Akcie

UK s EU odložily brexit, MMF snížil výhled, data JPMorgan Chase, Wells Fargo (události minulého týdne)

Úterý 16. duben 2019 13:17

Evropská unie a Spojené království Velké Británie a Severního Irska opět odložily odchod UK z EU, tentokrát do 31.10. Mezinárodní měnový fond opět snížil výhled růstu světové ekonomiky. JPMorgan Chase překonala odhady, Wells Fargo se smíšenými daty.

EU a UK dohodly flexibilní odklad brexitu do 31.10. 2019, UK může odejít dřív

Mimořádné zasedání Evropské rady k článku 50 (resp. k žádosti vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska k odkladu odchodu UK z Evropské unie k 12.4.) vyústilo v odklad brexitu do 31.10. UK ale z EU může odejít dříve. Dohoda není překvapivá.

UK může z EU odejít dříve, pokud smlouva od odchodu UK z EU bude ratifikována oběma stranami dříve, brexit nastane první den následujícího měsíce. UK bude muset uspořádat volby do Evropského parlamentu pokud v termínu těchto voleb 23.-26. května 2019 bude stále členem EU, v opačném případě opustí EU 1.6.

Rozhodnutí nepřináší větší překvapení. “Volný” termín brexitu by měl UK poskytnout čas a prostor pro konsolidaci a nalezení kompromisní varianty. UK odsouhlasila, že si nepřeje brexit bez dohody. Jenže jediný dohodou EU - UK podložený brexit parlament třikrát odmítl.

MMF opět snížil výhled růstu globální ekonomiky

Mezinárodní měnový fond od října potřetí snížil výhled růstu světové ekonomiky pro tento rok na 3,3 % z 3,5 % dle předchozí lednové předpovědi. Růst HDP by měl zpomalit z růstu 3,6 % v roce 2018. MMF ale potvrdil zrychlení růstu globální ekonomiky pro příští rok na 3,6 %. Důvodem redukce výhledu růstu HDP světa v tomto roce je hlavně snížení výhledu růstu HDP evropských zemí. Ale očekávání růstu HDP se redukovalo i v jiných hlavních světových hospodářských centrech.

Výraznější oslabení ekonomického růstu Evropy a některých ekonomik rozvíjejících se trhů by mohlo být vystřídáno zrychlením ekonomického růstu ve druhém pololetí 2019.

Redukce výhledu Mezinárodního měnového fondu růstu světové ekonomiky není překvapivá. Výhled MMF růstu HDP eurozóny pro letošní rok 1,3 % se zdá být příliš optimistický.

JPMorgan Chase se ziskem a tržbami nad očekáváním (1Q)

Největší banka Spojených států amerických měřítkem aktiv JPMorgan Chase reportovala v prvním čtvrtletí silnější zisk, než se čekalo. Snížila tak obavy, že zpomalující ekonomický růst by mohl ohrozit její výsledky.

Celkové tržby v prvním kvartálu vzrrostly 4,7 % na 29,85 mld. USD, trh dle dat IBES Refinitivu čekal tržby 28,44 mld. USD. Úvěry divize spotřebitelského bankovnictví JPMorgan Chase vzrostly meziročně 4 %. Čistá úroková marže banky, klíčový ukazatel ziskovosti úvěrů se vůči předchozímu čtvrtému čtvrtletí zvýšila pomaleji než v předchozích dvou kvartálech 0,02 procentního bodu.

Wells Fargo ziskem (1Q) zaostala za očekáváním

Wells Fargo vykázala slabší očištěný zisk, než čekal trh a taky pokles tržeb a stagnaci úvěrů. Zisk nicméně v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl 16,4 % na pozadí agresivních redukčních opatření v důsledku skandálů minulosti. Objem úvěrů v prvním čtvrtletí klesl 0,1 %, když růst komerčních úvěrů kompenzoval pokles 2 % spotřebitelských úvěrů.

Banka se restrukturalizací snaží odrazit k světlejší budoucnosti a větší důvěryhodnosti po skandálech, které začaly před dvěma lety a které ještě před několika týdny stály místo dalšího ředitele celé banky. Banka svým stávajícím klientům otevírala účty a prováděla pro ně služby bez jejich souhlasu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web