Akcie

USA - Írán: USA budou po vypovězení jaderné smlouvy Íránu tlačit na uzavření nové smlouvy

Pátek 11. květen 2018 23:28

Krátce poté, co USA prezidentem USA Donaldem Trumpem oznámily vypovězení jaderné smlouvy Íránu, Spojené státy vykazují smířlivější tón. Ministr zahraničí USA Pompeo uvedl, že cílem USA je dospět k nové jaderné smlouvě Íránu.

Ministr zahraničí Mike Pompeo krátce po své inauguraci a vyjednáváním v Severní Koreje řeší další oříšek zahraniční politiky. Ve vztahu k Íránu nasadil smířlivější tón a rozvinul pasáž komentářů Trumpa, že USA budou velmi aktivní v politickém vyjednávání vedoucího k nové jaderné smlouvě Íránu, která by měla řešit sporné body zmíněné Trumpem, tedy jejím cílem by mělo být ukončení íránského nukleárního programu, omezení íránského programu balistických raket a omezení podpory Íránu skupinám v Sýrii, Libanonu, Jemenu a Iráku. Ještě předtím se USA pokusí o správnosti své polittiky přesvědčit své evropské spojence. USA chtějí Írán a Evropu přesvědčit obnovením sankcí včetně tlaku na Evropu a její firmy. Ty mají přechodnou dobu na omezení aktivit, v odůvodnitelných případech mohou žádat o povolení obchodovat s Íránem Ministerstvo financí USA. V opačném případě jim hrozí pokuty či sankce na jejich podnikání v USA. Představitelé USA naznačily, že jim nejde o změnu režimu Íránu ale změnu jeho chování. Rovněž USA vyjádřily naději, že přes diplomatické taktické neshody s Evropou mají USA naději jejich překonání.

Evropa se společně, v případě signatářů jaderné smlouvy Íránu, vymezila proti odstoupení USA od dohody a naznačily její potvrzení, pokud se jí bude řídit Írán. Evropské země se rovněž postavily za své firmy (Francie, Německo) a EU dokonce zvařuje tzv. statut blokace zakazující jakékoliv firmě EU se podrobit sankcím USA. 120 německých frem přímo v Íránu operuje se svým personálem, přímo se zemí obchoduje 10 000 německých firem. Minulý rok se objem exportu do Íránu zvýšil na 3 mld. EUR, tedy přibližně 0,2 % německého exportu. Německo má v Íránu silnější aktivitu než UK či Francie, jejíž export do země se loni zdvojnásobil na 1,5 mld. EUR. Německo vystupuje vůři USA umírněně, zatímco z Francie znějí kritičtější hlasy. Francie vyzvala EU k posílení své hospodářské suverenity v delším období a opatření finančních instrumentů dovolující Evropě být nezávislou na USA. Ministr zahraničí Francie Jean - Yves Le Drian řekl, že je nepřijatelná exteritorialita opatření USA, tj. aby Evropané platili za odstoupení USA od jaderné smlouvy Íránu. Írán nechce o nové smlouvě ani slyšet.

Evropské země nicméně naznačily ochotu o přepracování jaderné dohody Íránu jednat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web