Akcie

USA: Inflace v únoru dle očekávání

Úterý 13. březen 2018 18:16

Rozbor: K meziměsíčnímu růstu spotřebitelských cen přispělo zvýšení cen ubytovacích služeb, oděvů, pojištění automobilů. Meziroční inflace je dominantně tažena růstem cen energií (růst 7,7 %), zejména cenami energetických komodit hlavně benzínu.

Naopak ji nepřiměřeně snižují klesající ceny automobilů a malý růst cen oděvů. Ceny nových automobilů v únoru klesly 1,5 % y/y, ceny ojetých automobilů se snížily 0,1 %, ceny oděvů pak vzrostly pouze drobně 0,4 %.

Index CPI (02 2018, m/m)    Index CPI bez cen potravin a energií (02 2018, m/m)    

Skutečnost: 0,2 %                 Skutečnost: 0,2 %                                                          
Očekávání: 0,2 %                  Očekávání: 0,2 %                                                            
Předchozí: 0,5 %                    Předchozí: 0,3 %                                                           

Index CPI (02 2018, y/y)       Index CPI bez cen potravin a energií (02 2018, y/y) 

Skutečnost: 2,2 %                 Skutečnost: 1,8 % 
Očekávání: 2,2 %                  Očekávání: 1,8 %
Předchozí: 2,1 %                    Předchozí: 1,8 %

Hodnocení: Data přesně odpovídají očekávání trhu. Inflace momentálně mírně překračuje cíl Fed 2,0 % zejména díky rychlejšímu růstu cen ropy resp. energií resp. benzínu. Bez tohoto efektu, tzv. jádrová inflace (bez cen potravin a energií) stagnuje na 1,8 %, mírně pod cílem Fed. Jádrová inflace je dlouhodobě pod cílem centrální banky, v posledních měsících se ale (jádrová inflace) mírně zvýšila. 

Dopad na výhled monetární politiky: Inflační data se plíživě přibližují inflačnímu cíli, dle přání Fed. Ačkoliv Fed stále inflaci nepovažuje za stabilizovanou, obává se její trvalé slabosti a zvyšování úrokové sazby (kvůli omezení nadměrného rizika finančních trhů plynoucího z poklesu kvality úvěrů kvůli nízkým úrokovým sazbám a kvůli vyčerpání volných kapacit zaměstnanosti) proto realizuje jen pozvolna, přiblížení inflace svému inflačnímu cíli mu umožňuje přesunout více pozornosti ke svému druhému cíli, plné zaměstnanosti.

Dopad na trhy: Zpráva je příznivá pro dolar a akcie, neboť potvrzuje příznivý vývoj ekonomiky s tendencí růstu hlavní úr. sazby. Index S&P 500 E - Mini Futures ale ztrácí 0,6 % a dolar k euru klesá 0,4 %. Negativní reakce trhu vůči dolaru na dobrá čísla může znamenat pokračování nepříznivému sentimentu trhu k dolaru a tedy i pokračování trendu slábnutí měny. 

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web