Akcie

Události minulého týdne: ECB dle očekávání úr. sazby ani QE nezměnila, překvapila optimismem a neaktivitou signálu dalšího zvolnění monetární politiky, v nové spirále víru brexitu UK hrozí oslabit výstupní brexitovou smlouvu s EU

Pátek 18. září 2020 16:57

Evropská centrální banka dle očekávání nezměnila své hlavní úrokové sazby ani hlavní programy kvantitativního uvolňování nezměnila. Možná se však nečekal optimistický komentář ek. oživení. Jinak ovšem není patrná příliš zvýšená opatrnost z koronaviru, dalšího poklesu inflace či změny strategie cílů a monetární politiky americké centrální banky Federálního rezervního systému a tím ani signál dalšího zesílení již nyní ultraexpanzivní monetární politiky. Jednání Spojeného království Velké Británie a Severního Irska s Evropskou unií se dále zkomplikovalo. UK 7.9. varovalo EU, že by mohlo snížit význam výstupní již podepsané dohody brexitu, pokud EU nebude do 15.10. 2020 souhlasit s obchodní dohodou UK a EU.

Brexit: Nová spirála víru brexitu? UK hrozí oslabit výstupní brexitovou smlouvu s EU

Obchodní rozhovory řešící vztahy Spojeného království Velké Británie a Severního Irska s Evropskou unií po ukončení přechodného období 31.12. 2020 po odchodu UK z EU k 1.2. 2020 se roztočily blízko kritické úrovně. UK 7.9. varovalo EU, že by mohlo snížit význam výstupní již podepsané dohody brexitu, pokud EU nebude do 15.10. 2020 souhlasit s obchodní dohodou UK a EU. 15. říjen figuruje jako termín britské strany k dosažení dohody. UK údajně plánuje novou legislativu překrývající části výstupní dohody brexitu s hrozbou pro dohody a tvorby sporů se Severním Irskem. Respektovaný list Financial Times s citací tří lidí seznámených s plány uvedl, že se čeká, že sekce zákona interního trhu eliminují legální sílu částí výstupní dohody v oblastech obsahujících státní pomoc a cel Severního Irska.

Makroekonomické události eurozóna: ECB dle očekávání úr. sazby nezměnila, banka překvapila optimismem a neaktivitou signálu dalšího zvolnění monetární politiky


Evropská centrální banka podle očekávání nezměnila své hlavní úrokové sazby. Její hlavní úr. sazba hlavních refinančních operací tak zůstala nulová. Nulové úr. sazby dle ECB zůstanou do doby, než se inflace včetně její podkladové složky v projekcích přiblíží cíli inflace banky, tj. těsně pod 2,0 %. ECB dále potvrdila objem kvantitativního uvolňování spojeného s koronakrizí 1 350 mld. EUR a opakovala jeho minimální platnost do poloviny roku 2021. Banka rovněž potvrdila jiné programy kvantitativního uvolňování minimálně do konce tohoto roku. Prohlášení vůči červencovému rozhodování úrokových sazeb ECB (16.7.) nepřináší klíčové rámcové změny a překvapení. Nové varování vůči silnému euru, které od jara vůči dolaru silně zpevnilo, se předpokládalo. Možná se však nečekal optimistický komentář ek. oživení. Jinak ovšem není patrná příliš zvýšená opatrnost z koronaviru, dalšího poklesu inflace či změny strategie cílů a monetární politiky americké centrální banky Federálního rezervního systému a tím ani signál dalšího zesílení již nyní ultraexpanzivní monetární politiky. Makroekonomické projekce hrubého domácího produktu byly navýšeny pro tento rok, pro inflaci pro příští rok, jinak se moc nezměnily. Tím, že komentáře ECB nenaznačily další uvolnění monetární politiky jsou příznivé pro euro, nepříznivé pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web