ve vládě poprvé v historii. Index ISM zpracovatelského průmyslu USA v prosinci nečekaně klesl, recese odvětví se tak nečekaně zvětšila, byť mírně a zůstává malá.

Politika Blízký východ: Atentát na Sulejmáního zdražil ropu a vymazal zisky akciových trhů a přináší značné politické důsledky

Atentát 3. ledna na Kásima Sulejmáního, velitele speciálních jednotek Quds íránských revolučních gard raketovým útokem bezpilotního letadla Spojených států amerických na příkaz prezidenta USA Donalda Trumpa přispěl k eskalaci mezinárodního politického napětí, zejména na Blízkém východě ale i v USA. 

Kvůli tomu značně zdražila ropa a oslabil americký akciový trh. Ten odepsal solidní zisk z předchozího, prvního obchodního dne tohoto roku. 

Írán truchlí a zuří. USA slíbil tvrdou pomstu. Patrně půjde o cíle na Blízkém východě včetně Iráku, Perském zálivu, Sýrii a dalších zemích spadajících do bezprostředního politického vlivu země. Bezpečnostní rizika ale vzrostoi i v USA. 

MImo to Írán dva dny po atentátu oznámil, že již nebude vázán mezinárodní dohodou Společný komplexní akční plán uzavřenou s pěti stálými členy Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, USA, UK, Francií, Ruskem a Čínskou lidovou republikou a dále s Německem a Evropskou unií v roce 2015 a implementovanou v roce 2016, podle které tlumil svůj jaderný program výměnou za omezení sankcí kvůli svému jadernému programu. Írán nicméně slíbil kooperaci s Mezinárodní agenturou pro atomovouj energii (IAEA) s možností obnovení dohody. 

Prezident USA Trump Írán varoval před odvetou s tím, že USA mají na mušce 52 íránských cílů, některé “s velmi vysokou úrovní a důležitostí pro Írán a íránskou kulturu. 

Kromě toho Trump varoval Irák předtím vypuzením amerických a jiných mezinárodních vojsk z jeho území. Takové doporučení navržené iráckým premiérem totiž odhlasoval irácký parlament. “Máme tam velmi neobyčejně drahou leteckou základnu. Neodejdeme, pokud nám za ni nezaplatí,” glosoval Trump možné scénáře. Trump rovněž řekl, že pokud Irák nepřátelsky požádá armádu USA o odchod, USA na zemi uvalí sankce, “které ještě předtím nikdy neviděli. Sankce na Írán by vůči těmto vypadaly krotce”. Mezinárodní vojenské základy v Iráku jsou důležité pro boj s Islámským státem. 

Politika Blízký východ: Napětí na ose USA - Írán s protiútokem Íránu a komentáři Trumpa a Zarífa oslabilo


Protiútok Íránu na Spojené státy americké v odvetě za zabití svého čelního generála Kásima Sulejmáního v podobě raketového náletu na vojenské základny USA Al Asad v Iráku nepřinesly oběti na životech a podle expertů jasně nesly známky snahy Íránu neeskalovat současný konflikt s USA. To následně potvrdil i prezident USA Donald Trump a ministr zahraničí Íránu Mohammad Džavád Zaríf. 

Trump v tweetu po útocích Íránu informoval, že nejsou oběti na životech a i materiální škody jsou po raketovém ataku minimální. Trump řekl, že se zdá, že Írán ustoupil.

Zaríf útoky označil za proporcionální odvetu a záležitost s USA za uzavřenou. Írán podle Zarífa nechce válku s USA.  

Tím k nejdůležitějším okolnostem íránského tak patří námitka Iráku proti útoku Iránu na irácké základny, které hostí americké jednotky. Irák plánuje předvolání velvyslance Íránu, s tím, že útoky ohrožují suverenitu Iráku. “Nedovolíme, aby se Irák stal bojištěm.” 

Taky proto riziková prémie během středy rychle mizela: akcie rostly a ropa silně propadala. 

Brexit: Parlament UK schválil zákon brexitu, ten spěje k “závěru"


Dolní komora parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska podle očekávání schválila zákon vystoupení UK z Evropské unie. Předloha nyní míří do horní komory parlamentu a k podpisu panovnici. S ratifikací dohody Evropským parlamentem se uzavře formání vystoupení UK z EU. Předpokládá se, že všechny formality budou splněny v termínu dohody UK a EU do 31.1. Ani pak ale brexitová sága neskončí. UK a EU čeká náročný úkol vyjednávání obchodní dohody. Perspektiva tvrdého brexitu bez dohody tak stále trvá. 

Po brexitu do konce roku 2020 bude trvat přechodné období, v kterém UK sice již nebude členem EU, stále však budou trvat obchodní stávající obchodní pravidla a UK bude přispívat do rozpočtu EU. Uzavření obchodní dohody ale bude oříšek. Vláda UK chce za každou cenu dodržet termín přechodného období do konce roku 2020. Jenže podle EU jde o úkol na více let. Bez dohody s ukončením přechodného období by tak mohlo dojít na pravidla Světové obchodní organizace (WTO), tedy na tvrdý brexit. 

Brexit: Von der Leynová říká, že je prakticky nemožné letos uzavřít pobrexitovou obchodní dohodu, tvrdý brexit hrozí dál


Předsedkyně Evropské unie Ursula von der Leynová ve vystoupení na London School of Economics řekla, že je prakticky nemožné uzavřít pobrexitovou obchodní dohodu se Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska do konce tohoto roku, tedy do konce přechodného období po brexitu. 

Vláda UK tvořená ve volbách vítěznou Konzervativní stranou usiluje uzákonit, že přechodné období nebude prodlouženo. Mluvčí premiéra Johnsona nicméně řekl, že není nutné, aby obchodní rozhovory byly uzavřeny všechny najednou.

Po brexitu do konce roku 2020 bude trvat přechodné období, v kterém UK sice již nebude členem EU, stále však budou trvat obchodní stávající obchodní pravidla a UK bude přispívat do rozpočtu EU. Uzavření obchodní dohody ale bude oříšek. Vláda UK chce za každou cenu dodržet termín přechodného období do konce roku 2020. Jenže podle EU jde o úkol na více let. Bez dohody a bez prodloužení přechodného období by tak mohlo dojít na pravidla Světové obchodní organizace (WTO), tedy na tvrdý brexit. 

Von der Leyenová řekla, že EU chce nové partnerství s UK, podle kterého budou “nulová cla, kvóty a dumping."

Politika EU: Španělská vláda získala těsnou důvěru, zemi bude řídit levice


Po opakovaných volbách na 10.11. 2019, v kterých opět zvítězila středolevicová Španělská socialistická dělnická strana premiéra Pedro Sancheze vláda konečně získala důvěru parlamentu. Socialisté se na vládě dohodly s krajně levicovou volební aliancí Podemos. Parlament vládu potvrdil většinou dvou hlasů. Končí tak dlouhý, téměř roční politický pat ve Španělsku, v kterém Sanchezova vláda pouze nuceně spravovala zemi. Koaliční program počítá se zvýšením dani bohatých, citelným zvýšením minimální mzdy, rušení reforem trhu práce předchozí konzervativní vlády.

Politika Evropská unie: Lidovci a Zelení v Rakousku uzavřeli koaliční dohodu, Zelení ji jasně podpořili


Kongres strany Zelení - zelená alternativa Rakouska 93,2 % hlasů potvrdil podporu vedení strany dosažení koaliční vládní dohody s Novou lidovou stranou (FPO). Zelení tak poprvé v historii míří do vlády Rakouska jako menší partner lidovců. Sebastian Kurz se tak opět stane kancléřem. Prezident Alexander Van der Bellen podle jeho úřadu jmenuje novou vládu v úterý. 

Zelení museli přistoupit na protiimigrační požadavky lidovců, například zákaz nošení šátků až do 14 let ze současných 10 let. Zelení museli skousnout i kontroverzní preventivní detenci lidí považovaných za hrozbu veřejné bezpečnosti, byť ještě trestný čin nespáchali. 

Mimo to ale Zelení dosáhli řadu ekologických opatření. Ta by měla zemi vést k preferenci ekologicvké dopravy. Rakousko bude rovněž mapovat ekologickou náročnost ekonomiky. Tato příprava by časem měla přinést daňovou diferenci, spravedlivější vůči životnímu prostředí. 

Makroekonomické události USA: Index ISM zpracovatelského průmyslu v prosinci nečekaně klesl, menší recese se překvapivě zvětšila


Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v prosinci nečekaně klesl, na 47,2 z 48,1 v listopadu, trh ale čekal jeho vzestup na 49,0. Recese aktivity zpracovatelského průmyslu z listopadu se tak v prosinci nečekaně vůči listopadu zvětšila, byť jen mírně, trh čekal její zúžení. Aktivita zpracovatelského průmyslu klesá nejvíce od světové hospodářské a finanční krize let 2008 - 2009. Zůstává však mírná.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web