Akcie

Události minulého týdne: USA hrozí dalšími cly Číně, Fed dle očekávání snížil úrokovou sazbu poprvé po deseti letech

Středa 7. srpen 2019 15:17

Prezident Spojených států amerických Donald Trump opět otevřel a dále ostře zvýšil nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. Federální rezervní systém Spojených států amerických podle očekávání snížil cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Centrální banka si rovněž ponechala prostor pro jeho případné další snížení.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Rozbor
: Na rozdíl od předchozího zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 18.-19.6., kdy bylo rozhodnutí ponechat cíl Federal Funds Rate nezměněn jednotné s výjimkou Jamese Bullarda, prezidenta federální rezervní banky Saint Louis, který hlasoval pro jeho snížení o 0,25 procentního bodu tentokrát hlasovali proti jeho snížení Esther Georgeová (prezidentka federální rezervní banky Kansas City) a Eric Rosengren (prezident federální rezervní banky Boston)

Rozhodnutí snížit úrokovou sazbu centrální banka zdůvodnila dopadem globálního vývoje na ekonomický výhled a mírnými inflačními tlaky. Mimo to vůči komentáři předchozího červnového zasedání monetární politiky Fed opticky mírně vylepšil hodnocení růstu spotřeby domácností.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Závěry zasedání Fedu nepřekvapují včetně komentáře. Centrální banka si nechala prostor pro případné další snížení úrokové sazby. Globální nejistoty hlavně v podobě nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. nadále omezují ekonomický růst a Fed může chtít kompenzovat tento tlak úlevou úrokových nákladů. Současně ale musí brát v úvahu též silnou domácí ekonomiku reprezentovanou solidním růstem spotřeby domácností, aktivity služeb a silného trhu práce a silným spotřebitelským sentimentem.

Mezinárodní obchod: Prezident USA Trump pohrozil Číně další vlnou cel

Trump ve čtvrtek v tweetové zprávě seznámil veřejnost s plánem dál zvýšit dovozní cla USA na import čínského zboží do USA za 300 mld. USD o 10 procentních bodů od 1.9. 2019. Trump dále pohrozil dále zvýšit celní dovozní zátěž pro Čínu, pokud čínský prezident Si Ťin-pching nebude rychleji jednat k dosažení obchodní dohody obou největších ekonomik světa. Trump řekl, že pokud obchodní rozhovory nedosáhnou pokroku, může zvýšit dovozní cla dále, i nad hladinu zvýšení 25 procentních bodů, které již uvalil na zbývající importy zboží Číny do USA za 250 mld. USD.

Čína reagovala hrozbou odvety s tím, že se nenechá vydírat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web