Akcie

Únorová spotřebitelská inface (CPI) USA za očekáváním

Pátek 15. březen 2019 16:34

V únoru v USA CPI stoupl o 0,2 % m/m dle odhadů. Jeho meziroční růst však klesl na 1,5 %, čekalo se přitom 1,6 %.

USA: Index CPI (02 2019, m/m)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,0 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (02 2019, m/m)

Skutečnost: 0,1 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Index CPI (02 2019, y/y)

Skutečnost: 1,5 %
Očekávání:  1,6 %
Předchozí:   1,6 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií (02 2019, y/y)

Skutečnost: 2,1 %
Očekávání:  2,2 %
Předchozí:   2,2 %

Hodnocení: Spotřebitelská inflace včetně svého sledovanější a důležitější jádrového inflačního ukazatele (Index CPI bez cen potravin a energií) je drobně za očekáváním.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni včetně své jádrové složky v posledních měsících oslabila. Důvodem je hlavně podzimní propad cen ropy. Pokles ceny ropy dostal celkovou inflaci na spotřebitelské i produkční úrovni pod svoji jádrovou komponentu. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele se pohybují pod 2,0 % a v případě jádrové inflace (bez cen potravin a energií) nad 2,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace) meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V nedávných kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na spotřebitelské i průmyslové úrovni tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských i produkčních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie.

Rozbor: V únoru meziměsíčně poněkud nadprůměrně rostly ceny potravin (0,4 %) a energií (0,4 %). Nižší růst jádrových cen byl tlačen níže cenami zboží, hlavně ceny automobilů, oděvů a léků, když ceny služeb rostly stabilně v normálu (0,2 %).

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web