Akcie

Události minulého týdne: Úspěch léku C19, 2.vlna C19, Trump hrozí Číně odvetou za C19, Fed úr. sazby nezměnil, Powell čeká oživení W, ostrý pokles HDP USA a spotřebitelského sentimentu, ISM průmyslu padl, ECB úr. sazby nezměnila, HDP EMU klesl silně

Čtvrtek 7. květen 2020 21:25

Firma Gilead oznámila úspěšné testy svého léku remdesivir. Ředitel Národního institutu alergií a infekčních nemocí Anthony Fauci řekl, že druhá vlna epidemie je nevyhnutelná. Prezident Spojených států amerických Donald Trump pohrozil Čínské lidové republice odvetou za koronavir. Centrální banka USA, Federální rezervní systém úrokové sazby dle odhadů nezměnil, pesimistický komentář ale potvrdil trvání prostředí nulových úrokových sazeb. Jeho guvernér Jerome Powell čeká oživení ekonomiky tvaru písmene W, tedy s výpadky. Hrubý domácí produkt USA klesl v prvním čtvrtletí silněji, než čekal trh. Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v dubnu klesl více prudce než se čekalo, překvapivě ale vzrostlo očekávání domácností. Index ISM zpracovatelského průmyslu USA v dubnu rovněž drtivě klesl a ukázal velmi silnou recesi odvětví. Evropská centrální banka úrokové sazby nezměnila dle očekávání a potvrdila velmi silnou monetární expanzi kvantitativního uvolňování minimálně do konce tohoto roku. HDP eurozóny (1Q) klesl silněji, než se čekalo.

Covid-19: Gilead oznámil úspěšné výsledky léku koronaviru

Farmaceutická firma Gilead oznámila zlepšení symptomů nemoci Covid-19 podáváním experimentálního léku remdesviru. Zlepšení klinických testů pacientů bylo patrno v případě, že se lék podával dříve. Rovněž testy ukázaly, že pětidenní dávkování léku vykázalo podobné výsledky jako jeho 10-denní dávkování což umožní značnou expanzi léku v boji s pandemií. 

Společnost rovněž uvedla, že jiná zkouška Národního institutu alergií a infekčních nemocí splnila hlavní cíl studie.

Zájem o lék Gileadu je velký vzhledem k tomu, že momentálně na trhu není schválený lék nebo preventivní vakcíny. Proto zprávy tohoto léku značně hýbou akciovém trhem a tato zpráva mu pomohla k růstu i ve středu. Akcie korporace Gilead ve středu rostly 9 %. 

Covid-19: Hlavní epidemiolog USA Fauci říká, že druhá vlna epidemie je nevyhnutelná


Ředitel Národního institutu alergií a infekčních nemocí Anthony Fauci řekl, že druhá vlna epidemie je nevyhnutelná. Uvedl, že pokud nebudou přijata správná opatření, podzim a zima budou těžké.

Fauci vystupuje v roli hlavního epidemiologa Spojených států amerických a tvoří jádro pravidelných mediálních briefingů po boku prezidenta USA Donalda Trumpa. V současnosti mu důvěřuje více Američanů než guvernérům států či prezidentovi.Trump, nadšený golfista často navrhoval dřívější otevírání ekonomiky a stadionů pro posílení morálky obyvatelstva, Fauci ale optimismus brzdí. 

Možná druhá vlna epidemie patří k hlavním rizikům předpokládaného ekonomického oživení druhého pololetí. 

Makroekonomické události USA: Prezident USA Trump opět pohrozil Číně zvýšení obchodních cel, strašák obchodních válek a C19 sráží trhy


Prezident Spojených států amerických Donald Trump po čase oprášil hlavní páky obchodních válek s Čínskou lidovou republikou. Řekl, že USA připravují proti Číně odvetná opatření jako trest za pandemii koronaviru. Trump obvinil Čínu z dezinformací z doby, kdy se virus Covid-19 objevil v čínském městě Wu-chanu a pak se rychle rozšířil do celého světa. 

Pandemie ochromila světovou ekonomiku a přivodila jí nejsilnější pokles v novodobé historii. Předtím se teprve svět vzpamatovával z obchodních válek, které růst světové ekonomiky zbrzdily. 

USA naznačují, že Čína úmyslně či nedopatřením pandemii koronaviru nezvládla. Politický útok za vir nicméně zřejmě souvisí s blížícími se prezidentskými volbami USA. Zaměření obávaného tandemu pandemie koronaviru a obchodních válek poslalo ceny akcií po celém světě do několikadenního poklesu. 

Pokud skutečně dojde k politickému a ekonomickému střetu USA a Číny, bude to znamenat další těžkou ránu světové ekonomice a akciovým trhům. 

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání nulové úr. sazby nezměnil, pesimistický komentář k rozhodnutí


Centrální banka spojených států amerických, Federální rezervní systém, dle očekávání nezměnil cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate nastavený v intervalu 0 - 0,25 %. Komentář k rozhodnutí byl pesimistický, centrální banka varovala, že v krátkém období pokračující zdravotní krize těžce zasáhne ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a inflaci a představuje silné riziko střednědobého výhledu. Fed naznačil, že úrokové sazby přidrží na  nule.

Rozbor
:  Centrální banka varovala, že v krátkém období pokračující zdravotní krize těžce zasáhne ekonomickou aktivitu, zaměstnanost a inflaci a představuje silné riziko střednědobého výhledu. Úrokové sazby Fed slíbil udržet na současné úrovni tak dlouho, dokud si nebude jistý, že ekonomika současné události zvládne a je na cestě k dosažení cílů centrální  banky, tedy plné zaměstnanosti a cenovou stabilitu. Rozhodnutí Fedu bylo jednohlasné.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Fed naznačil těžké ekonomické časy. Rovněž kvůli rizikům střednědobého výhledu centrální banka naznačila že úrokové sazby přidrží na  nule. 

Dopad na trhy
: Výhled Fedu je negativní pro akcie a dolar a příznivý pro dluhopisy a zlato. Výhled nulových úrokových sazeb je příznivý pro akcie, dluhopisy a zlato, nepříznivý pro dolar. Po rozhodnutí Fedu hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ještě svůj zisk navýšil, v dalších hodinách o něj ale přišel.

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell čeká oživení ekonomiky USA “W”


Guvernér centrální banky Spojených států amerických Jerome Powell čeká, že oživení ekonomiky USA bude mít tvar “W”. Guvernér předpokládá, že ekonomika bude procházet více výpadky a oživeními během roku či více s bojem světa dostat nemoc Covid-19 pod kontrolu. 

Powell předpokládá epidemiology avizovanou druhou vlnu pandemie a pak opatrnost domácností a firem. Výhled centrální banky a Powella je pesimističtější než výhled trhu a ekonomů, kteří spíše počítají s rychlejším oživením ekonomiky. 

Makroekonomické události USA: HDP (1Q) oslabil ostřeji, než čekal trh, míří do recese


Ve Spojených státech amerických v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl více prudce, než se čekalo. Propadla se spotřeba domácností, zejména služeb a taky export, opět značně slábly firemní investice, což nezachránil prudký růst rezidenčních investic. Ekonomika poprvé od světové finanční a hospodářské krize míří do recese, druhé čtvrtletí zřejmě přinese její další pokles. Od druhého pololetí s jejím otevíráním a extrémní expanzí monetární a fiskální politiky by se mělo vrátit ekonomické oživení. 

Rozbor
: Americká ekonomika oslabila ostřeji, než čekal trh. Propadla se spotřeba domácností, zejména služeb (zdravotnictví, stravování a ubytování, rekreace a doprava) a taky export, opět značně slábly firemní investice, což nezachránil prudký růst rezidenčních investic. 

Hodnocení
: Ekonomika poprvé od světové finanční a hospodářské krize míří do recese, druhé čtvrtletí zřejmě přinese její další pokles. Od druhého pololetí s jejím otevíráním, extrémní expanzí monetární a fiskální politiky a zlevněním ropy by se mělo vrátit ekonomické oživení.

Makroekonomické události USA: Spotřebitelský sentiment se v dubnu zřítil o něco víc, než se čekalo


Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v dubnu propadl blízko hladiny svého dlouhodobého průměru 86,9 bodů z 118,8 bodů v březnu (revize z 120,0 bodů). Index současné situace se rapidně zhoršil, nejvíce v historii poklesem na 76,4 bodů z 166,7 bodů v březnu, index očekávání ale poněkud překvapivě vzrostl na 93,8 z 86,8 v březnu. Propad spotřebitelské nálady vyvolaný koronavirovou krizí stlačil spotřebitelskou náladu na dlouhodobý průměr. Postupné otevírání ekonomiky by mohlo přinést zlepšení spotřebitelského sentimentu.

Makroekonomické události USA: Index ISM průmyslu v dubnu propadl značně míň, než se čekalo, bez prodloužení dodacích termínů byl pád drtivější


Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v dubnu klesl méně než se čekalo na 41,5 bodů z 49,1 bodů v březnu, trh čekal jeho pokles jen na 36,9 bodů. Nízký pokles aktivity odvětví se tak zvýšil na silnou úroveň, méně než se čekalo, trh čekal velmi silný pokles. Jenže menší pokles indexu ISM zpracovatelského průmyslu byl způsoben hlavně silným prodloužením růstu dodacích termínů kvůli pandemii nemoci Covid-19 z velmi silné na prudkou úroveň. Bez tohoto efektu by pokles aktivity zpracovatelského průmyslu byl v dubnu prudký. 

Nízký pokles aktivity odvětví se tak zvýšil na silnou úroveň, méně než se čekalo, trh čekal velmi silný pokles. Jenže menší pokles indexu ISM zpracovatelského průmyslu byl způsoben hlavně silným prodloužením růstu dodacích termínů kvůli pandemii nemoci Covid-19 z velmi silné na prudkou úroveň. Bez tohoto efektu by pokles aktivity zpracovatelského průmyslu byl v dubnu prudký. 

Makroekonomické události eurozóna: ECB nezměnila úr. sazby ani QE, dále posílila monetární expanzi, potvrdila její dlouhodobou aplikaci


Evropská centrální banka podle očekávání nezměnila své hlavní úrokové sazby. Její hlavní úr. sazba hlavních refinančních operací tak zůstala nulová. Nulové úr. sazby dle ECB zůstanou do doby, než se inflace včetně její podkladové složky v projekcích přiblíží cíli inflace banky, tj. těsně pod 2,0 %. Banka rovněž potvrdila programy kvantitativního uvolňování a uvedla jejich dlouhodobé pokračování, tj. do konce krize, min. do konce tohoto roku resp. do doby zvyšování úrokových sazeb. Nad to ECB ještě posílila monetární expanzi posílením likvidity snížením úrokových sazeb programu cílených dlouhodobých refinančních operací (TLTRO III) a zavedením necílených pandemických nouzových dlouhodobých refinančních operací (PELTRO). 

Rozbor
: Evropská centrální banka podle očekávání nezměnila své hlavní úrokové sazby. Její hlavní úr. sazba hlavních refinančních operací tak zůstala nulová. Nulové úr. sazby dle ECB zůstanou do doby, než se inflace včetně její podkladové složky v projekcích přiblíží cíli inflace banky, tj. těsně pod 2,0 %. Banka rovněž potvrdila programy kvantitativního uvolňování a uvedla jejich dlouhodobé pokračování, tj. do konce krize, min. do konce tohoto roku resp. do doby zvyšování úrokových sazeb. Nad to ECB ještě posílila monetární expanzi posílením likvidity snížením úrokových sazeb programu cílených dlouhodobých refinančních operací (TLTRO III) a zavedením necílených pandemických nouzových dlouhodobých refinančních operací (PELTRO). ECB čeká, tento rok hrubý domácí produkt eurozóny oslabí mezi 5 a 12 %. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Rozhodnutí ECB nepřekvapuje. Banka potvrdila, že úrokové sazby zůstanou dlouhodobě nízké. Důvodem je koronavirová krize s prudkou recesí s tlakem na růst nezaměstnanosti a další pokles již tak nízké inflace.

Dopad na trhy
: Extrémně expanzivní monetární politika ECB je příznivá pro akcie a dluhopisy a nepříznivá pro euro. Po zasedání ECB euro k dolaru ztrácelo 0,3 %. 

Makroekonomické události eurozóna: HDP eurozóny (1Q) silně klesl, víc, než se čekalo


Hrubý domácí produkt eurozóny (1Q) mezikvartálně klesl 3,8 %, nejsilněji od začátku měření této statistiky v roce 1995 po růstu 0,1 % v předchozím čtvrtletí, trh čekal jeho oslabení 3,5 %. Meziročně HDP klesl 3,3 %, nejsilněji od světové finanční a hospodářské krize třetího čtvrtletí 2009 vůči očekávání poklesu 3,1 %, v předchozím kvartálu ekonomika vzrosta 1 %. Vstup ekonomiky eurozóny do silné recese v důsledku koronavirové krize ukázal o něco větší pokles HDP eurozóny než se čekalo. Krize se naplno projeví hlavně v dubnu a dílem i v dalších měsících druhého čtvrtletí. Teprve ve druhém pololetí lze čekat ekonomické oživení. 

Vstup ekonomiky eurozóny do silné recese v důsledku koronavirové krize ukázal o něco větší pokles HDP eurozóny než se čekalo. Krize se naplno projeví hlavně v dubnu a dílem i v dalších měsících druhého čtvrtletí. Teprve ve druhém pololetí lze čekat ekonomické oživení.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web