Akcie

USA: Akcie v úterý oslabily kvůli růstu výnosů státních dluhopisů

Středa 16. květen 2018 13:26

Vzestup výnosů státních dluhopisů USA na jejich nejvyšší úroveň za posledních téměř 7 let v úterý oslabil akcie na Wall Streetu s tím, jak se investoři obávají blížících se obchodních rozhovorů mezi USA a Čínou.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA uzavřely níže. Indexu S&P 500 tak skončil čtyřdenní a Indexu Dow Jones Industrial Average sedmidenní růst.

Výnos desetiletých státních dluhopisů USA vzrostl na nejsilnější úroveň od července 2011, což signalizuje posílení inflace. Tento vývoj robněž posílil index dolaru na maximální závěrku v tomto roce. Roste tak očekávání dalších zvýšení hlavní úrokové sazby Fed.

Investoři rovněž zůstávají v očekávání zahájení rozhovorů mezi USA a Čínou na vysoké úrovni tento víkend ve Washingtonu. Velvyslanec USA v Číně Terry Branstad řekl, že obě země zůstávají velmi vzdáleny v otázce řešení sporných cel. Následně ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow řekl, že podporuje úsilí dosažení dohody.

V dubnu Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb opět solidně posílily a jádrové maloobchodní tržby, které nepočítají benzín, automobily, stavební materiály a stravovací služby vzrostly hbitým meziměsíčním tempem 0,4 % s tím jak spotřebitelské výdaje rostou silněji po zpomalení v prvním kvartálu.
Růst maloobchodních tržeb a tržeb stravovacích služeb byl díky revizi navýšení růstu za březen mírně nad očekáváním. Robustní růst spotřeby domácností pokračuje s podporou silného trhu práce, solidního růstu ekonomiky, silného akciového trhu, daňové reformě z přelomu roku, jež u části zaměstnaných povede ke zvýšení mezd či odměn a optimismu domácností s ohledem právě na vývoj trhu práce, ekonomiky a příjmů včetně výhledu.

Index S&P 500 klesl 0,7 % na 2 711 bodů a Indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite ztratily 0,8 % a oslabily na 24 706 bodů resp. 7 352 bodů. Ztráty byly plošné, když indexy všech 11 hlavních sektorů S&P kromě odvětví energií uzavřelo se ztrátou. Největší pokles vykázaly akcie odvětví nemovitosti, zdravotní péče a technologie.

Akcie Home Depot ztratily 1,6 % poté, co řetězec domácích potřeb tržbami zklamal tržní očekávání kvůli dlouhému zimnímu počasí omezujícího poptávku po jarních produktech. Akcie menšího rivala firmy Lowe’s Companies oslabily 1,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web