Akcie

UK: Premiérka Mayová oznámila rezignaci z čela konzervativní strany k 7.6.

Pátek 24. květen 2019 20:06

Předsedkyně vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Theresa Mayová oznámila rezignaci z funkce líderky Konzervativní strany k 7. červnu. Týden na to proběhnou volby její(ho) nástupkyně (ce).

Mayová po dobu vnitrostranických voleb setrvá v čele vlády.

Nový premiér UK by mohl být znát do konce června.

Mayová odstoupila na nátlak opozice ale hlavně její rozdělené strany. Definitivně osudným se jí stal rozkol ve vládě poté, co navrhla nové, 4. hlasování dohody Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Evropské unie o odchodu UK z EU. Mayová ve snaze prosadit dohodu navrhla některé ústupku opozici.

Největší šance na uvolnění post má dřívější ministr zahraničí a starosta Londýna Boris Johnson. Ten zastává strategii brexitu bez dohody. Johnson po rezignaci Mayové slíbil, že UK z EU odejde v říjnovém termínu ať už s dohodou či bez ní.

Evropská unie opakovaně prohlásila, že již nebude vyjednávat o nové dohodě brexitu.

Po odstoupení Mayová tak nebezpečí tvrdého brexitu vzrostlo. Přesto parlament UK v posledních hlasováních tvrdý brexit odmítl. Johnson se možná bude snažit prosadit tvrdý brexit i bez svolení parlamentu. Je rovněž možné, že od posledního hlasování část zákondárců změní názor a tvrdý brexit projde.

Pokud parlament UK tvrdý brexit opět zablokuje a nový premiér by jeho názor respektoval, bude země směřovat k novým parlamentním volbám. Nové volby by mohla vyhrát Labouristická strana, velmi ale bodují malé strany s jasným názorem na brexit (Strana brexitu, Liberální demokratická strana a Zelení), takže lze momentálně jen stěží odhadovat případné nové povolební politické uspořádání.

Libra k dolaru dnes po zprávě, která není překvapivá silně kolísá, celkově ale zpevnila 0,2 % na 1,271.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web