Akcie

USA: Index ekonomické aktivity Fedu New York v dubnu klesl víc než se čekalo

Pondělí 16. duben 2018 17:42

Index současných obecných ek. podmínek Fed New York v dubnu klesl na 15,8 z 22,5 v březnu, trh čekal pokles na 18,4. Růst ek. aktivity v dubnu zpomalil víc než se čekalo, zůstal ale solidní. Hlavním překvapením prudké oslabení očekávaného ek. růstu.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (04 2018)

Skutečnost: 15,8
Očekávání:  18,4
Předchozí:   22,5

Rozbor: Růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New York v dubnu zpomalil víc než se čekalo, zůstal ale solidní. Objem průmyslových zakázek rostl nejpomaleji za poslední rok, tempo jejich růstu již nebylo solidní jako v březnu nýbrž nevýrazné. Slabší růst zaměstnanosti se snížil. Očekávaný růst ek. aktivity ve druhém pololetí se v dubnu prudce snížil, takže zatímco v březnu firmy čekaly značné zesílení solidního růstu ek. aktivity, v dubnu firmy čekají toto zesílení pouze drobné. Očekávaný růst ekonomické aktivity je nejslabší za poslredních víc než dva roky. Podobně prudký propad postihl i očekávání nových zakázek, citelně se snížilo i očekávání růstu zaměstnanosti, byť ten by ještě měl být ve druhém pololetí soldiní. Firmy rovněž snížily odhad růstu investičních a technologických výdajů, měly by však být stále solidní.

Hodnocení: Data jsou slabší než se čekalo, přesto ještě pokračuje solidní růst průmyslové/ekonomické aktivity, což ukazují i jiné regionální indikátory průmyslové resp. ek. aktivity. Značným varováním je, že nebezpečí obchodních válek i konflikt v Sýrii stejně jako růstu úr. sazeb Fed vyvolalo nebývale prudký pokles optimismu v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Dopad na výhled monetární politiky: Data nečekanou ztrátou optimismu varují před větším než očekávaným dopadem obchodních válek resp. konfliktu v Sýrii a zvyšování hlavní úrokové sazby Fed na ekonomiku. Přesto tento efekt může být krátkodobý a tak zatím, bez potvrzení jinými daty ekonomické aktivity i v dalších měsících mít na výhled monetární politiky mít nebude.
Prohlášení k poslednímu zasedání monetární politiky, 20.-21.3. Fed zlepšil ekonomický výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil vetší důvěru v růst inflace a větší zvyšování hlavní úrokové sazby v dalších kvartálech a letech.
Inflace včetně své klíčové jádrové položky (ceny po vyloučení potravin a energií) poslední roky byla snížená, data posledních měsíců naznačují její přiblížení cíli centrální banky. Fed tak lepším plněním inflačního cíle získává větší prostor (při trvale solidním růstu ekonomiky) řešení svého druhého hlavního, již splněného a dokonce překročeného cíle plné zaměstnanosti znamenajícího nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úr. sazby.

Dopad na trhy: Data slabším růstem ek. aktivity ale hlavně značně nižším optimismem jsou nepříznivá pro akcie a dolar. Trh na data odpovídá ale oslabením dolaru k euru 0,2 % na 1,238 a posílením Indexu S&P 500 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web