Akcie

Události minulého týdne: Nominace Šmardy ministra kultury potvrzena ČSSD, von der Leyenová v čele Evropské komise, ztížení tvrdého brexitu, HDP Číny, Indexy ZEW, Index Fedu Philadelphia, snížen výhled poptávky ropy

Pondělí 22. červenec 2019 20:15

Potvrzení České strany sociálně demokratické Michala Šmardy na post ministra kultury České republiky, potvrzení Ursuly von der Leyenové Evropským parlamentem do čela Evropské komise, ztížení brerxitu bez dohody parlamentem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, pokles růst hrubého domácího produktu Čínské lidové republiky dle očekávání, další nečekaně silné poklesy indexů ZEW Německa, nečekaně silný růst Indexu ekonomické aktivity Fedu Philadelphia a snížení výhledu světové poptávky ropy Mezinárodní agenturou energie IEA jsou hlavní události minulého týdne.

Politika Česká republika: ČSSD potvrdilo nominaci Šmardy ministra kultury

Předsednictvo České strany sociálně demokratické potvrdilo, že Michal Šmarda je kandidátem strany na post ministra kultury. Ten má být po dohodě stran a prezidenta uvolněn dosavadním ministrem ČSSD.

V opačném případě, pokud jeho kandidaturu bude prezident Miloš Zeman nadále blokovat, ministři ČSSD podají na pokyn jejího předsedy Jana Hamáčka demisi. Michal Šmarda řekl, že předpokládá, že pokud nebude 1.8. situace vedení ministerstva vyřešena, Hamáček ministry k demisi vyzve. Někteří politologové nicméně uvažují, že ČSSD s případnými průtahy prezidenta nového ministra jmenovat může na své rozhodnutí vyčkávat i měsíce až do podzimu.

O odchodu z vlády předsednictvo ČSSD vůbec nehlasovalo. Pro přijaté usnesení bylo z 45 přítomných 37 pro, 3 proti a 5 členů předsednictva se hlasování zdrželo.

Jednou z variant vládního patu mohou být vedle rekonstrukce vlády předčasné volby. Ty řádné se mají konat v roce 2021. V předvolebních průzkumech si stále velkou převahu udržuje hnutí ANO 2011, jeho koaličnímu partnerovi ČSSD ale vážně hrozí, že se nedostane do parlamentu. Preference naopak získali opoziční Česká pirátská strana.

Premiér Andrej Babiš odmítá návrh prezidenta, aby chybějící podporu vlády ČSSD nahradil krajně pravicovou Svobodou a přímou demokracií (SPD).

Koruna na politické události mnoho nereaguje. Přes pnutí ve vládní koalici se k euru obchoduje kolem 25,59.

Politika eurozóna: Předsedkyní Evropské komise zvolena von der Leyenová


První žena v čele Evropské komise EU v historii se jmenuje Ursula von der Leyenová. Dosavadní ministryně obrany Německa získala byla začátkem července na post nominována lídry států EU. Nově zvolený Evropský parlament pak hlasováním podle svého předsedy Davoda Sassoliho v poměru 383/327 von der Leyenovou do čela nejvyšší Evropské komise schválil.

Konzervativní politička (za Křesťanskodemokratickou unii CDU) nakonec získala podporu i socialistického a liberálního křídla Evropského parlamentu. Současně se schválením její domovské konzervatiovní frakce von der Leyenová získala nezbytný mandát. Ten o velikosti 52 % je v souladu s mandáty předchozích lídrů Evropské komise. Odcházející předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker získal 56 %, jeho předchůdce Jose Manuel Barroso 52 % pro svůj druhý mandát a 56 % pro první mandát.

K hlavním úkolům nové Evropské komise budou patřit politika životního prostředí vzhledem ke změnám globálního klimatu, obchodní, hospodářská a protimonopolní politika, migrační politika, upevňování demokracie v Evropě a taky řešení vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Von der Leynová s cílem zajistit si podporu Zelených plánuje změnit Evropu na první klimaticky neutrální kontinent světa do roku 2050. Takový kontinent z definice dokáže emise kompenzovat metodami odstraňování škodlivých plynů ohřívajících planetu z její atmosféry jako je například výsadba stromů. Politička dále slíbila v prvních 100 dnech své vlády “Zelený nový úděl”.

Přestože pro von der Leyenovou nakonec hlasovali evropští socialisté, Levicová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) je stále proti. Bývalá ministryně obrany se v této funkci nevyhnula skandálům spojených s pravicovým extremismem Bundeswehru, s rezervami vojenské připravenosti a s oceňováním armádních kontraktů.

SPD po katrastrofálním propadu volebních preferencí a výprasku ve volbách Evropského parlamentu zvažuje svoje pokračování ve velké koalici s Křesťanskodemokratickou CDU a Křesťansko-sociální uni Bavorska CSU. Někteří politici strany naznačili, že nominace von der Leyenové může být poslední kapkou jejich odchodu z vlády.

Politika UK: Parlament se obává tvrdého brexitu, vládě jej ztížil


Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska 18.7. opět zkomplikoval vládě UK možnost odchodu z Evropské unie bez dohody odročením parlamentní seance.

Zákonodárci poměrem hlasů 315/274 přijaly návrh, který od parlamentu vyžaduje, aby zasedal a zvařoval záležitosti Severního Irska několik dnů v září i říjnů i kdyby byl odročen. Parlament rovněž schváli požadavek, aby ministři vytvářeli 14-denní zprávy k vývoji obnovení přenesené, ale nyní nefungující vlády Severního Irska. Členové parlamentu tak dostali možnost debatovat a schvalovat tyto zprávy. Nový výnos parlamentu ještě není zákonem, ale nečeká se, že by nebyl přijat. Legislativní novela sice přímo neblokuje odročení parlamentu, ale ztěžuje jeho případné vynechání.

Podle zákulisních informací pravděpodobný premiér Boris Johnson v případě, že s EU nedojde k dohodě o brexitu údajně zvažuje jako cestu k brexitu bez dohody dočasné vyřazení parlamentu z provozu krátce před naplněním současného termínu brexitu 31.10. v souvislosti se zahájením nové parlamentní etapy projevem královny v parlamentu, aby vládě nemohl zabránit brexitu bez dohody. Johnson tuto možnost nevyloučil.

Předchozí minist zahraničí Johnson soupeří s dosavadním ministrem zahraničí Jeremym Huntem o post lídra Konzervativní strany a tím i automaticky o funkci předsedy vlády. Výsledky poštovního hlasování členů strany má být vyhlášeno 23.7. Favoritem hlasování je Johnson.

Chaos a další těžké rány, které brexit vládě a zemi zasazují dokumentovalo právě toto hlasování. Poslední premiérské chvilky rozhodně Therese Mayové neulehčili někteří ministři, kteří se zdrželi hlasování. Očekává se, že s pravděpodobným vítězstvím Johnsona tito ministři podají demisi, nebo budou odvolání.

Makroekonomické zprávy Čína: Růst HDP (2Q) oslabil o něco méně než se čekalo


Růst hrubého domácího produktu Čínské lidové republiky ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl na 1,6 % z 1,4 % v prvním čtvrtletí, trh čekal jeho menší růst na 1,5 %. Meziročně klesl dle očekávánií na 6,2 % z 6,4 % v předchozím kvartálu. Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný.

Hodnocení
: Trend slábnutí růstu ekonomiky Číny pokračuje. Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný. Ve druhém čtvrtletí růst HDP Číny klesl o něco méně, než se čekalo. Růst ekonomiky se momentálně v průměru pohybuje na růstové dráze kolem 6,0 %.

Čína a její otevřená, na exportu značně závislá ekonomika roste pomaleji kvůli tlaku nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek se Spojenými státy americkými. Obchodní války omezují poptávku ze zahraničí, nyní z USA, po zboží a službách Číny, což snižuje její produkci.

Protekcionismus USA v podobě obchodních a celních válek byl minulý rok rozpoutaný s hlavními obchodními partnery, včetně Evropské unie a Číny v reakci na velkou nerovnováhu vzájemné obchodní výměny (Čína má ve vzájemné obchodní bilance velký přebytek) a taky na strukturální hospodářskou politiku Číny (nízká otevřenost trhů, krádeže duševního vlastnictví atd.).

Obchodní války sice byly jedním z hlavních důvodů prudké korekce akciového trhu ve čtvrtém čtvrtletí. USA se ale podle svých slov snaží nastavit férovější obchodní vztahy.

Čína se snaží výpadek způsobený obchodními válkami nahrazovat expanzivnější monetární a fiskální politikou. Rovněž je na poli diplomacie mezinárodního obchodu aktivní i ve vztahu k největší ekonomice světa USA. Čína se snaží s USA spolupracovat s cílem dosáhnout klíčové rámcové obchodní dohody, která by obchodní a celní války eliminovala.

USA s EU i Čínou ve druhém pololetí 2018 (s Čínou rovněž na sklonku prvního pololetí 2019) dosáhly obchodních předdohod, které demonstrovaly zájem zemí svoje obchodní vazby liberalizovat včetně strukturálních reforem (Čína) včetně stanovení odkladu nevyřešených citlivých témat (cla na dovoz automobilů EU do USA).

USA a Čína na summitu G20 v Buenos Aires v Argentině na nejvyšší prezidentské úrovni na přelomu listopadu a prosince 2018 vyjednaly obchodní předdohodu, která zamezovala hrozbě dalšího zvýšení dovozních celních sazeb USA na čínské importy výměnou za posílení dovozů zboží Číny z USA a strukturální změny. Podobný obsah měla i obchodní předdohoda obou největších ekonomik světa z června 2019 z Ósaky v Japonsku. Ta měla i uklidnit novou vlnu napětí z května, kdy si obě země opět zavedly vyšší celní sazby.

Vláda letos cíluje růst HDP 6,0 - 6,5 %.

Nebezpečí oslabení růstu ekonomiky, který je hlavním tahounem růstu světové ekonomiky vyvolal v minulých letech otřesy na akciových trzích.

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW Německa, hlavně současné situace, v červenci klesly opět víc, než se čekalo


V červenci v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání klesl na - 24,5 z - 21,1 v červnu, trh čekal jeho menší pokles na - 22,0. Index ZEW současné ek. situace silně klesl na - 1,1 z 7,8 v červnu, trh čekal jeho menší pokles na 5,0. Pesimistické očekávání Německa/eurozóny dále oslabilo víc, než se čekalo, hodnocení současné situace se nečekaně silně ponořilo do slabosti.

Rozbor
: Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach k výsledkům řekl, že zvláště pokračující negativní trend nových objednávek průmyslu Německa pravděpodobně zesílil pesimistický sentiment expertů finančního trhu. Trvající uklidnění faktorů způsobujících nejistotu exportně orientovaných sektorů německého hospodářství momentálně není v dohledu. Zdá se, že konflikt Íránu eskaluje a pokračující obchodní spor Spojených států amerických a Čínské lidové republiky je zátěží nejen čínskému ekonomickému vývoji. Navíc, žádný patrný pokrok nenastal v jednáních podobě odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v červenci nepatrně klesl 0,1 bodů na - 20,3 bodu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny klesl 6,9 bodu na - 10,6 bodu. Ekonomický výhled slabé ekonomiky eurozóny proto dle ZEWu zůstává oslaben.

Hodnocení
: Data jsou opět nečekaně slabá hlavně kvůli propadu hodnocení současné situace.

V červenci pokračovala slabost ekonomického růstu eurozóny, na druhou stranu Spojené státy americké a Čínská lidová republika dospěly aspoň k prozatímnímu obchodnímu příměří. Rovněž sentiment ekonomické veřejnosti, jež tvoří indexy ZEW mohl povzbudit signál hlavních světových centrálních bank ECB a Fedu připravenosti pomoci expanzivnější monetární politikou ekonomickému růstu. Taky proto akciové trhy rostly k rekordním výšinám. Jenže tyto události se v indexech ZEW příliš neprojevily

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně nejistotami vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty. Rezignace premiérky Mayové otevřelo dveře značné rekonstrukci vlády UK. Oba její potenciální nástupci, bývalý a současný ministr zahraničí, Boris Johnson a Jeremy Hunt připouštějí i brexit bez dohody.

Další důvod, který oslabuje ekonomický sentiment jsou zvýšené nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek rozpoutaných USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií.

Obchodní války se v květnu opět rozhořely poté, co Čína chtěla revidovat své dřívější závazky změn svého práva. USA zvýšily celní sazbu dovozů zboží Číny do USA a naznačily další zvýšení cel, Čína po několika dnech USA zvýšení cel oplatila.

Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP.

Tyto důvody zpomalují růst HDP globálních ekonomických center, což je další důvod poklesu ekonomického sentimentu.

Makroekonomické události USA: Index Fedu Philadelphia v červenci vzrostl nečekaně silně


Index ek. aktivity Fed Philadelphia v červenci silně vzrostl na 21,8 z 0,3 v červnu. Trh čekal jeho menší růst na 5,0. Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v červenci posílil značně víc, než se čekalo, z červnové nepatrné na solidní úroveň. V květnu ještě rostl solidně, ale v červnu silně padl.

Rozbor
: Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v červenci posílil značně víc, než se čekalo, z červnové nepatrné na solidní úroveň. V květnu ještě rostl solidně, ale v červnu silně padl.

Jiná data aktivity průmyslových firem, nové zakázky a zaměstnanost, rovněž v červenci vykázala vzestup svého růstu, ze slabé na solidní hladinu v případě nových zakázek. Růst zaměstnanosti zůstává solidní.

Index očekávané ekonomické aktivity v červenci vzrostl na 38,0 z 21,4 v červnu. Výhled průmyslových firem regionu ekonomické aktivity pro konec roku značně posílil na solidní úroveň stejně jako výhled růstu nových zakázek a kapitálových/investičních výdajů. Výhled průmyslových podniků zaměstnanosti v červenci vůči červnu klesl.

Hodnocení
: Data vykazují vůči červnu, kdy silně klesl v případě hodnocení současné situace prudké zlepšení a posílení růstu ekonomické aktivity. Podobný vývoj byť v mírnější podobě v červenci vykázal i příbuzný index ekonomické aktivity Fedu New Yorku.

Výhled průmyslových firem regionů Philadelphia a New York ekonomické aktivity ke konci roku zůstává střídmý.

Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu v souladu s regionálními daty opakově vykazuje nízký růst aktivity zpracovatelského průmyslu. Hrubý domácí produkt zatím stále vykazuje solidní růst díky robustnímu růstu domácí poptávky reprezentované službami a maloobchodními tržbami.

Ropa: Mezinárodní agentura energie IEA opět snížila výhled poptávky


Mezinárodní agentura energie IEA ve čtvrtek oznámila, že opět snižuje svoji předpověď růstu poptávky po ropě v tomto roce kvůli slábnoucímu růstu světové ekonomiky kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. Řekl to ve čtvrtek výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

V červnu IEA snížila výhled růstu poptávky v roce 2019 na 1,2 mil. barelů denně z 1,3 mil. barelů denně. Nyní uvedla další snížení výhledu na 1,1 mil. barelů denně. Birol řekl, že výhled růstu poptávky IEA může dále snížit, růstu světové ekonomiky a zvlášť Číny vykáže další slabost. Minulý rok IEA ještě predikovala letošní růst 1,5 mil. barelů denně.

Růst nabídky ropy má být značně silnější, což vytváří tlak na pokles ceny ropy. Růst produkce ropy USA má letos posílit o 1,8 mil. barelů ropy (v roce 2018 to bylo 2,2 mil. barelů ropy).

Ceny ropy podle Birola v momentální výši 55 - 65 USD/barel odrážejí tlaky tořící se kolem Íránu, Libye a Venezuely, hlavních světových exportérů ropy stejně jako obavy obchodních válek USA a Číny. Birol ale nečeká velký vzestup cen ropy, protože “je hodně ropy a to hlavně kvůli břidlicové revoluci v USA."

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web