Akcie

USA: Index resp. růst ekonomické aktivity dle Fed New Yorku v červnu nečekaně vzrostl, je solidní

Pátek 15. červen 2018 15:51

Index ekonomické aktivity Fed Ney Yorku v červnu nečekaně vzrostl na 25,0 z 20,1 v květnu, trh čekal jeho drobný pokles na 18,8. Solidní růst ekonomické aktivity tak vzrostl, čekal se jeho pokles. Výhled firem pro konec roku 2018 posílil.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (06 2018)

Skutečnost: 25,0
Očekávání:  18,8
Předchozí:    20,1

Rozbor: Solidní růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu New York z května v dubnu nečekaně zrychlil, čekal se jeho drobný pokles. V průmyslových firmách podobně zrychlil růst nových zakázek, jež je solidní. Růst zaměstnanosti značně posílil, je nejsilnější od začátku roku. Růst cen vstupů v červnu mírně klesl, zůstává ale velmi silný. Solidní růst cen vlastní produkce mírně vzrostl.

V dubnu překvapivě propadlo očekávání růstu ekonomické aktivity z březnových silných hodnot dle průmyslových firem regionu New York téměř k současné hodnotě, v půlročním horizontu se tedy přliš nečekalo posílení růstu ekonomické aktivity. V květnu a červnu ale očekávaný růst ekonomické aktivity ve srovnání s dubnem posílil poblíž březnových hodnot. Očekávaní zakázek, zaměstnanosti, investičních/kapitálových výdajů a výdajů na technologie a cen vlastní produkce zůstává růstové, ceny vstupů mají růst nadále silně.

Hodnocení: Data jsou silnější než se čekalo, stále pokračuje solidní růst průmyslové/ekonomické aktivity, což ukazují i jiné regionální indikátory průmyslové resp. ek. aktivity. Tento ukazatel signalizuje do konce jeho zrychlení. Dobrým znakem zprávy je rovněž posílení optimismu do budoucna ve smyslu očekávání rychlejšího růstu ekonomiky ve druhém pololetí, optimismus se vrátil na hodnoty z prvního čtvrtletí.

Dopad na trhy: Lepší než očekávaná data jsou dobrá pro dolar a akcie, nepříznivá pro dluhopisy a zlato. Dolar po zprávě k euru slábne 0,3 % na 1,161, hlavně však v důsledku korekce velmi prudkého oslabení eura ze čtvrtka po zasedání ECB kvůli výhled zvýšení hlavní úrokové sazby až od druhého pololetí 2019. Index S&P 500 slábne 0,1 % na 2 768 bodů. Zlato po zprávě slábne 0,8 % na 1285 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web