Akcie

Události minulého týdne: Obchodní dohoda USA a Číny, Volby UK, Fed, ECB, ZEW, impeachment, mzdy/jednotkové pracovní náklady a PPI USA, CPI ČR

Čtvrtek 19. prosinec 2019 20:32

Spojené státy americké a Čínská lidová republika uzavřely první fázi obchodní dohody. Předčasné parlamentní volby vyhrála jasně Konzervativní strana prosazující vládní odcchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a získala dostatečnou parlamentní většinu k tomu, aby prosadila brexit. Volby ale taky značně obnažily hrozbu rozpadu UK. Centrální banky USA a ECB nepřekvapily, když své hlavní úrokové sazby nezměnily ani tím, že naznačily jejich stagnaci v dalších kvartálech. Indexy ZEW, hlavně sentimentu ekonomických očekávání ale i současné situace v prosinci vzrostly víc, než se čekalo. Právní výbor dolní komory Kongresu USA Sněmovny reprezentantů schválil oba články impeachmentu prezidenta USA. Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů USA byl ve druhém i třetím čtvrtletí překvapivě a značně snížen, jejich trend drobného zrychlování nicméně trvá. Průmyslové ceny USA dle indexu PPI v listopadu značně zaostaly za očekáváním. Naopak spotřebitelská inflace měřená indexem CPI mírně vzrostla nad toleranční limit České národní banky 3,0 %.

Mezinárodní obchod: USA a Čína ohlásily dosažení 1. fáze obchodní dohody

Spojené státy americké a Čínská lidová republika ohlásily dosažení trz. první fáze obchodní dohody. Její slavnostní podpis je plánován na 1. lednový týden ve Washingtonu. Předmětem obchodní dohody je zvýšení nákupů amerických zboží a služeb Čínou, USA oplátkou sníží některá svoje cla. Kromě toho obě země zrušily chystané zvýšení dovozních cel k 15.12. 

Tato obchodní dohoda omezuje dovozní cla USA na import zboží Číny do USA uložená od 1. září z 15 % na 7,5 %, Čína na oplátku zrealizuje velké nákupy amerického zboží a služeb. Nákupy se mají zvýšit o 200 mld. USD během příštích dvou let vůči roku 2017, kdy činily 186 mld. USD. Čína se rovněž zavázala nakoupit v příštích dvou letech více zemědělských produktů za 32 mld. USD, roční zvýšení tak představuje 16 mld. USD. V roce 2017 tyto nákupy dosáhly 24 mld. USD.

Obě země se rovněž zavázaly suspendovat plánované zvýšení dovozních cel na import zboží svého obchodního protějšku 15.12. 

Dosažená alespoň 1. fáze obchodní dohody je epochální. USA a Čínská lidová republika, které disponují dvěmi největšími ekonomikami světa totiž oznámením úvodní obchodní dohody oslabily tlaky, rizika a nejistoty, které dominantně děsily trhy během posledních let. Obchodní války dominantně riziky a nejistotami brzdí trhy a alespoň současné řešení obchodních válek tak alespoň prozatím povede k nové vlně optimismu. 

Politika UK: Triumf Konzervativní strany v klíčových předčasných parlamentních volbách spojený s parlamentní většinou dává zelenou brexitu


Vládnoucí Konzervativní strana jasně vyhrála předčasné neobyčejně důležité parlamentní volby Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Se ziskem 361 poslaneckých křesel, největším vítězství od dob volební výhry Margareth Thatcherové v roce 1987 Konzervativní strana obnovila parlamentní většinu, o kterou přišla předčasnými parlamentními volbami v roce 2017. Konzervativci se dokázali sjednotit za aktuální vládní dohodou s Evropskou unií a její prosazení novým parlamentem tak zvládnou možná ještě do konce roku.

Konzervativní strana tak dokázala porazit domácí opozici dosud nejasného a odkládaného odcházení UK z Evropské unie, která jí v parlamentu bránila vládní či neřízený brexit prosadit. Silný mandát voleb bude znát i psychologicky, po referendu v roce 2016, které nevyznělo tak jasně pro brexit. UK se volbami dokázala sjednotit s cílem brexitu, který tím může být realizován. 

Vládu budou po brexitu čekat ještě náročná jednání s EU obchodní dohody. Přesto se Konzervativní straně podařilo rozetnout hlavní gordický uzel brexitu a epické drama patrně přejde v mýdlovou operu. To je důležité pro ekonomiku. Odstraní se nejistoty brexitu a měl by posílit ekonomický růst. Taky proto den po parlamentních volbách značně posilovala britská libra k dolaru, 1,1 % a akciové trhy Evropy. Hlavní akciový index burzy UK FTSE v první den po parlamentních volbách rostl 1,3 %

Hlavní opoziční strana, Labouristická strana, ve volbách propadla, získala jen 203 poslaneckých mandátů a dopadla tak nejhůře od parlamentních voleb v roce 1935. Řadu jejích poslaneckých mandátů obsadí konzervativci. Lídr strany Jeremy Corbyn slíbil, že stranu povede již jen přechodně, maximálně do volby nového lídra strany. 

Politika UK: Parlamentní volby rozhodly brexit a ekonomika, hrozí ale rozpad britské unie (analýza)


Jasné vítězství Konzervativní strany v předčasných parlamentních volbách je hlavně důsledkem sjednocení křídel strany ve prospěch strategie vládního brexitu a ukončení trýznivého sporu o nejasné a odkládané odcházení Spojeného království Velké Británie brexit. Volby ale Konzervativní straně vyhrál i střídmější plán ekonomické politiky. Výhru v parlamentních volbách Konzervativní straně zajistilo, že dokázala sebrat labouristům mandáty průmyslových regionů severní Anglie, které v těchto volbách volily takticky s cílem realizovat brexit a vzdaly se tak, možná přechodně, podpory Labouristické strany. Pro Konzervativní stranu a tím i brexit z regionálního pohledu volila hlavně jen Anglie. Vládní plán brexitu ale zřejmě není v zájmu hlavně Severního Irska ale ani Skotska, které v referendu brexitu hlasovaly pro pokračování členství UK v EU a i v těchto volbách tam vyhrávaly národní strany podporující jednak setrvání UK v EU ale taky přímo či nepřímo usilující o jejich odtržení od UK. 

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání nezměnil cíl hlavní úrokové sazby, jeho změnu v roce 2020 nečeká, komentář mírně optimističtější


Federální rezervní systém Spojených států amerických na závěr dvoudenního zasedání monetární politiky oznámil stagnaci své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate na 1,5 - 1,75 % jak čekal trh. Komentáře Fedu odráží mírný optimismus a výhled stagnace vhodného cíle jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate v roce 2020, v dalších letech Fed čeká jeho mírný růst. Celkově zasedání Fedu monetární politiky nepřineslo větší změny vůči předchozímu zasedání monetární politiky 29.-30.10. ani nepřekvapilo. 

Makroekonomické události eurozóna: ECB dle očekávání nezměnila úrokové sazby, ani komentáři a makroekonomickými projekcemi nepřekvapila


Evropská centrální banka rozhodla podle očekávání nezměnit svoje hlavní úrokové sazby. Hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací tak zůstala 0 %. Komentář k rozhodnutí nevykazuje významné změny vůči prohlášení banky k předchozímu rozhodnutí monetární politiky 24.10. ECB potvrdila zahájení resp. obnovení programu výkupu cenných papírů a tím i celkově systému kvantitativního uvolňování ve výši 20 mld. EUR měsíčně  od 1.11. ECB rovněž potvrdila výhled, že úrokové sazby zůstanou dlouhodobě na současné nízké úrovni nebo níže do doby, než se inflace přiblíží střednědobému cíli ECB těsně pod 2 %. Makroekonomické projekce růstu ekonomiky a inflace nedoznaly vůči předchozímu výhledu banky ze září větších změn. Banka tak celkově posílila monetární expanzi podporující ekonomický růst a inflaci. Snad jedinou citelnější změnou je signál stabilizace zpomalení růstu ekonomiky. Efektivita monetární politiky je však omezená, hlavními důvody slabosti ekonomiky jsou obchodní války a brexit, na jejich vyřešení bude záležet další vývoj ekonomiky. Monetární politika ECB tyto nepříznivé efekty zatím pouze tlumí. 

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v prosinci vzrostly víc, než se čekalo 

V prosinci v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání prudce vzrostl na nejsilnější hladinu od února 2019 10,7 z - 2,1 v listopadu, trh čekal jeho mnohem menší růst na 1,1. Index ZEW současné ek. situace Německa v prosinci vzrostl na - 19,9 z - 24,7 v listopadu, trh čekal jeho menší růst na - 22,1. Výhled pro druhý kvartál 2020 se v posledních měsících značně zlepšil a místo zhoršování vykazuje již mírné zlepšování. Se zpožděním reagující hodnocení současné situace teprve vykazuje stabilizaci dlouhodobého sestupného trendu, v absolutních číslech zůstává slabé.

Politika USA: Právní výbor Sněmovny reprezentantů schválil oba články impeachmentu prezidenta, hlasování Sněmovnou reprezentantů 18.12.

Právní výbor Sněmovny reprezentantů schválil oba články impeachmentu prezidenta, tj. 1) zneužití moc a 2) obstrukce Kongresu. Znamená to tak, že impeachment bude hlasovat Sněmovna reprezentantů. Ke schválení formální obžaloby prezidenta Sněmovnou reprezentantů stačí prostá většina hlasů, kterou by demokraté měli postavit. Po Novém roce by tak o jeho odsouzení a odchodu z funkce prezidenta či zproštění obžaloby hlasovala horní komora Kongresu Senát, v kterém republikáni drží většinu. Proto se čeká, že Trump bude prezidentem minimálně do příštích prezidentských voleb, které se konají v listopadu 2020.

Právní výbor Sněmovny reprezentantů schválil oba články impeachmentu prezidenta, tj. 1) zneužití moc a 2) obstrukce Kongresu, oba poměrem hlasů 23/17 dle stranické příslušnosti členů výboru: opoziční demokraté volili pro a Trumpovi republikáni proti impeachmentu. 

Znamená to tak, že impeachment bude hlasovat Sněmovna reprezentantů. Ke schválení formální obžaloby prezidenta Sněmovnou reprezentantů stačí prostá většina hlasů, kterou by demokraté měli postavit. Pokud se tak stane, Trump vejde do historie jako třetí prezident USA čelící impeachmentu. 

Po Novém roce by tak o jeho odsouzení a odchodu z funkce prezidenta či zproštění obžaloby hlasovala horní komora Kongresu Senát, v kterém republikáni drží většinu. Proto se čeká, že Trump bude prezidentem minimálně do příštích prezidentských voleb, které se konají v listopadu 2020. 

Trump je obviněn, že nutil Ukrajinu k vyšetřování svého politického soupeře Joe Bidena, vedoucího kandidáta nominace prezidentských voleb 2020 Demokratické strany, který by měl vyzvat Trumpa. Trump vinu odmítá. 

Podle průzkumů večejného mínění podpora odstranění Trumpa z funkce prezidenta je od vzniku aféry a možnosti impeachmentu od podzimu 2019 stabilní, mírně pro impeachment.

Makroekonomické události USA: Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů (3Q) revizí snížen

Ve Spojených státech amerických ve třetím čtvrtletí produktivita práce klesla 0,2 %, o něco víc, než se čekalo, její pokles měl být revidován na 0,1 %. Dle původního hlášení klesla 0,3 %. Jednotkové pracovní náklady vzrostly 2,5 %, trh čekal jeho růst 3,6 %. Odchylka je dána nečekanou revizí snížení růstu mezd, kterou trh nečekal. Navíc v předchozím kvartálu růst jednotkových pracovních nákladů revize snížila na 0,1 % z 2,4 % opět redukcí růstu mezd. Data podle očekávání potvrzují trend vzestupu růstu produktivity práce, překvapením je snížení růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů v předchozích čtvrtletích. Růst mezd obecně možná nepatrně zrychluje, jeho akcelerace ale různými sériemi dat není zcela prokázána. 

Makroekonomické události USA: Produkční ceny v listopadu značně za očekáváním


V listopadu v USA meziměsíčně index cen průmyslových výrobců PPI stagnoval, trh čekal jeho růst 0,2 %. Index cen průmyslových výrobců PPI bez cen potravin a energií klesl 0,2 %, trh čekal jeho růst 0,2 %. Meziročně růst indexu PPI stagnoval na říjnových 1,1 %, trh čekal jeho růst na 1,3 %. Růst indexu PPI bez cen potravin a energií překvapivě klesl na 1,3 % z říjnových 1,6 %, trh čekal jeho růst na 1,7 %. Data ukazují značně nižší produkční ceny, než se čekalo. Inflace se tak vzdálila cíli Fedu 2,0 %.

Makroekonomické události Česká republika: Inflace v listopadu kvůli potravinám vyrostla nad toleranční pásmo ČNB na maximum od října 2012


Index spotřebitelských cen CPI v České republice v listopadu meziměsíčně vzrostl 0,3 % po růstu 0,5 % v říjnu. Meziroční růst spotřebitelských cen poskočil na 3,1 % z říjnových 2,7 %, což je maximum od října 2012. Rychlejší zvýšenou inflaci opět způsobily potraviny. Přesto inflace není nebezpečná, je zvýšená kvůli mimocyklickým položce potravin. Česká národní banka ale čeká, že na horizontu její měnové politiky se inflace vrátí k jejímu cíli 2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web