Akcie

Události minulého týdne: Čína měnový manipulátor, vláda Itálie se rozpadá, silný pokles průmyslové výroby Česka, ISM služeb USA klesl nečekaně silně

Pondělí 12. srpen 2019 22:45

Spojené stáry americké označily Čínskou lidovou republiky za měnového manipulátora, což může znamenat další eskalaci obchodních válek USA a Číny. Itálie míří k rozpadu vlády a možná novým parlamentním volbám poté, co se LIga severu, strana tvořící vládní koalici s Hnutím pěti hvězd rozhodla vyjádřit vládě nedůvěru. Průmyslová výroba Česka v červnu silně klesla a potvrdila trend slábnutí aktivity průmyslu podobně jako v Německu a Evropě. Index ISM resp. aktivita služeb USA v červenci nečekaně silně klesly.

Mezinárodní obchod: USA označily Čínu za měnového manipulátora a dále podpálily obchodní konflikt

Spojené státy americké oficiálně označily Čínskou lidovou republiku kategorií “měnový manipulátor”. Podle ministra financí USA Stevena Mnuchina budou USA jednat s Mezinárodním měnovým fondem k nespravedlivá měnová konkurence Číny byla eliminována. Prudce tak vyostřily pokračující spory obou největších ekonomik světa.

V praxi mohou být rozhovory USA a Číny případně MMF následovány odvetnými opatřeními jakožto vyloučení z vládních dodavatelských programů USA či z programu financování zámořských soukromých investic. Čína se neúčastní ani jednoho z těchto programů, nicméně prezident USA může dále zvyšovat dovozní cla USA na import čínského zboží.

Čínský juan oslabil na svoji nejslabší hladinu za posledních 11 let. Někteří investoři spatřují v pohybu čínské měny přímou odpověď na Trumpovo vyhlášení dalšího zvýšení celní dovozní sazby o 10 procentních bodů na další importy čínského zboží do USA za 300 mld. USD. Slabší juan a silnější dolar ztěžují aktivitu a podnikání amerických firem v Číně tím, že efektivně zvyšují náklady jejich zboží čínským zákazníkům.

Čína v reakci na administrativní hrozbu USA změny image měnové kategorie čínského juanu varovala před velmi vážnými důsledky.

Vyhlášení USA o měnové manipulaci srazilo hodnotu dolaru a podpořilo ceny zlata.

Politika eurozóna/Itálie: Vládní Liga severu podala žádost o hlasování nedůvěře italské vládě

Strana Liga Severu tvořící vládu Itálie společně s Hnutím pěti hvězd 8.8. podala žádost o hlasování nedůvěře premiérovi Itálie v souladu s prohlášením svého lídra Mattea Salviniho 8.8.

Trhy na autodestrukční snahu italské vlády 9.8. reagovaly prodejem státních dluhopisů a akcií. Výnosy hlavních 10-letých státních dluhopisů se dotkly pětitýdenního maxima. V denním srovnání vzrostly nejvíce od května 2018, kdy po posledních jarních italských parlamentních volbách začala krystalizovat současná vládní koalice jejich populistických a euroskeptických vítězů, Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Pokles italského akciového trhu v řádu několika procentních bodů táhly banky. Italská burza stáhla níže jiné evropské akciové burzy.

Salvini, který v současné vládě je současně vícepremiérem a ministrem vnitra v prohlášení 8.8. řekl, že premiérovi Giuseppemu Contemu sdělil, který není členem žádné z koaličních stran, že koalice s Hnutím pěti hvězd se rozpadla sotva po roce s tím, že by Itálie měla rychle dát volbu zpět voličům. Podle něj vládu vládní zasedání sužují spory.

Přes jasný krok Ligy severu ukončit vládnutí současné vlády není jisté, že nedůvěra vládě bude vyjádřena. Pokud ano, moc se přesune do rukou prezidenta Itálie Sergia Mattarelly. Ten by mohl nejprve zkusit zformovat novou vládu, krajním řešením je rozpuštění parlamentu.

Liga Severu je v parlamentu druhou nejsilnější politickou stranou země, momentálně ale dle výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu, které ovládla momentálně pelotonu politických stran Itálie kraluje. Vůči svému koaličnímu partnerovi má dle současných politických preferencí až dvojnásobnou podporu.

Liga severu a Hnutí pěti hvězd vykazují spory v posledních měsících. Tento týden hlasovali proti sobě v parlamentu v hlasování o budoucnosti vlakového spojení s Francií. Liga severu opakovaně prohlašuje, že rekonstrukci vlády si nepřeje a vyhlásila seznam oblastí “rozdílného názoru” vůči Hnutí pěti hvězd včetně infrastruktury, daní, práva, regionální autonomie a vztahů s Evropskou unií.

Itálie má s politickou nestabilitou bohaté zkušenosti, nikoliv však v létě, kdy má parlament prázdniny. V Itáli se po druhé světové válce ještě nikdy nekonaly parlamentní volby na podzim také proto, že v září jsou na programu přípravné práce státního rozpočtu pro příští rok, který musí být parlamentu prezentován v říjnu.

 Makroekonomické události Česká republika: Průmyslová výroba v červnu silně klesla

Průmyslová výroba České republiky v červnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů klesla 3,8 % po růstu 3,2 % v květnu. Data potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity, když v Německu zpracovatelský průmysl uvázl v recesi.

Rozbor
: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně klesla 2,8 %. Dominantní většina odvětví zpracovatelského průmyslu vykazuje slábnutí svého růstu, slabost nebo přímo recesi.

Hodnocení
: Data potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako je patrná slabost tohoto odvětví v Německu a Evropě.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Pokles aktivity českého průmyslu, která v průměru ještě nepatrně roste, ještě není tak silný jako třeba v Německu. Slabost se ale ve druhém pololetí patrně dále prohloubí, neboť situace v Evropě ani v Německu se stále ještě dále zhoršuje. Trendový růst produkce průmyslu Česka oslabil na 1 % z 3 % v minulých měsících, v nedávných kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v červenci nečekaně a silně klesl


Index ISM průmyslu USA v červenci nečekaně a silně klesl na 53,7 z 55,1 v červnu, trh čekal jeho vzestup na 55,5. Růst aktivity služeb tak nečekaně a výrazně oslabil, zůstal ale solidní.

Rozbor
: Růst aktivity služeb z června v červenci nečekaně a silně oslabil. Růst aktivity služeb nicméně zůstal solidní.

Pokles růstu aktivity služeb vyvolalo hlavně citelné oslabení růstu produkce služeb vůči červnu ze solidní na slabší úroveň. Podobně silně klesl i objem nevyřízených zakázek, byť ten zůstal solidní. Klesl taky růst objemu nových zakázek, ten ale mnohem méně a zůstal solidní. Solidní růst zaměstnanosti se v červenci vůči červnu mírně zvýšil.

Podle Institutu ISM, který data zpracovává, respondenti dále reflektují smíšeně podmínky aktivity a celkové ekonomiky. Firmy vyjádřily pokračující obavy vůči clům a zdrojům zaměstnanosti.

Hodnocení
: Index ISM resp. růst aktivity služeb v podobě snížení růstu těchto odvětví na úvod druhého pololetí roku prodělaly vcelku významný pokles. Přestože růst aktivity služeb resp. domácího segmentu ekonomiky a obecně celého hospodářství zůstává solidní, výsledky budí varování, že slabost růstu světové ekonomiky, exportu, firemních investic a zpracovatelského průmyslu službami proniká do domácí poptávky a ekonomiky.

Růst ekonomiky trvale oslabují nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek, které USA samy vyprovokovaly vůči svým hlavním obchodním partnerům, Mexiku, Evropské unii, Čínské lidové republice apod. a dále geopolitická rizika hlavně v Evropě (zejména nevyjasněný a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, ale taky populistická vláda v Itálii hrozící fiskální expanzí, roztržkou v Evropské unii, vystoupením z eura a dluhovou krizí).

Tyto důvody značně snížily růst světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, hlavně Evropy i Číny, což se promítlo do poklesu růstu exportu USA. Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek vlekle omezují i firemní investice. Ty přiškrtily i vyšší úrokové sazby. Rovněž dopad daňové reformy a škrtů firemních daní opadává. Růst ekonomiky nepříznivě zatížilo taky částečné uzavření vlády USA. Tyto důvody dusí zejména vůči zahraničí exponovaný růst aktivity zpracovatelského průmyslu.

Ekonomika USA sice není tolik závislá na exportu jako třeba eurozóna, Čína či Japonsko. I riziko a nejistota obchodních válek na USA nemají takový vliv na hospodářství kvůli silnému růstu spotřeby domácností. Přesto je tento vliv nejen v obavách firem ale i v reportech jejich aktivity cítit. Navíc i tvrdá data slábnutí firemních rezidenčních i nerezidenčních investic, exportu a růstu zpracovatelského průmyslu naznačují brzdu ekonomického růstu USA.

Ekonomiku navíc sužují taky produkční limity hospodářství. Jde hlavně o nedostatek pracovní síly a produkční kapacity. Proto rostou náklady firem a omezuje se tak jejich ziskovost.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web