Akcie

USA: Index ekonomické aktivity Fedu New Yorku v květnu nečekaně a silně vzrostl

Čtvrtek 16. květen 2019 16:49

Index ek. aktivity Fedu New Yorku dle průmyslových firem v květnu nečekaně vzrostl na půlroční maximum 17,8 z 10,1 v dubnu, trh čekal pokles na 8,0. Růst ek. aktivity tak nečekaně silně vzrostl a zůstává solidní. Strmě se zlepšil výhled ek. aktivity.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (5 2019)

Skutečnost: 17,8 (půlroční maximum)
Očekávání:    8,0
Předchozí:   10,1

Rozbor: Podle průmyslových firem regionu New Yorku růst ekonomické aktivity drobně nezpomalil ale naopak citelně zrychlil. Zůstává nicméně solidní.

V průmyslových firmách v květnu podobně posílil i růst nových zakázek. Ten ale zůstal slabý. Naopak růst zaměstnanoti v květnu klesl ze solidní na slabou úroveň.

V průmyslových firmách index resp. růst očekáváné ekonomické aktivity v květnu silně vzrostl na 30,6 z více než tříletého minima 12,4, na který poklesl v dubnu. Tento výhled tak opět ukazuje očekávání solidního růstu ekonomické aktivity s výhledem na druhé pololetí.

V květnu se rovněž vůči dubnu silně zlepšilo očekávání růstu nových zakázek a mírně též i výhled investičních/kapitálových a technologických výdajů, zatímco výhled zaměstnanosti se mírně snížil. Výhled ukazatelů zůstává příznivý a předpokládá jejich solidní růst.

Hodnocení: Tato nová květnová data ukazují, že slabost výhledu průmyslových firem regionu byla v dubnu jen přechodná.

Regionální data ekonomické resp. průmyslové aktivity v posledních měsících vykazují smíšená data a trendy. Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu hrubého domácího produktu zatím stále vykazují solidní růst.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web