Akcie

USA: Mueller naznačil možnost zločinu a žaloby prezidenta

Čtvrtek 30. květen 2019 20:35

Speciální radní dohlížející na vyšetřování obvinění ruského vměšování do prezidentských voleb Spojených států amerických 2016 Mueller naznačil, že je možné, že prezident USA Trump spáchal zločin. Signalizoval, že další řešení je v rukou Kongresu.

Robert Mueller řekl, že pokud by jeho úřad měl jistotu, že prezident jasně nespáchal zločin, ve zprávě by to bylo stanoveno. Naznačil též, že podle současné legislativy jeho úřad ani nemohl prezidenta obvinit.

Mueller současně rezignoval na funkci, která tím byla zrušena.

Komentáře Muellera nepřináší větší novinky ve srovnání s částí jeho zprávy, která již byla zveřejněna. Možná ale vysílá kódovanou zprávu, že Muellerova komise ani nemohla proti Trumpovi zasáhnout a obvinit jej. A že to mohl být důvod, proč Trump nebyl obviněn. Spekulace a šifrovaný vzkaz mohou podnítit snahy Demokratické strany o další vyšetřování Trumpa a případně vyvolat jeho Kongresové obvinění (impeachment).

Podle březnového shrnutí zprávy vyšetřování zvláštního zástupce ministerstva spravedlnosti Robeta Muellera neshledalo konspiraci Trumpovi kampaně ani osob s ní spojených s Ruskem v jeho snahách ovlivnit prezidentské volby USA 2016.

Muellerova zpráva nicméně údajně rovněž nezaujímá stanovisko, zda Trump mařil moc práva resp. vyšetřování zapojení Ruska ve zmíněných volbách. Barr k tomu dodává: “Zatímco tato zpráva neuzavírá, že prezident spáchal zločin, rovněž ho ani neospravedlňuje.” Namísto toho zpráva rozhodnutí o tomto možném zločinu nechává na ministrovi spravedlnosti Williamovi Barrovi. Ten se svým náměstkem Rodem Rosensteinem rozhodli, že tento zločin Trumpem spáchán nebyl pro nedostatek důkazů.

Po vystoupení Muellera podle ohlasů vzrostla podpora obžaloby prezidenta Kongresem (impeachment) v řadách zákonodárců opoziční Demokratické strany Sněmovny reprezentantů, stále ale pravděpodobně jde jen o malou skupinu demokratické většiny dolní komory Kongresu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web