Akcie

USA: Index ek. aktivity Fedu Philadelphia v červnu klesl mnohem víc, než se čekalo, oslabil i výhled

Pátek 22. červen 2018 17:30

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v červnu nečekaně silně klesl na 1,5 leté minimum 19,9 z 34,4 v květnu, trh čekal pokles na 29,0. Růst ek. aktivity sice již není tak silný jak v květnu, je ale solidní. Výhled oslabil, zůstává ale solidní.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (06 2018):

Skutečnost: 19,9 (1 a půl leté minimum)
Očekávání:  29,0
Předchozí:    34,4

Rozbor: V květnu Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia nečekaně a navíc silně vzrostl, v červnu ale došlo k obratu a index klesl dokonce ještě pod dubnovou hodnotu. Meziměsíční růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu tak sice není již tak silný jako v květnu, ale zůstává solidní. Podobně v červnu meziměsíčně oslabil růst nových zakázek průmyslových podniků regionu. Růst zaměstnanosti průmyslových firem regionu se v červnu ve srovnání s květnem jen nepatrně zvýšil a zůstává solidní.

Výhled ekonomické aktivity do druhého pololetí oslabil ve srovnání s květnem potřetí v řadě, zůstává ale solidní. Přes oslabení výhledu zůstává solidní očekávání i pro nové zakázky a zaměstnanost průmyslových firem regionu. A taky je solidní výhled pro investiční výdaje těchto firem, ten se v červnu v porovnání s květnem značně zlepšil.

Hodnocení: Tato data jdou poněkud proti proudu jiných makroekonomických zpráv května a června, které spíše ukazují další posílení robustního růstu ekonomické aktivity. Výhled ekonomické aktivity zůstává příznivý.

Značným varováním pro firmy do budoucna druhého pololetí zůstává nebezpečí obchodních válek ve spojení se silným růstem cen komodit a nedostatkem pracovní síly stejně jako růstu úr. sazeb Fed. Tlaky omezení strany nabídky snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web