Akcie

USA - Írán: USA usilují o novou dohodu s Íránem, na což Evropa slyší, bez dohody hrozí sankce

Pondělí 14. květen 2018 18:12

USA usilují o novou jadernou dohodu s Íránem, na což Evropa slyší, bez nové dohody hrozí sankce USA evropským firmám, jelikož Evropa chce dodržet dohodu stávající.

USA v neděli pohrozily uvalením sankcí na evropské firmy obchodující s Íránem s tím jak ostatní signatáři jaderné dohody Íránu upevnily své rozhodnutí udržet dohodu funkční.

Poradce národní bezpečnosti Bílého domu John Bolton řekl, že sankce USA na evropské firmy udržující obchodní jednání s Íránem jsou “možné” s tím, že bude záležet na jednání jiných vlád. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo řekl, že stále doufá, že USA a jejich spojenci mohou s Íránem dosáhnout novou jadernou dohodu, která bude fungovat a která ochrání svět před íránským jaderným programem, raketami a špatným zhoubným jednáním. V podobném duchu se podle Bílého domu vyjádřil prezident USA Donald Trump, když zopakoval potřebu komplexní dohody obsahující všechny aspekty íránské destabilizační aktivity na Středním východě. V nedělním tweetu Trump napsal: “Vzpomeňte si, jak špatně se Írán choval při platnosit íránské dohody. Írán zkoušel převzít Střední východ jakýmikoliv nezbytnými prostředky. Nyní se to nestane!”

V signálu, že Evropa může vyslyšet požadavek nové dohody Íránu ministr zahraničí Německa Heiko Maas opakoval proklamace kancléřky Německa Merkelové a jiných lídrů, že Írán by měl souhlasit s širší dohodou sahající za původní smlouvu a která by obsahovala íránskou “problematickou roli v regionu."

Vzdor rozhodnutí USA od dohody odstoupit ostatní země, které dohodu podepsaly, včetně Íránu (dle prohlášení úřadu britské premiérky Theresy Mayové i vyjádření prezidenta Íránu Hassana Ruháního). Německo navíc přisadilo vyjádřením, že během příštích několika měsíců zkusí přesvědčit USA, aby změnily názor.

MInistr financí Francie Bruno Le Maire řekl, že země EU navrhnou Evropské komisi opatření blokující sankce. Le Maire řekl, že Evropa odmítá exteritoriální sankce, roli USA jako hospodářského policisty světa a závislost či nevolnictví Evropy v obchodních záležitostech.

Podle ministra zahraničí Německa Heiko Maas nicméně bude může být těžké evropské firmy chránit před možnámi sankcemi USA. Maas Bild am Sonntag řekl, že nevidí jednoduché řešení chránící firmy od rizik sankcí USA. Podle Maase Evropané chgtějí zajistit pokračování vázanosti Íránu k pravidlům a restrikcím nukleární dohody. “Po tom všem, Írán je připraven jednat. Je jasné, že by měly přijít na řadu ekonomické pobídky, což po rozhodnutí USA nebude jednoduché,” shrnul Maas.

Rozhodnutí USA odstoupit od jaderné smlouvy Íránu zvyšují geopolitická rizika, napíná vztahy hlavně USA s evropskými spojenci a vrhá nejistotu nad světovou nabídkou ropy, to vše vede k růstu ceny ropy a zvyšuje nejistotu a redukuje světový ekonomický růst.

Trumpova administrativa zdůvodňuje odmítnutí nukleární dohody Íránu a snahu o dohodu novou s cílem ukončení íránského nukleárního programu, omezení íránského programu balistických raket a omezení podpory Íránu skupinám v Sýrii, Libanonu, Jemenu a Iráku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web