Akcie

Události minulého týdne: G7 zlepšila komunikaci, vztahy a dosáhla pokroků s nadějnými signály, řada vážných sporů zůstává

Úterý 3. září 2019 20:14

Zasedání sedmi největších vyspělých ekonomik světa ve francouzském Biarritz sice nepřineslo zásadní průlom řady sporných otázek, přesto ve srovnání s posledním summitem v La Malbaie v kanadské Quebecu můžeme sledovat zlepšení komunikačního klimatu jednotlivých lídrů.

Události mezinárodního obchodu

Jednání s Íránem

Emmanuel Macron se během summitu sešel s íránským ministrem zahraničí Mohammad Džavád Zarífem. Podle francouzského prezidenta se vedou přípravné rozhovory pro summitu íránského prezidenta Hasana Rúháního s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem již během příštích týdnů. Trump svými komentáři během summitu překvapivě Írán chválil a vyjádřil přání k jeho světlé budoucnosti. Svár možné schůzky tkví v tom, že Írán požaduje jako podmínku těchto jednání zrušení sankcí, což USA odmítají. Chtějí k jednáním Írán donutit nátlakem a vyjednat z pohledu USA lepší jadernou dohodu včetně snížení regionálního vlivu Íránu než tu, od které loni USA odstoupily. 

Dohoda umožňovala Íránu vyvážet ropu výměnou za umírněnost jeho jaderného programu. Francie ovšem připravuje finanční obchvat sankcí, tak aby obě strany mohly zasednout za jednací stůl a zahájit jednání bez ztráty tváře. V současné době mnoho nescházelo k vojenskému konfliktu USA a Íránu, a tak by jednání mělo značný význam pro obnovení míru v oblasti Blízkého východu. 

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web