Akcie

USA a Čína uzavřely rámcovou obchodní dohodu, otazníky zůstávají

Pondělí 3. prosinec 2018 19:18

USA a Čína, dvě největší světové ekonomiky uzavřely rámcovou obchodní dohodu. Ta zatím pouze hasí požár další eskalace obchodní války mezi oběma zeměmi obecnějšími závazky Číny.

USA a Čína, dvě největší světové ekonomiky uzavřely rámcovou obchodní dohodu. Ta zatím pouze hasí požár další eskalace obchodní války mezi oběma zeměmi obecnějšími závazky Číny.

USA odloží plánované zvýšení cel z 10 % na 25 % naplánované na začátek příštího roku o tři měsíce. Výměnou za tento závazek Čína nakoupí nespecifikovaný velký objem zemědělského, energetického, průmyslového a jiného zboží. Posílený nákup zemědělského zboží USA má být zahájen okamžitě.

Mimo to se Čína zavázala přistoupit ke strukturálním změnám a adresovat tak kritiku USA vzhledem k údajným vynuceným technologickým transferům, ochraně intelektuálního vlastnictví, necelním bariérám a kybernetickým útokům.

Dohoda je zatím pouze rámcová a připomíná dohodu rámcovou dohodu s Evropskou unií na redukci obchodních překážek, podpor a moratorium zvyšování citlivých cel na dovoz automobilů. Čína získala potřebný čas k dalším diplomatickým jednáním.

V každém případě pro trhy jde o první vyýznamnější dohodu USA a Číny uzavřenou na nejvyšší úrovni. Trhy reagovaly významným posílením akciových indexů.

Summit G2O vykázal mírné úspěchy

Summit G20 nedospěl k dohodě o globálním oteplování, k němuž se USA po nástupu Trumpa do funkce prezidenta USA poněkud otáčí zády a neuznávají dříve sjednanou pařížskou multilaterální dohodu. Lídři států rovněž vyzvali k reformě Světové obchodní organizace WTO.  

Současnou vlnu protekcionismu odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web