Akcie

Události minulého týdne: Růst HDP Číny (3Q) zrychlil za odhady, Indexy PMI ek. aktivity EMU, Německa a Francie (10) oslabily, prohloubení recese služeb s C19 stahuje ekonomiku do slabosti, nová výstavba a prodeje starších domů USA (9) opět akcelerovaly

Pátek 23. říjen 2020 20:45

Růst hrubého domácího produktu Čínské lidové republiky ve třetím čtvrtletí zrychlil méně než se čekalo. Čína se vyrovnala s pandemií koronaviru v porovnání hlavních světových ekonomik lépe a tak jako jediná z nich letos směřuje k růstu. Indexy PMI ekonomické aktivity eurozóny, Německa a Francie v říjnu oslabily, prohloubení recese služeb s koronavirem stahuje ekonomiku do slabosti. Nová výstavba a prodeje starších domů USA v září opět akcelerovaly a potvrdily tamní rekordní expanzi nemovitostního trhu.

Makroekonomické události Čína: Růst HDP zrychlil méně, než se čekalo

Růst hrubého domácího produktu Čínské lidové republiky ve třetím čtvrtletí mezikvartálně vzrostl 2,7 %, trh čekal jeho silnější růst 3,2 % po růstu 11,7 % ve druhém čtvrtletí, který ale byl revizí navýšen z 11,5 %. Meziročně růst ekonomiky se vyhoupl na 4,9 % z růstu 3,2 % ve druhém  kvartálu, trh čekal silnější růst 5,2 %. Ekonomika Číny po prudkém propadu v prvním čtvrtletí vlivem koronavirového šoku razantně oživuje, ve třetím čtvrtletí nicméně poněkud za očekáváním. Problouzí se spotřeba domácností a firemní investice, dílem i export. V dalších čtvrtletích číhají další rizika pokračování pandemie a slabost světové ekonomiky, která má s koronavirem víc problémů než Čína. Pro tento rok se čeká celoroční růst HDP Číny kolem 2 %, když země ještě do loňska postupný pokles růstu k 6 %. 

Makroekonomické události eurozóna: Indexy PMI v říjnu vykázaly pokles ek. aktivity kvůli koronaviru a tlaku na služby, růst aktivity průmyslu Německa ale akceleroval


V eurozóně v říjnu Index PMI zpracovatelského průmyslu nečekaně vzrostl na 54,4 bodů z 53,7 bodů v září, trh čekal jeho pokles na 53,1 bodů. Index PMI služeb klesl víc než se čekalo na 46,2 bodů z 48,0 bodů v září, trh čekal jeho menší pokles na 47,0 bodů. Index PMI ekonomické aktivity klesl o něco méně než se čekalo na 49,4 bodů z 50,4 bodů v září, trh čekal jeho větší pokles na 49,3 bodů. Růst aktivity zpracovatelského průmyslu v říjnu vůči září akceleroval s podporou nečekaně silného zrychlení růstu aktivity zpracobvatelského průmyslu Německa. Recese aktivity služeb eurozóny, Německa i Francie se ale prohloubila byť zůstala mírná, proto i celková ekonomická aktivita eurozóny se svezla z menšího zářijového růstu do drobného poklesu. Data celkově potvrzují srpnový obrat nečekaně silného oživení ekonomické aktivity z června a července po jejím silném poklesu z dubna a května zřejmě z důvodu obnovení šíření koronaviru i v Evropě. Za horizontem silnější obavy koronaviru by oživení nicméně mělo pokračovat s poklesem nebezpečí pandemie koronaviru vzhledem k očekávání účinné vakcíny již od příštího roku, s masivní fiskální a monetární podporou ekonomice a se signály spíše rychlejšího oživení světové ekonomiky.

Makroekonomické události USA: Nová výstavba v září potvrdila růst, vůči očekávání trhu smíšeně


V září meziměsíčně ve Spojených státech amerických dle anualizovaných dat, zahájení staveb rezidenčních domů vzrostlo na 1 415 000, trh čekal jejich větší růst na 1 457 000. Navíc byl revizí snížen jejich srpnový růst na 1 388 000 z 1 416 000. Meziměsíčně tak vzrostly 1,9 % po poklesu 6,7 % (revize z poklesu 5,1 %). Povolení staveb rezidenčních domů vzrostlo na 1 553 000, trh čekal jejich méně silný růst na 1 520 000. Navíc byl revizí navýšen jejich srpnový růst na 1 476 000 z 1 470 000. Meziměsíčně tak vzrostly 5,2 % po poklesu 0,5 % (revize z poklesu 0,9 %). Data tak potvrzují, že po pádu trhu domů USA v dubnu, tedy v měsíci, kdy i ekonomika pravděpodobně dosedla na dno krize se aktivita vracela. Povolení staveb domů oživovaly dříve, červen a červenec ukazují slibný obrat povolení i zahájení staveb domů.

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v září opět nečekaně silně a rekordně rostl


Prodeje starších/existujích domů Spojených států amerických v září v anualizovaním vyjádření opět robustně vzrostly o dost víc, než se čekalo na rekordních 6 540 000 z 5 980 000 v srpnu (revize z 6 000 000), trh čekal jejich méně silný růst jen na 6 300 000. Meziměsíčně posílily významně víc, než čekal trh, 9,4 % po růstu 2,0 % (revize z růstu 2,4 %) v srpnu, trh čekal méně silný růst 5,0 %. Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru, uzavření ekonomiky v dubnu ale z drtivého poklesu nevynechalo ani segment starších/existujících domů. Trh domů ještě i v květnu během koronavirového šoku vykazoval oslabení, až v létě, v červnu, červenci, srpnu a září ale zabral prudkým růstem, skočil na maxima a umazal ze svých ztrát, víc, než čekal trh. Další měsíce by měly potvrdit zlepšení s otevíráním ekonomiky, nízkými úrokovými sazbami a podpůrnými programy centrální banky a státu byť vzestup případů koronaviru v některých, momentálně hlavně státech středu USA může oživení brzdit. Vedoucí představitelé Národní asociace obchodníků s nemovitostmi (NAR) nadále vyjadřují optimismus posílení prodejů starších/existujících domů do budoucna. Trh domů obecně od léta silně expanduje, trvale hlavně prodeje nových domů ale i povolení a zahájení staveb domů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web