Akcie

Události minulého týdne: Obchodní války, brexit, HDP Německa, Indexy Fedů NY a Philadelphia

Pondělí 20. květen 2019 17:39

Odvetné zvýšení dovozních cel Číny na dovoz zboží USA do Číny, odklad rozhodnutí USA cel na dovoz automobilů do USA, konec rozhovorů brexitu, vzestup růstu HDP Německa a indexů ek. aktivity Fedů NY a Philadelphia jsou hlavní události minulého týdne.

Čína oplatila USA zvýšení cel stejnou mincí

Čína oznámila, že uvalí vyšší cla na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. A to i před varování prezidenta USA Donalda Trumpa, aby Čína neoplácela vyšší celní sazbu USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD účinnou od 10.5. Mimo to prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Vyšší celní sazba Číny na dovoz zboží USA do Číny 5 %, 10 %, 20 % a 25 % se bude od 1.6. týkat 5140 produktů USA uvedlo ministerstvo financí Číny. Celní sazba 25 % bude náležet např. zkapalněnému zemnímu plynu, sójovému oleji, arašídovému oleji atd.

Obchodní války: USA odložily rozhodnutí o automobilových clech o půl roku

Prezident Spojených států amerických Donald Trump potvrdil, že odloží rozhodnutí případného uvalení dovozních cel na automobily až o 6 měsíců. Trump rozhodnutím umožňuje více času obchodním rozhovorům s hlavními importéry automobilů do USA, Evropskou unií a Japonskem.

Trump nicméně deklaroval, že některé dovážené automobily a části představují nebezpečí národní bezpečnosti. Trump nespecifikoval o jaké automobily jde. Dokument Bílého domu říká, že USA budou usilovat o dobrovolné exportní kvóty na automobily dovážené do USA hlavními obchodními partnery USA.

Trump pověřil obchodního reprezentanta USA Roberta Lightizera vedením jednání s EU Japonskem a jakoukoliv další zemí, která budou vyhodnocena za půl roku. Pokud dohoda dosažena nebude, Trump rozhodne, “zda-li a jakou další akci bude třeba podniknout”.

UK: Vůdce labouristů Corbyn oznámil konec brexit rozhovorů s vládou

Rozbor: Vůdce Labouristické strany Jeremy Corbyn v dopise premiérce Therese Mayové oznámil ukončení rozhovorů jeho hlavní opoziční strany a vládní Konzervativní strany hledání kompromisu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

"Nicméně měl bych zopakovat, že bez významných změn budeme pokračovat v opozici vládního návrhu brexitu, protože nevěříme, že ochrání pracovní místa, životní úroveň a odvětví zpracovatelského průmyslu v Británii,” dal na srozuměnou Corbyn.

Vládní brexit parlament UK již třikrát odmítl. Další hlasování vládního brexitu, který byl dojednán s EU, bude v parlamentu na programu začátkem června. Podle zdroje úřadu premiérky návrh vládního brexitu bude obsahovat změny, které budou reflektovat obavy některých zákonodárců.

Mayová sdělia, že poté, co parlament UK bude opět hlasovat o vládním brexitu začátkem června bude souhlasit s rozvrhem volby jejího nástupce v čele strany a tím i vlády.

Hodnocení: Ukončení vyjednávání labouristů s vládou posunuje celý brexit ke změnám ve vedení vlády, případně k novým parlamentním volbám resp. k novému referendu brexitu. Oslabení pozice vlády s chystaným odchodem Mayové z jejího čela možná definitivně zničí šance vládního brexitu.

Konzervativci totiž musí rychle jednat. Vládní brexit se zdá být vůči opozici včetně nesouhlasu ve vlastní straně neprůchodný. V současnosti zákonitý trest za selhání exekuce brexitu doléhá na konzervativce i na labouristy v podobě prudkého snížení jejich preferencí před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou v závěru května. Obě strany hlavní strany politiky UK nejsou v otázce brexitu jednotné a tak dochází k nejsilnějšímu odlivu jejich preferencí k menším politickým stranám za poslední desetiletí, které mají na brexit jasný názor. V posledních měsících silně posilují preference Strany brexitu Nigela Farage a Liberálně demokratické strany, která brexit odmítá.

Pokud nová vláda UK bude prosazovat tvrdý brexit, narazí asi na odpor parlamentu, který bude těžké obejít.

Dopad na trhy: Libra dnes vůči dolaru odepsala 0,4 % na 1,275. Za poslední týden vůči americké měně ztratila již 4 %. Trh patrně reaguje na perspektivu vzdálení možnosti kontrolovaného měkkého brexitu resp. na další zhmotnění nebezpečí tvrdého brexitu bez dohody resp. nejistot spojených s možnými změnami ve vládě, v parlamentu případě ve společnosti resp. případného nového referenda.

Německo: HDP (1Q) mírně za očekáváním

HDP Německa v prvním čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 0,4 % dle očekávání trhu po jeho stagnaci v předchozím kvartálu. Meziroční růst ekonomiky vzrostl na 0,7 % dle očekávání trhu z 0,6 % v předchozím čtvrtletí. Růst HDP sice ze stagnace oživil, zůstává ale slabý.

Hodnocení: Růst ekonomiky Německa v prvním kvartálu opět naskočil jak čekal trh a potvrdil tak obrat trendu ekonomického cyklu. Podobné oživení růstu HDP vykázala i celá eurozóna

Největší ekonomika Evropské unie prošla svým nejnižším bodem zřejmě již ve druhém pololetí 2018, kdy se trendově dostala mírně pod hranu stagnace.

Růst ekonomiky se tak trendově z pomyslné nuly vytáhla zatím jen na anuální tempo zhruba 0,8 %. To je slabý růst ekonomiky.

Na hospodářství Německa resp. eurozóny dlouhodobě nepříznivě působí obavy nebezpečí rizik mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních resp. celních válek a taky odkládaný, nejasný a nerozhodlý odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Tyto důvody oslabily export a investice Německa resp. eurozóny. Vlna nejistoty firem bývá spojena s vyčkáváním a odkladem investic.

USA: Index ekonomické aktivity Fedu New Yorku v květnu nečekaně a silně vzrostl

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku dle průmyslových firem v květnu nečekaně vzrostl na své půlroční maximum 17,8 z 10,1 v dubnu, trh čekal jeho oslabení na 8,0. Růst ekonomické aktivity tak nečekaně citelně vzrostl a zůstává solidní. Strmě se zlepšil výhled ek. aktivity.

Rozbor: Podle průmyslových firem regionu New Yorku růst ekonomické aktivity drobně nezpomalil ale naopak citelně zrychlil. Zůstává nicméně solidní.

V průmyslových firmách index resp. růst očekáváné ekonomické aktivity v květnu silně vzrostl na 30,6 z více než tříletého minima 12,4, na který poklesl v dubnu. Tento výhled tak opět ukazuje očekávání solidního růstu ekonomické aktivity s výhledem na druhé pololetí.

Hodnocení: Tato nová květnová data ukazují, že slabost výhledu průmyslových firem regionu byla v dubnu jen přechodná.

USA: Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia v květnu nečekaně silně vzrostl

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v květnu vzrostl na 16,6 z 8,5 v dubnu. Trh čekal jeho menší vzestup na 9,0. Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v květnu vzrostl značně víc, než se čekalo, na solidní hladinu ze slabé dubnové úrovně. Výhled ek. aktivity mírně posílil.

Rozbor: Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v květnu vzrostl značně víc, než se čekalo, na solidní hladinu ze slabé dubnové úrovně. Jiná data aktivity průmyslových firem, nové zakázky a zaměstnanost, i v květnu pokračovaly v solidním růstu.

Výhled průmyslových firem regionu ekonomické aktivity pro druhé pololetí tohoto roku mírně posílil, ale zůstává nepřesvědčivý. Očekávání firem do závěru roku tak je opatrné. Na druhou stranu výhled průmyslových podniků svých zakázek, zaměstnanosti a investic stále ukazuje spíše solidní růst.

Hodnocení: Data vykazují zlepšení vůči dubnu hlavně v případě současné situace. Výhled průmyslových firem ekonomické aktivity ale zůstává střídmý.

Regionální data ekonomické resp. průmyslové aktivity v posledních měsících vykazují smíšená data a trendy. Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu hrubého domácího produktu zatím stále vykazují solidní růst.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web