Akcie

USA: Firemní barometr Chicaga resp. růst ek. aktivity v červnu nečekaně posílily (analýza)

Pátek 29. červen 2018 17:43

Firemní barometr Chicaga v červnu nečekaně vzrostl na maximum od letošního ledna 64,1 z 62,7 v prosinci, trh čekal jeho pokles na 60,0. Velmi silný růst ek. aktivity regionu tak neklesl jak se čekalo ale vzrostl. Data potvrzují robustní ek. růst USA.

USA: Firemní barometr Chicaga (06 2018)

Skutečnost: 64,1 (maximum od ledna 2018)
Očekávání:  60,0
Předchozí:    62,7

Rozbor: Data znamenají nečekané posílení již v květnu velmi silného růstu ekonomické aktivity regionu s větším zastoupením automobilového průmyslu.

Významný vítr do plachet růstu Firemního barometru Chicaga dodal druhý růst v řadě nových objednávek. Naopak mírně oslabil růst produkce. Stalo se to počtvrté v tomto roce. Při jinak silném růstu poptávky tento úkaz odráží napětí v nabídkovém řetězci (což potvrdila i MNI Indicators, která ukazatel zpracovává). Posílení růstu poptávky se opět přeneslo do tlaků na kapacity firem. Objem nevyřízených zakázek silně vzrostl v květnu i nyní v červnu. Ukazatel dodavatelských termínů v červnu opět vzrostl přičemž za čtvrtletí je ukazatel nejsilnější za posledních 14 let. Růst dodatavelských časů obecně vysvětluje firemní nižší produkční kapacitu a neschopnost uspokojovat poptávku. Jedním klíčovým faktorem tlaků strany nabídky jsou zvýšené ceny vstupů. Třetí měsíc v řadě jejich index setrval nad hladinou 70 bodů značící jejich prudký růst. Z kvartálního pohledu tak ceny vstupů rostou nejrychleji za posledních 7 let.

Zajímavé výsledky přinesly i speciální otázky zprávy. Probíhající spory mezinárodního obchodu mají významný dopad na krátkodobá nákupní rozhodnutí pro téměř 1/4 firem, minimální dopad pro 39,2 %. 17,7 % firem uvádí imunitu vůči faktoru a 19,6 % firem si není jisto. Odpovědi firem na druhou otázku ukazují, že 61,4 % firem zatím nezvýšilo vstupní mzdu pro zaujetí a zajištění nových perspektivních zaměstnanců, ale 38,6 % firem uvedlo, že je to strategie, kterou zavedly.

Hodnocení: Data potvrzují robustní růst celkové ekonomické aktivity USA a tlaky strany nabídky (vyčerpané zdroje nabídky práce, prudký růst cen vstupů prodlužování dodávek apod.).

Dopad na trhy: Data jsou dobrá pro dolar a akcie, nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru ztrácí 0,3 % na 1,167, Index S&P 500 roste 0,1 % na 2 739 bodů a zlato roste 0,2 % na 1252 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web