Akcie

Události minulého týdne: USA čekají 18-měsíční pandemií, Fed zesílil monet. expanzi, maloobch. tržby zklamaly, silné prodeje exist. domů, Index Fedů NY a Philadelphia padly, ECB navýšila QE, Indexy Ifo a ZEW padly, ČNB shodila úroky, Rusnok čekal ek. pád

Čtvrtek 26. březen 2020 17:44

Vláda Spojených států amerických čeká, že pandemie koronaviru potrvá až 18 měsíců. Centrální banka USA, Federální rezervní systém prudce navýšila monetární expanzi prudkým snížením cíle své hlavní úrokové sazby, obnovením kvantitativního uvolňování a posílením likvidity. Maloobchodní tržby USA v únoru značně zaostaly za očekáváním, ale krátce před vpádem koronaviru ještě pokračovalo solidním růstem. Regionální indexy ek. aktivity Federálních rezervních bank New Yorku a Philadelphia v březnu propadly, ukázaly rázný obrat ze solidního růstu do poklesu ek. aktivity. Prodeje starších/existujících domů v únoru krátce před útokem koronaviru ještě solidně rostly stejně jako celý americký trh domů. Evropská centrální banka rozhodla prudce zvýšit monetární expanzi programem kvantitativního uvolňování. Předstihové indikátory sentimentu firem a ekonomické veřejnosti Německa v březnu vůči únoru nečekaně silně propadly odrazem útoku koronaviru. Česká národní banka v odpovědi na koronavirovou krizi snížila své hlavní úrokové sazby včetně 2týdenní repo úrokové sazby o půl procentního bodu. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok míní, že českou ekonomiku čeká razantní útlum.

USA: Vláda počítá s 18-měsíční pandemií a rozsáhlou nouzí

Plán federální vlády Spojených států amerických pro boj s koronavirem varuje, že pandemie bude trvat rok a půl a možná i déle. Dokument předpokládá několik vln pandemie. Píše to deník The New York Times.

Plán je datován k 13.3., tedy k dni, kdy prezident Spojených států amerických Donald Trump vyhlásil Stav nárovní nouze, vydal pesimistickou prognózu pandemie a kdy vyhlásil odpověď obsahující aktivizaci sil a zdrojů a potenciálně i iniciující speciální prezidentské pravomoci mobilizovat soukromý sektor. 

Mezi možnými dalšími klíčovými  federálními rozhodnutími je uplatnění Zákona produkce národní obrany z roku 1950, doby korejské války. Ten by umožňoval prezidentovi přijmout vyjímečné zákroky, aby vedl průmysl USA k navýšení produkce kriticky důležitého vybavení a dodávek jako jsou ventilátory, respirátory a ochranné vybavení pracovníky sektoru zdravotní péče. 

Pesimistické očekávání vlády trvání pandemie koresponduje nevídaně prudkou reakcí americké centrální banky k podpoře ekonomiky. 

Makroekonomické události USA: Fed na dalším mimořádném zasedání drasticky, o 1 procentní bod, srazil úrokovou sazbu k nule! 


Centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém, snížila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o celý procentní bod, na 0 - 0,25 %. Podobně silně jednorázově centrální banka snížila svoji hlavní úrokovou sazbu během světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Navíc Fed obnovil kvantitativní uvolňování oznámením nákupů státních dluhopisů USA min. 500 mld. USD a hypotékou krytých cenných papírů za min. 200 mil. USD. Centrální banka rovněž v koordinaci s dalšími světovými centrálními bankami posílila likviditu. 

Rozbor
: Podle Fedu koronavirus poškodil ekonomickou aktivitu řady zemí a USA, globální finanční podmínky podle něj byly významně ovlivněny. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zákrok Fedu přišel s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Snížení cíle Federal Funds Rate a doprovodný komentář k rozhodnutí mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

Centrální banky tak spojují síly a hledají cesty k ochraně ekonomiky a finančních, akciových, dluhopisových, peněžních a úvěrových trhů a toků od paniky a nejistoty. 

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem, způsobil nejprudší propady akciových trhů od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a značně omezuje ekonomickou aktivitu. 

Krok Fedu zesílil obavy rozsahu dopadu koronaviru podobného chřipce na ekonomiku. Rozhodnutí centrální banky vzbuzuje znepokojení zda pumpování více peněz do finančních trhů a systému vyřeší hlavní problém - pokles firemní aktivity s tím, jak zaměstnanci méně pracovali a spotřebitelé méně nakupovali. Vedle toho je znepokojující možná dosud nejasné chápání velikosti problému centrální bankou s takto mimořádným rozhodnutím. Obavy, nejistota a volatilita tentokrát logicky předčily jindy pozitivní sentiment redukce úrokových sazeb v podobě preventivního zásahu pomáhajícího ekonomice snížením nákladů financování pro akciový trh. Další vývoj cíle Federal Funds Rate bude záležet na vývoji epidemie koronaviru, jak moc se projeví v hlavních ekonomikách světa včetně USA.

Další posílení monetární expanze tak je možné, i když někteří bankéři čekají, že epidemie bude spíš krátkodobý efekt a tím i dopad na hospodářství bude sice silný ale krátký. 

Makroekonomické události USA: Maloobchodní tržby v únoru značně zaostaly za očekáváním


V únoru ve Spojených státech amerických meziměsíčně maloobchodní tržby značně zaostaly za očekáváním. Maloobchodní tržby klesly 0,5 % ač měly dle očekávání posílit 0,2 %, maloobchodní tržby bez prodeje automobilů klesly 0,4 % přestože dle odhadu trhu měly posílit 0,1 %. Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů a benzínu klesly 0,2 % i když měly vzrůst dle očekávání trhu 0,4 %. V jejich případě nicméně odchylka od očekávání je nižší vzhledem k navýšení jejich lednového růstu na 0,7 % z 0,3 %. Přes zklamání ještě i v únoru, krátce před dopadem koronaviru do ekonomiky maloobchodní tržby pokračovaly v solidním růstu daném robustním trhem práce, který i začátkem roku 2020 značně rostl. Vpád koronaviru do ekonomiky ale patrně projeví i ve stálici ekonomického růstu: řada maloobchodních prodejen byla zavřena a lidé mohly být značně opatrnější s finančně náročnějšími nákupy. Tento efekt se zřejmě začne více odrážet až od březnových dat.

Makroekonomické události USA: Index ek. aktivity Fedu New Yorku v březnu spadl značně víc, než se čekalo, optimismus očekávání rovněž rychle zmizel


Index ekonomické aktivity Federální Rezervní banky New York v březnu klesl z únorových 12,9 bodů na - 21,5 bodů. Trh čekal jeho pokles jen na 5 bodů. Solidní růst ekonomické aktivity z února tak v březnu neklesl na malou úroveň jak čekal trh, ale propadl se do značného poklesu.  Data již odrážejí úder koronaviru a to je teprve začátek. Jde o úvodní část úderu ekonomice. 

Index očekávání
: Index očekávání ekonomické aktivity v březnu padl na 1,2 bodů z 22,9 bodů v únoru. To v praxi znamená, že průmyslové firmy regionu přestaly věřit v pokračování solidního růst ve druhém pololetí tohoto roku. Podobný vývoj očekávání je zřetelný i z dat nových zakázek, zaměstnanosti, investičních/kapitálových a technologických výdajů, i když tato očekávání ještě předpokládají menší či solidní růst daných ukazatelů. 

Hodnocení
: V době před úderem koronaviru po uvolňování tlaků obchodních válek indikátory ekonomické aktivity včetně výhledů rostly, ale právě tato data měla jako jedna z prvních potvrdit úder nečekaného vetřelce značným oslabením. Trh čekal, že růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu by se měl snížit ze solidní na nízkou hladinu.

Výsledky byly značně horší, než se čekalo. Solidní růst ekonomické aktivity z února tak v březnu neklesl na malou úroveň jak čekal trh, ale propadl se do značného poklesu.  Data již odrážejí úder koronaviru a to je teprve začátek. Jde o úvodní část úderu ekonomice. 

Nezbývá než doufat, že dopad jakkoliv bude prudký bude jen krátkodobý. To však v tuto chvíli zcela jasné není. Rovněž hrozí, že slabost se může rychle rozvinout celou ekonomikou a vyvolat její recesi, která zatím je základním scénářem. Pesimistické scénáře prodloužené recese, finanční krize či deprese sice nejsou pravděpodobné, ale již nejsou tak nepravděpodobné a je potřeba s nimi více počítat a uvažovat. 

Makroekonomické události USA: Index Fedu Philadelphia v březnu taky nečekaně silně klesl


Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky Philadelphia v březnu klesl víc, než se čekalo na - 12,7 z - 36,7 v únoru, trh čekal jeho pokles jen na 10,0. Index očekávané ekonomické aktivity klesl méně silně. Zpráva potvrzuje zvrat solidního růstu ekonomické aktivity z února do jejího značnějšího poklesu. Data potvrzují  první výrazné stopy koronaviru v ekonomice.

Rozbor
: Zpráva potvrzuje zvrat solidního růstu ekonomické aktivity z února do jejího značnějšího poklesu. Podobně dle průmyslových firem regionu do poklesu propadly i jejich nové zakázky, menší oslabení růstu postihl v únoru slabší růst jejich zaměstnanosti. 

Očekávání druhého pololetí roku
: Index očekávání ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu klesl na 35,2 z únorových 42,4. Firmy tak nadále čekají solidní růst ekonomické aktivity, ale méně, než v únoru. Podobně vyšlo i očekávání průmyslových firem regionu jejich nových zakázek a investičních/kapitálových výdajů, naopak očekávání průmyslových firem regionu růstu jejich zaměstnanosti v březnu vůči únoru dokonce poněkud vzrostlo.

Hodnocení
: Data potvrzují  první výrazné stopy koronaviru v ekonomice. Zpráva potvrzuje zvrat solidního růstu ekonomické aktivity z února do jejího značnějšího poklesu. Výhled firem oslabil též, zůstává ale solidní. 

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v únoru nečekaně silně vzrostly na maximum od krize 2008


Prodeje starších/existujících domů Spojených států amerických v anualizovaném vyjádření v únoru vzrostly na maximum od února 2007, tedy od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 na 5 770 000 z 5 420 000 (revize z 5 460 000), trh čekal jejich růst jen na 5 510 000. Jejich meziměsíční růst 6,5 % překonal očekávání zvýšení 0,9 %, byť lednový pokles byl revizí navýšen na - 2,0 % z - 1,6 %. Trend solidního růstu trhu domů USA pokračoval i začátkem tohoto roku, krátce před úderem koronaviru. 

Rozbor
: Meziroční růst prodejů starších/existujících domů dosáhl 7,2 %. Ceny nemovitostí pokračovaly i začátkem tohoto roku v silném růstu, naopak nabídka domů meziročně značně oslabila a i proto se nemovitosti rychle prodávaly a nezůstávaly v nabídkách. 

Podle hlavního ekonoma Národní asociace obchodníků nemovitostí Lawrence Yuna rychlejší tempo prodejů domů je důsledkem větší dostupností pořízení nemovitostí vlivem poklesu (hypotečních) úrokových sazeb před několika kvartály a jejich nízké úrovni a uvolňování velké potlačené poptávky po domech nahromaděné v posledních letech. 

"Koronavirus nepochybně oslabí aktivitu kupců domů a je těžké předvídat, jaké krátkodobé efekty pandemie bude mít na budoucí tržby," řekl taky Yun. Jakmile pomine sociální restrikce a opatření karantén budou uvolňována, dočasná pauza aktivity bude vyprchat a potenciální kupci se vrátí se stejným entusiasmem.  

Podle Yuna se cenám domů bude dařit i nadále. Podle něj na rozdíl od akciového trhu se nečeká, že by ceny domů klesly kvůli pokračujícímu  nedostatku domů a kvůli stahování domů z nabídky během krize. 

Makroekonomické události eurozóna: ECB posiluje kvantitativní uvolňování 0,75 bil. EUR


Evropská centrální banka přiložila pod kotel monetární expanze a poté, co její březnové zasedání a posílení monetární expanze nevedlo k obnovení důvěry finančních trhů podstatně objem výkupu cenných papírů navýšila. Do konce roku banka oznámila výkup cenných papírů za 750 mld. EUR.

V součtu s pravidelným výkupem cenných papírů 20 mld. EUR měsíčně a na březnovém zasedání ECB oznámený další výkup za 120 mld. EUR do konce roku tak ECB chce do ekonomiky letos umístit kolem 1,1 bil. EUR. 

Makroekonomické události Německo: Index Ifo v březnu propadl v historicky nejprudším propadu na minimum od krize 2008 - 2009


Index Ifo sentimentu německých firem v březnu klesl v historicky nejprudším poklesu na minimum od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009  86,1 bodů 96,0 bodů v únoru, když podindex současné situace oslabil na 93,0 bodů z únorových 99,0 bodů a podindex očekávání padl na 79,7 bodů z 93,1 bodů v předchozím měsíci. Poklesy jsou drtivé skrz hlavní odvětví německé ekonomiky a odpovídají nárazovému zhoršení jiných předstihových ukazatelů ekonomické aktivity eurozóny či Spojených států amerických. Ekonomiky padají do silné recese. 

Makroekonomické události eurozóna: Indexy ZEW v březnu propadly značně víc, než se čekalo


V Německu v březnu Index ZEW sentimentu očekávání padl nejostřeji v historii jeho měření, tedy od roku 1991 na nové minimum od dluhové krize eurozóny 2012 resp. světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009, pod své minimum z loňského podzimu po obchodních válkách a  brexitu na - 49,5 z 8,7 v únoru, trh čekal jeho značně menší pokles na - 27,2. Index ZEW současné situace klesl podobně dramaticky na - 43,1 z - 15,7 v únoru, trh čekal jeho pokles na - 30 bodů. Podle institutu jen jednou došlo k souběhu takto silně negativních hodnocení sentimentu očekávání a současné situace: během podzimu světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009.

Rozbor
: Podle prezidenta institutu ZEW Achima Wambacha experti finančního trhu předpokládají s poklesem ekonomiky v prvním čtvrtletí i ve druhém kvartálu. Wambach k výsledkům ještě dodal predikci. Pandemie koronaviru podle expertů finančního trhu podle Wambacha letos stlačí ekonomiku do poklesu 1 %. 

V celé eurozóně jsou výsledky podobné jako v Německu. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání v březnu propadl na - 59,9 z 10,4 v únoru. Index ZEW současné situace eurobloku v březnu padl na - 48,5 z - 10,3 v únoru. Hodnocení průzkumu hlavních světových ekonomik v březnu vlivem úderu koronaviru je vzácně ale nikoliv překvapivě podobné: ostré poklesy hodnocení očekávání, současné situace, výhledu inflace, krátkodobých a dlouhodobých úrokových sazeb a ziskovosti německých sektorů ekonomiku. Jediným pozitivem je výrazné zlepšení výhledu akciových trhů, zřejmě pod dojmem jejich propadů v minulých týdnech. 

Hodnocení
: Úder koronaviru má překvapivě silný dopad na globální ekonomiku. Její další vývoj bude záležet hlavně na tom, jak rychle se podaří epidemii koronaviru utlumit  a do jaké míry se dočasná slabost ekonomiky může systémově rozšířit do její sektorové šíře a délky trvání. 
 
Makroekonomické události Česká republika: ČNB reaguje na koronavirovou obavu redukcí úrokových sazeb o půl procentního bodu


Česká národní banka na svém mimořádném zasedání monetární politiky snížila své hlavní úrokové sazby včetně 2týdenní repo sazby  o půl procentního bodu. Banka tak zákrokem ukončila sled zvyšování úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo úroková sazba byla snížena na 1,75 %, lombardní sazba na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. ČNB rovněž uvedla opatření posilující likviditu finančního sektoru. Rozhodnutí banky podpořit ekonomiku pod tlakem koronaviru bylo jednomyslné.

Podle banky v bankovním sektoru, který je v robustní kapitálové pozici není nedostatek likvidity. ČNB rovněž zmínila možnost reagovat na nadměrné výkyvy kurzu koruny. Ta v posledních dnech kvůli odlivu zahraničních investic kvůli koronavirovému útoku prudce oslabila. Tento pohyb ale dle banky zatím není důvod pro její intervenci, pohyb podle ní odpovídá přizpůsobení nové situaci. 

Koruna k euru po zprávě pokračovala ve slábnutí.

Makroekonomické události Česká republika: Guvernér ČNB Rusnok míní, že českou ekonomiku čeká razantní útlum

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok řekl, že je zřejmé, že nastane razantní útlum české ekonomiky. Podle něj s pokračováním mimořádné situace roste pravděpodobnost horšího scénáře. 

Ekonomové čekají, že růst české ekonomiky značně klesne, nebo se zastaví, nebo ekonomika půjde do recese. Evropská komise předpokládá, že růst ekonomiky Evropy letos klesne o 1 %. 

Ještě v únoru instituce čekaly, že ekonomika České republiky poroste letos 2,0 %, ČNB čekala růst dokonce 2,3 %. Evropská komise v únoru že růst ekonomiky Evropské unie letos dosáhne 1,4 %. 

Nebývale prudké revize snížení výhledů růstu ekonomik nejen Evropy ale prakticky celého světa souvisí s atakem koronavir, který globálně potlačil poptávku i nabídku hospodářství.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web