Akcie

USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (06 2018)

Středa 27. červen 2018 11:18

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v červnu klesl na 126,4 z 128,8 v květnu, trh čekal menší pokles na 128,0. Důvodem poklesu spotřebitelské nálady bylo hlavně oslabení očekávání domácností, hodnocení současné situace kleslo mírně.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (06 2018)

Skutečnost: 126,4
Očekávání:  128,0
Předchozí:    128,8

Rozbor: Důvod silnějšího poklesu spotřebitelské nálady než se čekalo tkví hlavně v poklesu podindexu očekávání na 103,2 ze 107,2 v květnu. Index současné situace klesl jen mírně na 161,1 ze 161,2. Podle Lynna Franca, ředitele Ekonomických indikátorů Conference Board hodnocení současné situace naznačuje, že ekonomický růst zůstává silný. Podle něj očekávání domácností zůstávají přes pokles vysoko z historického pohledu, zmírnění optimismu naznačuje, že spotřebitelé nečekají, že ekonomika příliš v příštích měsících neposílí.

Hodnocení: Spotřebitelská důvěra zůstává vysoko díky solidnímu růstu ekonomiky, velmi silnému trhu práce včetně dlouhodobě nízké nezaměstnanosti a silným valuacím akciového trhu i přes korekci cen v únoru. Silný sentiment domácností a jejich optimismus je základem pokračování solidního růstu spotřebitelských výdajů a pokračování svižného růstu ekonomiky. Na sentimentu se příliš neprojevují strašáci současné globální ekonomiky, obchodní války a konflikt v Sýrii, či odstoupení USA od jaderné dohody Íránu, kteří redukují firemní sentiment např. v Evropě. Potvrzuje se, že USA nejsou tak exponované k zahraničnímu dění ani ekonomicky ani pohledem běžných lidi.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web