Akcie

Události minulého týdne: Obchodní války USA - EU/Čína, OPEC zvýší produkci ropy

Pondělí 25. červen 2018 19:35

EU zavedla odvetná cla na importy USA, Trump hrozí cly na dovoz aut a Číně hrozí proclít celý import/Zátěžové testy USA banky zvládly/Poslední fáze záchrany Řecka schválena/Ifo dost snížil výhled HDP Německa/GE vyřazen z DJIA/OPEC zvýší produkci ropy

Mezinárodní obchod:

EU od 22.6. účtuje cla na importy USA v reakci na cla dovozů kovů

EU začne ukládat importní cla 25 % na paletu produktů USA od pátku 22.6. v odpovědi na importní cla USA oceli a hliníku EU začátkem června postihujicí objem importu za 6,4 mld. EUR. Oznámila to Evropská komise. Evropská komise formálně přijala zákon zahajující dovozní cla na zboží USA dovážené do EU za 2,8 mld. EUR (resp. 3,2 mld. USD) včetně ocelových a hliníkových produktů, zemědělských produktů jako je kukuřice, arašídové ořechy, whisky bourbon, džíny či motocykly.
Krok EU potvrzuje obchodní bitvu, která se může vyhrotit do podoby plné obchodní války zvláště pokud prezident USA Donald Trump zákrok EU využije jako záminku pro další restrikci obchodní výměny. Koncem května Trump ohlásil šetření, zda dovoz automobilů neohrožuje národní bezpečnost. Tento krok se z dnešní perspektivy jednak jako odstrašující prostředek odvety ze strany EU za cla na ocel a hliník, jednak právě jako možná záminka chránit před zahraniční konkurencí automobilový trh USA.

Prezident USA Donald Trump hrozí cly 20 % na dovoz automobilů

Prezident USA Donald Trump pohrozil zavedením cel 20 % na všechny automobily vyrobené v Evropské unii dovážené do USA, měsíc poté, co administrativa zahájila šetření, zda dovozy automobilů nepředstavují riziko národní bezpečnosti. EU reagovala prohlášením, že odpoví na jakékoliv zvýšení cel na její vývozy do USA. 

Erupce obchodních válek, prezident USA Trump hrozí cly na další importy Číny za 200 mld. USD

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import. Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tím by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD. Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.
Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit. “USA zahájily obchodní války a narušily tržní regulace a poškozují zájmy nejen lidu Číny a USA ale taky světa,” doplnilo ministerstvo v prohlášení.
Trump zvýšil napětí mezinárodního obchodu i na dalších frontách. Uvalil cla na ocel a hliník na importy Kanady, Mexika a Evropské unie do USA a hrozí mimo jiné skončením Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA). Rovněž studuje nová cla na importy automobilů do USA.

USA: Největší banky zatím prošly nejtěžšími ročními zátěžovými zkouškami

35 největších bank USA jsou na dobré cestě uvolnit více peněz na dividendy, zpětné odkupy akcií a firemní investice poté, co banky prošly první částí ročních regulačních stres testů. Zkoušky ukázaly, že kapitál bank by si poradil i s extrémní recesí.
Výsledky jsou zatím první částí dvoudílné zkoušky jež má ukázat, zda banky splňují minimální požadavky dle metodologie Fedu. Druhá část zkoušky bude ještě těžší, obsahuje provozní faktory jako risk management. Jejich výsledky se trhy dozví ve středu. Toto šetření určí, jestli Fed schválí nebo zamítne kapitálové plány.
Od prvních testů v roce 2009, ztráty bank klesají, portfolio úvěrů se zlepšuje a zisky rostou. Banky podstupující zátěžové testy dle Fedu rovněž posíliy své bilance přidáním více než 800 mld. USD nejkvalitnějšího kapitálu.
Výsledky testů podle investorů se znalostí bankovní tématiky redukují překážky pro návrat kapitálu bankám v podobě zpětného odkupu akcií a dividend. Rovněž by mohly pomoci odůvodnit regulační úlevu slíbenou administrativou prezidenta USA Donalda Trumpa.

Německo: Německý institut Ifo značně snížil projekci růstu HDP Německa

Německý institut Ifo snížil svou předpověď růstu největší evropské ekonomiky pro tento a příští rok, když zmínil významně slabší začátek roku než se čekalo a zvýšená globální rizika, jež významně vzrostla. Podle ekonoma Ifa Timo Wollmershaeusera německé ekonomické výhody jsou značně převáženy dvěma riziky: eurokrizí 2.0 kvůli Itálii a obchodními válkami. Ifo uvedl, že očekává, že růst HDP Německa se tento a příští rok zvýší 1,8 %. Revize velmi snižuje předchozí odhady růstu pro 2018 a 2019 2,6 % a 2,1 %.

Řecko: Řecko obdrželo poslední část pomoci záchranného programu a prodlouženou splatnost dluhu

Ministři financí zemí eurozóny se shodli na dokončení záchranného programu pro Řecko, které se po osmi letech pomoci bude moci finančně postavit na vlastní nohy.
Během nočního jednání dohodli ministří velikost poslední části záchranného programu za 15 miliard EUR (přes 380 miliard korun). Řecko budou mít taky prodlouženu možnost splácet dluhy a úroky o deset let
. Podle agentury Reuters to po rozhovorech řekl šéf euroskupiny Mario Centeno.
Řecko, které s krizí bojuje od roku 2010, by podle dohody mělo záchranný program opustit 20. srpna. Aby dostalo dostatečnou finanční rezervu a uklidnilo tím trhy, dostane v rámci poslední tranše finanční pomoci 15 miliard EUR. Původně se přitom mluvilo o tom, že z celkového objemu 86 miliard schválených v rámci programu zbývá vyplatit okolo 12 miliard.
S dohodou nakonec může být spokojeno mezinárodní společenství i Řecko. Za ústupky v případě prodloužení dluhových splátek dluhových splátek obě strany mohou přistoupit k poslední fázi čerpání záchranného programu a později jej zcela uzavřít, což bude úleva pro obě strany. Evropa si stále ponechá kontrolu nad řeckou hospodářskou politikou, byť i ta by se měla rozvolňovat. Z výnosů držby řeckých dluhopisů chce Evropa státu nabízet motivační platby hotovosti 600 mil. EUR co půl roku doi roku 2022 púokud země dodrži ekonomický kurs odsouhlasený s věřiteli.

Akciové trhy USA: General Electric po 100 letech potupně opustí Dow Jones Industrial Average

Průmyslový konglomerát General Electric poslední zbývající původní člen nejprestižnější akciové třicítky blue-chips Index Dow Jones Industrial Average bude po více než 100 letech odstraněn z tohoto indexu před začátkem obchodování 26. června. V indexu společnost nahradí řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance. Informovala o tom firma S&P Dow Jones Indices, která index sestavuje.
V posledních letech se však potýká s potížemi a cena jejích akcií klesla o téměř 80 procent ze svého maxima v roce 2000, napsala agentura Reuters. Letos akcie ztratila 15 %. Kurs jejího kursu byl opačný vývoji akciových indexů včetně Indexu Dow Jones Industrial Average, zatímco obecně akciové trhy jsou v dlouhodobém růstovém trendu, akcie General Electric trvaleji slábne. Svoje maximum akcie zasáhla na konci srpna 2000, přibližně rok předtím než dlouhodobý ředitel firmy Jack Welch předal otěže firmy Jeffreymu Immeltovi. Od té doby akcie ztratila 3/4 své hodnoty. Neblahý trend nezvrátila ani bohatá dividenda.
Pád výsledků a ceny akcie firmy se odráží i v ostré redukci významu firmy na firemním žebříčku. Podle tržní hodnoty je dnes General Electric šestým nejmenším členem Indexu Dow Jones Industrial Average, navíc jeho cena je z celé indexové třicítky nejnižší. Proto v cenově váženém indexu disponuje nejnižším vlivem.
Index Dow Jones Industrial Average je možná známější, profesionální investoři ale sledují a investují značně více kapitálu na pohyb akcií v širším indexu S&P 500, kde je vliv General Electric mnohem menší. Výprodej akcií GE kvůli jejich vyřazení z Indexu Dow Jones Industrial Average proto nelze očekávat, myslí si analytici, které oslovila Reuters. A to ani ze strany indexových investičních fondů.

Ropa: OPEC s Ruskem schválily menší zvýšení produkce ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) spolu s Ruskem a jinými zeměmí produkujícími ropu v sobotu schválily zvýšit produkci. Nebyla však zveřejněna konkrétní data dohody. Jednání provázely spory hlavní rivalů OPECu, Saúdské Arábie a Íránu.
Všechny strany jednání v prohlášení uvedly, že zvýší nabídku tím, že předchozí dohodu budou dodržovat na 100 %. Ta redukovala ropnou produkci 1,8 mil. barelů denně, ovšem z různých důvodů produkce byla snížena ve srovnání se závazkem ještě více. Např. nečekané výpadky produkce ropy Venezuely, Libye a Angoly efektivně znamenaly redukci nabídky ropy kolem 2,8 mil. barelů za den.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web