Akcie

USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v březnu nečekaně klesl, zůstává ale silný

Úterý 27. březen 2018 18:45

Spotřebitelská důvěra přes nečekaný březnový pokles zůstává vysoko a je základem pokračování příznivého ek. vývoje. Data potvrzují trend růstu hlavní úr. sazby Fed. Krátkodobě jsou data nepříznivá pro akcie a dolar, dlouhodobě je dopad na trh opačný.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (03 2018)

Skutečnost: 127,7
Očekávání:  131,0
Předchozí:   130,8 (18-leté maximum)

Rozbor: Na snížení spotřebitelské nálady se podílel pokles podindexu současné situace na 159,9 ze 161,2 v únoru a podindexu očekávání na 106,2 ze 109,2 v únoru. Podle Lynna Franca, ředitele Ekonomických indikátorů Conference Board očekávání celkově zůstávají velmi příznivá. Vzdor mírnému poklesu spotřebitelská nálada zůstává historicky vysoko a naznačuje další silný růst v příštích měsících.

Hodnocení: Spotřebitelská důvěra přes nečekaný dílčí březnový pokles zůstává vysoko díky solidnímu růstu ekonomiky, velmi silnému trhu práce včetně dlouhodobě nízké nezaměstnanosti a silným valuacím akciového trhu i přes korekci cen v únoru a březnu. Silný sentiment domácností a jejich optimismus je základem pokračování solidního růstu spotřebitelských výdajů a pokračování svižného růstu ekonomiky.

Dopad na výhled monetární politiky: Silný sentiment domácností je základem solidního růstu hospodářství a trhu práce a stabilní inflace. Při vyčerpaných kapacitách trhu práce a nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku tak data potvrzují správnost monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úr. sazby. Minulý týden při zasedání monetární politiky Fed zlepšil ek. výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil větší zvyšování hlavní úr. sazby. v dalších kvartálech a letech.

Dopad na trhy: Dílčí zklamání sice je poněkud nepříznivé pro dolar a akcie a dobré pro dluhopisy a zlato, celkově ale nálada domácností zůstává silná a tedy data mají na trhy trvale opačný dopad. Po zprávě dolar k euru ztrácí 0,2 % na 1,241 a index S&P 500 E - mini roste 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web