Akcie

Události minulého týdne: Čína ohlásila dohodu s USA komplexního rušení dovozních cel, Index ISM služeb USA v říjnu nečekaně silně vzrostl, produktivita práce značně pod a jednotkové pracovní náklady USA nad očekáváním, parlamentní volby Španělska vyhráli

Čtvrtek 14. listopad 2019 16:06

Čínská lidová republika vyhlásila dohodu se Spojenými státy americkými komplexního rušení dovozních cel, které si obě země disponující největšími ekonomikami světa vzájemně ve dvouletých obchodních válkách vzájemně udělily. Index ISM služeb USA v říjnu nečekaně silně vzrostl a vrátil se ze slabého do solidního růstového tempa. Produktivita práce značně zaostala za očekáváním a naopak proto růst jednotkových pracovních nákladů ve stejném období, třetím čtvrtletí vzrostl značně nad odhady. Trend zvýšení růstu produktivity práce poněkud klesl. Data nicméně potvrzují trend rychlejšího růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů. Parlamentní volby Španělska opět vyhráli socialisté, hledání vládní koalice ale bude opět těžké. Menší proevropské strany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska uzavřeli před volbami koalici. Koalice se však neúčastní dvě hlavní opoziční strany, které taky odmítají odchod UK z Evropské unie, ať již v jeho neřízené podobě či v současné vládní podobě, tedy Labouristická strana a Skotská národní strana. Obě strany preferují nové referendum o brexitu. To spojenectví proti brexitu otupí. Přebytek obchodní bilance České republiky v září nečekaně silně vzrostl. Obchodní bilance dlouhodobě setrvává v solidních přebytcích. Zatím ve výsledcích naštěstí není vidět nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa.

Mezinárodní obchod: Průlom? Čína říká, že s USA odsouhlasily komplexní fázované rušení cel, akcie silně rostou

Čínská lidová republika a Spojené státy americké se podle čínského ministerstva obchodu shodly na fázovaném rušení vzájemně nedávno uložených dovozních cel během jejich již řadu kvartálů trvající obchodní války obou největších ekonomik světa. Ministerstvo bližší scénář nesdělilo. Signály přiblížení obchodní dohody pomáhají v prudkém růstu akciových trhů zejména Evropy. Ta z hospodářského pohledu je obchodními válkami největší obětí, evropské akciové trhu výkonnostně zaostávaly za akciovými trhy např. USA. A naopak, případný obchodní smír USA a Číny patrně zvýší vyhlídky ekonomiky a tím i ceny akcií Evropy.

Mluvčí ministerstva obchodu Číny řekl, že USA a Čína odsouhlasily zrušit nedávná navýšení dovozních celních sazeb v různách etapách s tím, jak obě strany dosahují progresu v jejich jednáních. Časový scénář ale mluvčí neposkytl.

Signály přiblížení obchodní dohody pomáhají v prudkém růstu akciových trhů zejména Evropy. Ta z hospodářského pohledu je obchodními válkami největší obětí, evropské akciové trhu výkonnostně zaostávaly za akciovými trhy např. USA. A naopak, případný obchodní smír USA a Číny patrně zvýší vyhlídky ekonomiky a tím i ceny akcií Evropy.

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v říjnu vzrostl značně víc než se čekalo, zpět ze slabosti do sféry síly


Index ISM služeb USA v říjnu vzrostl na 54,7 z tříletého minima 52,6 značně víc, než čekal trh, 53,4. Růst aktivity služeb USA se tak ze zářijového slabého tempa vrátil zpět do solidní rychlosti, značně víc, než čekal trh. Slabá předchozí zpráva tohoto indexu zvýšila obavy poklesu ekonomického růstu ve spojení s kontrakcí aktivity zpracovatelského průmyslu USA. Klíčová otázka zní: Jak moc dochází k přenosu slabosti ze zpracovatelského průmyslu do domácí ekonomiky? Tato poslední data tento přenos nepotvrdila. Taky jiná data domácího hospodářství, trh práce, spotřebitelský sentiment a růst maloobchodních tržeb jsou stále solidní a potvrzují sílu aktivity domácí ekonomiky.

Makroekonomické události USA: Růst produktivity práce klesl, růst jednotkových pracovních nákladů posílil (3Q)


Ve Spojených státech amerických ve třetím čtvrtletí produktivita práce klesla 0,3 %, trh čekal její růst 0,9 %. Jednotkové pracovní náklady vzrostly 3,6 %, víc než čekal trh, který předpokládal jejich zvýšení 2,2 %. Trend zvýšení růstu produktivity práce poněkud klesl. Data nicméně potvrzují trend rychlejšího růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů.

Politika eurozóna: Parlamentní volby Španělska ovládli znovu socialisté, koalici budou hledat opět těžko


V opakovaných parlamentních volbách Španělska zvítězila opět středolevicová Španělská socialistická strana pracujících (PSOE). Hlavní problém vzniklý posledními parlamentními volbami v dubnu ovšem jejich opakování zdá se příliš nevyřešilo, naopak silné zisky Voxu spíše ztížilo. PSOE po volbách již stihla vyloučit opakování parlamentních voleb i velkou koalici s lidovci. Pozornost by se tak přesunovala k menšinové vládě/vládní koalici.

Politika UK: Menší politické proevropské strany vytváří antibrexitovou koalici, avšak bez labouristů a SNP


Menší politické strany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se dohodly na vytvoření antibrexitové koalice před parlamentními volbami, které se v UK budou konat 12.12. 2019. Součástí dohody jsou Liberální demokraté, nacionalistická velšská strana Plaid Cymru a Strana zelených. Koalice se však neúčastní dvě hlavní opoziční strany, které taky odmítají odchod UK z Evropské unie, ať již v jeho neřízené podobě či v současné vládní podobě, tedy Labouristická strana a Skotská národní strana. Obě strany preferují nové referendum o brexitu. To spojenectví proti brexitu otupí.

Podle předvolebních průzkumů má zatím jasně navrh Konzervativní strana, s 11 %-ním náskokem před Labouristickou stranu.

Předčasné parlamentní volby mohou výrazně napovědět jak dopadne brexit, je však velmi obtížné odhadovat jejich výsledek.

Makroekonomické události Česko: Obchodní bilance v září v nečekaně silném přebytku


Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v září vzrostl na 25,1 mld. Kč z 9,1 mld. Kč v srpnu. Obchodní bilance dlouhodobě setrvává v solidních přebytcích. Zatím ve výsledcích naštěstí není vidět nepříznivý efekt obchodních válek a poklesu růstu světové ekonomiky, které si vyžádalo značné přibrždění růst evropské ekonomiky a zastavení růstu hospodářství Německa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web