Akcie

UK: Vůdce labouristů Corbyn oznámil konec brexit rozhovorů s vládou

Pátek 17. květen 2019 16:50

Vůdce Labouristické strany Jeremy Corbyn v dopise premiérce Therese Mayové oznámil ukončení rozhovorů hlavní opoziční strany a vládní Konzervativní strany kompromisu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Dopis lídra Labouristické strany Jeremyho Corbyna premiérce Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Therese Mayové:

Rozbor: “Píšu, abych Vám dal vědět, že věřím, že rozhovory mezi námi o nalezení kompriomisu dohody odchodu z Evropské unie již nemohou pokračovat,” zahájil dopis premiérce Corbyn.

Corbyn v dopise přiznal, že přestože existují oblasti, v kterých by kompromis byl možný, obě strany nebyly schopny dojít ke shodě v rozdílech důležitých politik.

Corbyn reflektoval rozhodnutí Mayové odejít z čela konzervativců i vlády jen několik hodin před podáním tohoto vzkazu. Pozice vlády je tak dle Corbyna stále nestabilnější, slabší a autorita premiérky je narušena. Labouristé tak podle Corbyna ztrácí důvěru v zajištění jakékoliv dohody s konzervativci a ve schopnosti vlády dodržet schválený kompromis.

"Nikoliv ojediněle návrhy Vašeho vyjednávacího týmu byly veřejně popřeny vyjádřeními jiných členů vlády,” domnívá se Corbyn. Corbyn rovněž vzpomněl stanoviska čelních ministrů odmítajících jakoukoliv formu celní unie s Evropskou unií. Ta byla resp. je stěžejním základem labouristů případné dohody brexitu.

"Nicméně měl bych zopakovat, že bez významných změn budeme pokračovat v opozici vládního návrhu brexitu, protožer nevěříme, že ochrání pracovní místa, životní úroveň a odvětví zpracovatelského průmyslu v Británii,” dodal Corbyn.

Premiérka Mayová kolaps jednání s labouristy odůvodnila interním rozdělením labouristů o druhém referendu brexitu. Část labouristů prosazovala dohodu s konzervativci, jiný naopak chtějí referendum.

Vládní brexit parlament UK již třikrát odmítl. Další hlasování vládního brexitu, který byl dojednán s EU, bude v parlamentu na programu začátkem června. Podle zdroje úřadu premiérky návrh vládního brexitu bude obsahovat změny, které budou reflektovat obavy některých zákonodárců.

Mayová sdělia, že poté, co parlament UK bude opět hlasovat o vládním brexitu začátkem června bude souhlasit s rozvrhem volby jejího nástupce v čele strany a tím i vlády.

Hodnocení: Ukončení vyjednávání labouristů s vládou posunuje celý brexit ke změnám ve vedení vlády, případně k novým parlamentním volbám resp. k novému referendu brexitu. Oslabení pozice vlády s chystaným odchodem Mayové z jejího čela možná definitivně zničí šance vládního brexitu.

Konzervativci totiž musí rychle jednat. Vládní brexit se zdá být vůči opozici včetně nesouhlasu ve vlastní straně neprůchodný. V současnosti zákonitý trest za selhání exekuce brexitu doléhá na konzervativce i na labouristy v podobě prudkého snížení jejich preferencí před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou v závěru května. Obě strany hlavní strany politiky UK nejsou v otázce brexitu jednotné a tak dochází k nejsilnějšímu odlivu jejich preferencí k menším politickým stranám za poslední desetiletí, které mají na brexit jasný názor. V posledních měsících silně posilují preference Strany brexitu Nigela Farage a Liberálně demokratické strany, která brexit odmítá.

Pokud nová vláda UK bude prosazovat tvrdý brexit, narazí asi na odpor parlamentu, který bude těžké obejít.

Dopad na trhy: Libra dnes vůči dolaru odepisuje 0,4 % na 1,275. Za poslední týden vůči americké měně ztratila již 4 %. Trh patrně reaguje na perspektivu vzdálení možnosti kontrolovaného měkkého brexitu resp. na další zhmotnění nebezpečí tvrdého brexitu bez dohody resp. nejistot spojených s možnými změnami ve vládě, v parlamentu případě ve společnosti resp. případného nového referenda.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web