Akcie

USA Bankovní sektor: Co pro Deutsche Bank znamená selhání 2. kola zátěžového testu?

Pondělí 2. červenec 2018 16:08

Pobočka Deutsche Bank v USA neprošla druhou částí ročních zátěžových testů Fedu kvůli plošným a zásadním nedostatkům kontrolám plánování kapitálu banky. Jednomyslný závěr Fedu znamená další ránu této německé bance.

Její finanční zdraví bylo globálně pod intenzivním tlakem poté, co agentura S&P snížila její rating a zpochybnila její plán návratu k ziskovosti.

Centrální banka jinak schválila kapitálové plány 34 ústavům půjčujícím peníze. Tím jim umožňuje využít dodatečný jkapitál na zpětné odkupy akcií, výplatu dividend a jiné účely. Patří mezi ně JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo stejně jako hlavní regionální banky jako Capital One Financial Corp, PNC Financial Services Group a US Bancorp.

První a jednodušší kolo zátěžových testů měřící kapitálové úrovně proti prudké recesi, které bylo nejtvrdší, které kdy Fed podnikl zveřejněné o týden dříve splnily všechny kontrolované finanční ústavy. Druhé kolo zátěžových testů se zaměřilo na bankovní plány kapitálu v podobě výplat dividend a investic vůči tvrdým scénářům.  

Selhání Deutsche Bank v zátěžovém testu pravděpodobně sice neovlivní schopnost banky vyplácet dividendy akcionářům, bude ale od Deutsche Bank vyžadovat značné investice do technologie, provozu, risk managementu a personálu. Změny v řízení banky budou pravděpodobně též třeba. 

Výsledky zátěžových testů následují po měsících potíží největší německé banky, jejíž akcie tento rok oslabily 43 % a v červnu zasáhly rekordní minimum  krátce před zátěžovými testy. Investoři se na špatné zprávy připravili dopředu, samotná zpráva neúspěchu banky již další výprodeje nepřinesla.

Deutsche Bank v dubnu náhle provedla změny v managementu poté, co tři roky po sobě ústav končil ve ztrátě. Poté Deutsche Bank oznámila, že omezí své globální investiční bankovnictví a zaměří se místo toho na Evropu a svůj domácí německý trh. Naznačila škrty v divizi USA obchodování dluhopisů, akcií a aktivit sloužících hedge fondům.  

Výsledky zátěžových testů ale mohou vést regulátory k přísnějším opatřením a samotnou banku k agreisvnějším redukcím svých operací v USA. Deutsche Bank bude rovněž muset žádat Fed o povolení před výplatou kapitálu německé matce. Ačkoliv nutné investiční výdaje nemusí být masivní, pro investory je případné další narušení aktivit banky v USA nepříjemné, neboť USA hrají důležitou roli pro její investiční bankovní příjmy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web