Akcie

USA: Fed zvýšil dle očekávání úr. sazbu, naznačuje silnější zvyšování

Čtvrtek 22. březen 2018 12:42

Centrální banka hlavní úr. sazbu dle očekávání zvýšila o 1/4 procentního bodu. Rovněž nově uvádí posílení ek. výhledu v posledních měsících, které se odráží v posílení výhledu HDP, trhu práce, inflace i úr. sazeb. Růst úr. sazeb může zesílit.

USA - Rozhodnutí Fed o hlavní úr. sazbě, cíl Federal Funds Rate:

Skutečnost: 1,5   - 1,75 %
Očekávání:  1,5   - 1,75 %
Předchozí:   1,25  - 1,5 %

Rozbor: Centrální banka hlavní úr. sazbu dle očekávání zvýšila o 1/4 procentního bodu. V prohlášení Fed tradičně od posledního zasedání 30.-31.1. aktualizoval hodnocení aktuálního ek. vývoje. Ve srovnání s předchozím zasedáním Fed reflektuje, že ek. aktivita roste tlumeně resp. že ve srovnání se silnými růsty ve čtvrtým čtvrtletí růst spotřeby domácností a firemních fixních investic zmírnil. V lednu centrální banka titulkovala růst ek. aktivity, spotřeby domácností a firemních fixních investic jako solidní.

Na druhou stranu nyní Fed hovoří o silném růstu zaměstnanosti v posledních měsících, v lednu hovořil o solidním růstu. Rovněž nově uvádí posílení ek. výhledu v posledních měsících. A v případě roční inflace dává očekávání jejího zvýšení už v příštích měsících (v lednu čekal její zvýšení tento rok).

V projekcích hlavních makroekonomických agregátů a hlavní úr. sazby Fed navýšil výhled růstu HDP pro tento a příští rok na 2,7 % z 2,5 % a 2,4 % z 2,1 %. Pro rok 2020 čeká Fed růst HDP 2,0 % stejně jako v prosinci. To je více než dlouhodobý výhled 1,8 %.

Fed taky významně snížil výhled míry nezaměstnanosti pro roky 2018, 2019 a 2020 na 3,8 % z 3,9 % resp. 3,6 % z 3,9 % a 3,6 % z 4,0 % v prosinci, významně pod jejím dlouhodobým normálem, který Fed vidí na 4,5 %.

Výhled inflace pro další roky centrální banka rovněž mírně navýšila, Index osobních spotřebitelských výdajů by měl v příštích letech konvergovat kolem dlouhodobého normálu 2,0 %.

Výhled optima úrokové sazby pro tento rok zůstává nezměněn, 2,1 %, v roce 2019 ale Fed čeká 2,9 % ve srovnání s 2,7 % v prosincovém výhledu a v roce 2020 3,4 % ve srovnání s předchozí projekcí 3,1 %.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Nejvýznamnější změnou v prohlášení centrální banky je posílení ek. výhledu. Optimističtější výhled se odráží rovněž v posílení projekcí růstu HDP, inflace i hlavní úrokové sazby. Zlepšení výhledu vývoje ekonomiky a posílení výhledu růstu úr. sazeb není výrazné. Fed taky posílil a zlepšil resp. snížil výhled míry nezaměstnanosti, v tomto případě je důležitá rostoucí odchylka od dlouhodobého normálu.

Je znát tendence k silnějšímu růstu hlavní úr. sazby, projekce její trajektorie tak jestě může vzrůst na základě těchto důvodů: 1) posílený celkový optimismus vývoje celé ekonomiky, HDP 2) inflace, která zvyšování hlavní úr. sazby dosud trvaleji sníženou úrovní brzdila se již přiblížila svému cíli a měla by kolem něj setrvávat 3) odchylka projekce nezaměstnanosti od normálu ukazuje na přehřívání trhu práce, které signalizuje větší nebezpečí zrychlení růstu mezd a inflace

Dopad na trhy: Optimismus vývoje ekonomiky a signály přehřívání trhu práce jsou dobrou zprávou pro dolar, méně již pro akcie a nepříznivou pro zlato a dluhopisy. Dolar k euru posílil jen krátce, během čtvrtka se obchoduje oslaben 0,5 %. Oslabení měny přes příznivou hlavní fundamentální zprávu signalizuje tendenci k dalšímu slábnutí americké měny. Dolar je ale po události slabší taky vůči jiným světovým měnám (japonský jen, britská libra apod.). Zlato rovněž sílí 0,5 %. Futures kontrakt Indexu S&P 500 E - mini po zprávě ztrácí 1,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web