Akcie

USA: Maloobchodní tržby v březnu blízko očekávání, solidní růst pokračuje

Pondělí 16. duben 2018 16:49

Maloobchodní tržby v březnu vzrostly 0,6 % m/m, trh čekal růsdt 0,4 % m/m. Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů v březnu vzrostly 0,2 % m/m jak se čekalo.

Maloobchodní tržby (03 2018) 

Skutečnost: 0,6 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí: - 0,1 %

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů (03 2018)                       

Skutečnost
: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:    0,2 %

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů a benzínu (03 2018)

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí:    0,3 %

Rozbor: Maloobchodní tržby v březnu vzrostly 4,5 % y/y, za 1Q maloobchodní tržby vzrostly 4,1 % y/y. Pokračuje solidní růst celkových maloobchodních tržeb i maloobchodních tržeb bez prodejů automobilů (4,5 % y/y) i maloobchodních tržeb bez tržeb za stravovací a nápojové služby (4,3 % y/y). Stejně tak pokračuje svižný růst prodejů automobilů (2,8 % y/y), online prodejů (9,7 % y/y) a tržby stravovacích a nápojových služeb (2,7 % y/y). Naopak pokračuje slabosdt prodejů segmentu Zdravotní a osobní péče (0,6 % y/y) a tržeb obchodních domů (- 0,6 % y/y)

Hodnocení: Spotřeba domácností byla v březnu byla blízko očekávání trhu. Stále platí, že spotřeba domácností solidně roste na pozadí solidního růstu ekonomiky, expanze trhu práce, silného akciového trhu, s tím souvisejícího pevného spotřebitelského sentimentu a rovněž díky daňové reformě z přelomu roku, jež u části zaměstnaných povede ke zvýšení mezd či odměn.

Dopad na výhled monetární politiky: rohlášení k poslednímu zasedání monetární politiky, 20.-21.3. Fed zlepšil ekonomický výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil vetší důvěru v růst inflace a větší zvyšování hlavní úrokové sazby v dalších kvartálech a letech.
Inflace včetně své klíčové jádrové položky (ceny po vyloučení potravin a energií) poslední roky byla snížená, data posledních měsíců naznačují její přiblížení cíli centrální banky. Fed tak lepším plněním inflačního cíle získává větší prostor (při trvale solidním růstu ekonomiky) řešení svého druhého hlavního, již splněného a dokonce překročeného cíle plné zaměstnanosti znamenajícího nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úr. sazby.

Dopad na trhy: Solidní růst spotřeby domácností je příznivý pro dolar a akcie, nepříznivý pro dluhopisy a zlato. Trh na data odpovídá ale oslabením dolaru k euru 0,2 % na 1,238 a posílením Indexu S&P 500 0,1 %. Sílu dolaru a akciím vzal totiž nečekaně prudký pokles očekávání dubnové zprávy Indexu průmyslové/ek. aktivity Fed New York. 

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web