Akcie

USA: Kongres schválil zákon financování vlády v hodnotě 1,3 bil. USD, ten čeká na podpis prezidenta

Pátek 23. březen 2018 12:56

Kongres USA v pátek ráno schválil zákon financování vlády v hodnotě 1,3 bil. USD, který zahrnuje velké zvýšení výdajů na vojenské i civilní účely. Zákon nyní putuje k prezidentovi USA Trumpovi k podpisu. Čeká se, že jej prezident schválí.

Kongres USA v pátek ráno schválil zákon financování vlády v hodnotě 1,3 bil. USD, který zahrnuje velké zvýšení výdajů na vojenské i civilní účely. Sněmovna reprezentantů zákon schválila v poměru 256 - 167 hlasů, Senát hlasoval pro výsledkem 65 - 32. Zákon nyní putuje k prezidentovi USA Trumpovi k podpisu. Čeká se, že jej prezident schválí.

Stane-li se tak, odvrátí se uzavření vlády, federální úřady dostanou finance na provoz do 30.9. Tím se prozatím uzavírají trvalé rozpočtové tahanice. Schválení rámuje dlouhý boj v Kongresu, který jej měl schválit již do 1. října 2017. Zajišťování fungování vlády od té doby umožnilo několik provizorních výdajových zákonů kromě dvou krátkých uzavírek tento rok, kdy došlo k zablokování Kongresu a kdy financování vypršelo.

Ve spojení s nedávno schváleným snížením daní, zákon financování vlády má vést k rozpočtovým deficitům, tento rok více než 800 mld. USD. Konzervativní křídlo republikánů varuje, že směr fiskální politiky může působit problémy republikánů usilujících o znovuzvolení ve volbách letos v listopadu.

Republikáni sice v Konresu drží většinu a ovládají Bílý dům od ledna 2017, ale ne všichni z nich pro důležitý zákon hlasovali, např. 90 ze Sněmovny reprezentantů vzdor tlaku ze strany stranických lídrů. Více zákonodárcům vadí významné zvýšení civilních výdajů

Zákon meziročně zvyšuje vojenské výdaje o 80 mld. USD tento rok posílení bezpečnosti hranic. Jde o největší posílení těchto výdajů za posledních 15 let.

Ani prezident nemůže být plně spokojen, na stavbu zdi požadoval více peněz, 25 mld. USD, což jsou celkové odhadované náklady na její stavbu, obdržel však pouze 1,6 mld. USD. Trump rovněž chtěl prudké škrty v Agentuře ochrany životního prostředí a jiných federálních organizacích. Chybějící finance tak zřejmě znemožní významný růst počtu imigračních úředníků či detenční infrastruktury, která je potřeba na posílení deportací imigrantů.

Zákon byl významným důvodem růstu cen akcií po volbách v roce 2016. Jeho schválení je dobrou zprávou pro akci a dolar vzdor obavám z destabilizace fiskální politiky v čase, kdy to hospodářství tolik nepotřebuje. Ekonomika roste ročně 2-3 %, míra nezaměstnanosti je na dlouhodobém minimu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web