Akcie

USA: Guvernér Fedu Powell pootevřel vrátka snížení úr. sazeb

Středa 5. červen 2019 18:46

Guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell naznačil větší otevřenost centrální banky případnému snížení jejího cíle hlavní úr. sazby Federal Funds Rate.

Důvodem je trvale slabší inflace, pokles růstu ekonomiky a nově zesilující obchodní války. Stále ale předpokládáme, že se cíl Federal Funds Rate letos měnit nebude. Předpokládáme, že hrozby obchodních válek se nenaplní v plném rozsahu a jejich dopad bude omezený a významněji neohrozí silný fundament ekonomiky.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella na konferenci strategie monetární politiky, nástrojů a komunikačních postupů v Chicagu, Illinois:

Rozbor, (nové) důležité komentáře:

Aktuální ekonomický vývoj, monetární politika

Potenciální vývoj inflace, monetární politiky

“Nekonvenční" monetární politika

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře Powella se aktuálního ekonomického vývoje a monetární politiky dotkly jen v malém odstavci.

I tak Powell nereferoval jako v minulých měsících termínem “trpělivost” spojeným s výhledem stagnace úrokových sazeb. Komentář přiměřeného zásahu Fedu mění formuli Fedu jeho monetární politiky. Stagnace úrokových sazeb kvůli trvale slabší inflaci, poklesu růstu ekonomiky a nově zesilujícím obchodním válkám již zřejmě není vyhovujícím stylem Fedu.

Místo toho nový signál Fedu neznamená, že by centrální banka snižovala cíl Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 18.-19.6. Ukazuje však k tomu kroku připravenost. Tedy schopnost rychle zareagovat, pokud by se slabost ekonomiky začaly rychleji a dynamičtěji šířit.

Názor Powella ještě více den předtím podpořil prezident Federální rezervní banky Saint Louis James Bullard řekl, že snížení úrokové sazby by mohlo být brzo na místě. Naopak prezident Federální rezervní banky Dallasu Robert Kaplan řekl, že obchodní války se mohou rychle vyřešit. Kaplan zatím zastává názort trpělivosti se změnami úrokových sazeb do doby, než se změní výhled podkladového vývoje ekonomiky.

Od května se zdá, že nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek nebudou vyřešeny rychle, jak se v prvních 4 měsících zdálo. Navíc nově hrozí další významný konflikt USA s Mexikem.

Fed počátkem tohoto roku opravil očekávání a zrušil výhled zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Sice ekonomikou se stále rozlévají tlaky a indikace poklesu jejího růstu, její růstový fundament včetně trhu práce zůstávají robustní. To je důležitý faktor, proč Fed dosud na volání po redukci úrokových sazeb neslyšel. To se může změnit v případě vážné hrozby vážného zasažení ekonomického růstu.

Tento scénář ale není náš preferovaný výhled. Čekáme, že Fed cíl své hlavní úrokové sazby nebude měnit do konce roku. Předpokládáme, že hrozby obchodních válek se nenaplní v plném rozsahu a jejich dopad bude omezený a významněji neohrozí silný fundament ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web